Reklama

Reklama

Pro dva policisty to měla být běžná šichta… dokud se nestali terčem drogového kartelu... V Los Angeles jsou pouliční policisté Brian a Mike nerozluční parťáci – novodobí kovbojové, kteří hlídkují na ulicích v době, kdy latinskoamerické gangy svádějí boj o moc s těmi afroamerickými. Brianovi a Mikeovi se několikrát „poštěstí“ a odhalí šokující obchody s drogami a lidmi. A díky tomu se dostanou do hledáčku mexického kartelu. Podaří se dvojici přátel uniknout z vlivného dosahu vražedného narkobarona? Odzbrojující thriller natočil podle vlastního scénáře americký režisér David Ayer, který měl s kriminálními náměty bohaté zkušenosti (Training Day, Temný stín nad L.A., S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení, Drsný časy). Tentokrát se však rozhodl vylíčit policejní život z lidské stránky spolu s jeho každodenní rutinou. Nebyl by to ale Ayer, který natočil také akční snímky jako Rychle a zběsile, aby policejní práci neproměnil v dynamickou jízdu. A je to právě bezprostřednost a až nepříjemná blízkost, při níž se cítíme, jako bychom byli přímo účastni pouličnímu dění, jež prostupuje celým vyprávěním. Ať už se to týká rodinné oslavy, klábosení v autě či přestřelek, Ayer s kameramanem Romanem Vasjanovem snímají akci pomocí ručních kamer, objektivů na uniformách či autech, pouličních sledovacích zařízení. Když k tomuto postupu, jenž dnes už dělá kde kdo, přisadíme nezkrášlený prostor ulice jižního Los Angeles (kde Ayer vyrůstal), výsledkem je autenticky působící drama, které je po právu označováno jako jedno z nejlepších svého druhu za poslední dekádu. (Česká televize)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (983)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě strhlo. Snaží se to vypadat co nejvíc real, a daří se to. Ukazuje to policejní práci okleštěnou od nudných pochůzek atd. a servíruje to docela bestiality. Vždycky vidíme zásah z kterého se vyklube fakt zajímavý mikropříběh a potom zase intermezzo ze života a to pořád dokola, až to dospěje k hodně vyhrocenému závěru. Herecky dokonalé a rozhodně nejlepší film o policajtech, co jsem kdy viděl. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Další nesplněný trailerový příslib. A tenhle zamrzí opravdu moc. Protože ať už chtěl Ayer jako hlavní zbraň snímku použít cokoliv, ani jedno nevyšlo stoprocentně. Kamera a tedy pohled na policejní práci přímo z první ruky? Po nějaké době neustálý zběsilý střih, který přestříhaval od hrudníku příhližejícího k hrudníku toho v dění a pak do normální kamery apod. začal opravdu vadit - tím pádem akce, pokud nepočítám úvodní scénu (nejlepší část filmu), šla do kytek samozřejmě úplně. Pohled na práci policie v hell hole plném špíny, drog, brutalit a sexu? Ne, ani tohle nefunguje, protože je to podáváno přes jednotlivé epizodky a i ty jsou brány až příliš povrchně. Nejvíce tak potěší/vyděsí (a tedy splní svou úlohu) pouhé průjezdy čtvrtěmi. Tohle vlastně považuji za hlavní fail filmu, kdyby tyto podzápletky fungovaly jako podpora té hlavní, vše by bylo mnohem koukatelnější a vlastně i logičtější. Takhle ta poslední půlhodina zaprvé působí jako vycucaná z prstu, za druhé do konceptu filmu nesedí (alespoň mně). A poslední problém? Žel, nefunguje ani osobní rovina, která je podána přes pár povětšinou rádoby vtipných a vulgárních rozhovorů v autě + nějaké kulturní události, které by byly naprostým utrpením, nebýt zlatíčka Aničky. Strašně plytké a bez náboje. Proč tedy dávám vůbec ty tři? Protože jako takový hraný dokument o každodenním životě LAPD to přece jenom funguje obstojně, Michael Pena i Jake Divnépříjmení jsou sympaťáci, vztahy na pracovišti jsou zajimavé a přes všechny ty problémy technického rázu to má jistou sugestivnost. A nakonec i fajn závěr (když upustím od toho, co k němu vedlo). Ale pokud chcete vidět špínu a zvrácenost spodních pater Amerického snu + policajty ne jako hrdiny, ale jako lidi, dejte si Gone, Baby Gone. A pokud chcete vidět podělané terminátory v pekelné akci s podobně laděnou kamerou (jen znatelně lépe provedenou) dejte si Elitní Jednotku. