Reklama

Reklama

Purpurové řeky

  • Francie Les Rivières pourpres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když je Pierre Niemans (Jean Reno), francouzský vyšetřovatel masových vražd, povolán vyšetřit krutou vraždu, vstupuje do tajemného světa lží a nemyslitelné hrůzy. Mrtví zbavení rukou a očí jsou klíčem k strašlivému konání vraha, které však nebude mít dlouhého trvání. Každá vražda znamená něco víc, každá oběť je viníkem ve spiknutí a velkém pochybném experimentu... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neí to zlé... Mathieu Kassovitz dokázal podle mého názoru velmi slušně naředit klasický akční styl slušivého amerického střihu a klasickou francouzskou konverzační detektivku, přičemž nepůsobí při snaze evokovat temnou atmosféru tak legračně upjatě jako režisér dvojky Olivier Dahan. Dost prostoru dostává Jean Reno i jeho parťák Vincent Cassel, který mě zklamal jediným... není tak sympaticky rasta jako jeho knižní protějšek. A to je vlastně problém celých Purpurových řek. Oproti knižní předloze nemají ani polovinu napětí a tajemství, na fígl s vraždami se přijde až příliš brzo a celou dedukci na vás postavy naprosto zmateně vychrlí uprostřed automobilové honičky. Inu, film není kniha, to všichni víme, ale adaptace do scénáře má prostě dost much... a "velkolepé" a diletantsky působící finále je toho důkazem. V knize se ta křečovitost ještě jakž takž ztratí, ale tady udeří do očí hlavně díky naprostému přehrávání Nadii Farés... Prostě pokud neznáte knižní předlohu, tak se vám Purpurové řeky budou hodně líbit, pokud ano, neubráníte se jistému zklamání. Ale formálně je vše naprosto v cajku. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Temný thriller á la Se7en s typicky francouzskou příchutí. Pominu všemi (i mnou) zavrhovaný dementní konec a přejdu rovnou ke kladům. Reno i Cassel se skvěle doplňují a oba mají dost charizma aby utáhli každý svoje vyšetřování v první půlce. Napínavé vyšetřování, patřičně brutální mordy, tajemství na jejich pozadí a temná atmosféra, to všechno za zvuků výjimečně povedené hudby, ta opravdu dělá hodně (*edit: tak soundtrack už se mi podařil sehnat, hurá). Nerozpakovala bych se dát tu pátou hvězdu, protože film by si jí určitě zasloužil, kdyby ovšem nebyl ten konec tak zvrhle imbecilní. Nevěřím, že by nešlo vymyslet i něco rafinovanějšího, než je nejprofláklejší klišé všech dob. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Evropský thriller, který má nato, aby se mohl měřit se svými hollywoodskými příbuznými (bohužel i po záporné stránce). Nebudu film kritizovat kvůli nějakému napodobování Se7en a dalších jemu podobných kousků, ostatně dnešní thrillery vykrádají ty starší a úspěšnější jako na běžícím pásu a taky jim to nikdo nevyčítá, navíc Purpurové řeky to nijak zvlášť nepřehánějí (i když jak tady u některých čtu, záleží na úhlu pohledu :-) ). Divákovi každopádně nabídnou slušně vystavěný příběh, který se postupně pěkně zamotává, temnou, mysteriózní a občas i napínavou atmosféru, kvalitní dvojku policistů a dobrou hudbu. Tohle všechno by bylo za silné 4* a pak už jen naservírovat divákovi promyšlenou pointu a uspokojivý závěr...no, ten bohužel nepřišel, spíš jeho pravý opak, přesto jsem čekal dle zdejších komentářů "větší průser". Takže takhle zůstávám na těch 4* a je mi jen trochu líto, že film nenaplnil svůj (takřka nesporný) 5* potencionál. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka, která pro mě má něco do sebe. Sympatičtí herci a dobrá atmosféra dodává snímku "šťávu", takže se rozhodně nejedná o průměrný snímek, který by nebyla škoda nevidět. Poměrně nečekané vyloženě akční scény byly pro mě příjemným osvěžením, naproti tomu konec byl takový nedotažený. Ale jinak dobrá detektivka na večer. (8/10) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Přesně, jak píše Radyo - první hodina je fantastická - doslova hustá atmosféra, zajímavě konstruované vyšetřování, Reno i Cassel jsou výteční ve svých rolích, jenže pak přijde pointa a s ní strašný šok. Nemůžu si pomoct, ale ten konec sráží film strašně dolů. Za první hodinu bych dala 5*, za konec tak 1*, takže výsledek za 3*. A mimochodem, když už mluvíte o vykrádání SEVEN - není ta věc s dívčiným prstem tak trošku vykradená z Harryho Pottera? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětové tržby byly v přepočtu 60,1 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Mrtvola v márnici byla vyrobena z latexu a je vytvořena podle fitness trenéra Nadiy Fares. (HappySmile)

Reklama

Reklama