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Padouchové útočej zepředu, velení ze zálohy." Patrola je skvělá adrenalinová jízda s LA policejní hlídkou, pro kterou není zásadní správně vyplněná hlídková knížka, řádně oholený vous nebo dodržování ústrojový kázně, ale vzájemný krytí si zad na místech, která by obyvatelé nedalekého Beverly Hills bez ochrany několika jednotek US Army nikdy nenavštívili. Já jsem si to s Brianem a Mikem hodně užil, ale přihlášku k L.A.P.D. kvůli tomu vyplňovat nebudu. Na kariéru sebevraha budu vždycky moc mladej. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo silný.Skoro v každý větě fucking a nějaký ten joke. Příběh dvou poldů z LAPD, nutno říct, že kromě posledních 20ti minut značně idealizovaný, který Ayer vykreslil pomocí roztřesené kamery. A teď si nedělám srandu. Režisérské pojetí "nenucených" minikamer na uniformách sice nejprve může dost kazit zážitek, ale jakmile si zvyknete, pochopíte, že jste vlastně vtaženi doprostřed děje. Film nemá ani dvě hodiny, ale ani tento fakt nezaručuje, že se nezačnete nudit, což se ale v mém případě rozhodně nestalo. Užíval jsem si každou scénu. A ten konec? Ten k tomu patří! Kdekomu může připadat hloupý nebo nevkusný, ale mě se líbí. A líbí se mi lhavně z toho důvodu, že je na něm cítit, že takhle to prostě režisér chtěl...90% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Patrola je dalším z mnoha amerických kriminálních filmů, který zaujme jedním nesporně originálním aspektem, a tím je zvolená forma. Ta je sofistikovaně pseudodokumentární, digitální kamera snímaná ortodoxně z ruky, doplněná různými kamerkami napevno připevněnými k policejním vozidlům či jiným objektům, což dalo výslednému tvaru místy až klipovou podobu (doplněnou pak formálně přesně volenou hudbou), různé metatitulky navozující dojem záznamu z průmyslové/domácí kamery, jen sem tam velký celek (obvykle snímaný z helikoptéry), rychlý dynamický střih, zesílený dojem civilnosti a důraz na reálnost exponovaných situací. Vše dosud řečené je vysokým kladem snímku, zadrhává se ovšem v momentech, kdy ruční ,,dokumentární" kamera snímá scény, které by z logiky věci snímat nemohla - vhledy do soukromí postav atd. a reálné scény střídají ty patetické. Tady je zvolená forma trochu na obtíž. Režisér David Ayer ale naštěstí toto faux pas ubalancoval a výsledný mix působí jako slušná adrenalinová exkurze do služebního dne losangeleského policisty. Samorostlý tvůrce také poněkud ubral svůj silně kontroverzní ideologický extrémně pravicový (nebál bych se použít slova fašistický) rastr, kterým proslul ve svém předešlém filmu Street Kings, i když významově stojí Patrola stále hodně vpravo (a připomene tak třeba fenomenální brazilskou Tropa de Elite). Tohle drama se řadí po bok těch nejpovedenějších policejních klasik, která americká kinematografie světu dala, hlavně díky své atmosféře... ()

Galerie (59)

Zajímavosti (36)

  • Ze střelných zbraní je možné nejčastěji zahlédnout pistoli Glock 22 a brokovnici Remington 870. Obě patří ke standardním zbraním americké policie. Ve snímku je ale možné zahlédnout také Colt M1911, Walter PPK, revolver Smith&Wesson nebo AK-47. (Adrai)
  • Během natáčení noční scény, kdy Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) a Mike Zavala (Michael Peña) pronásledují a následně narazí vozem do dodávky, došlo k opravdové nehodě. Náraz nebyl ve scénáři a došlo k němu v důsledku smyku na nově upravené vozovce a vypnutému ABS. (Degreet)
  • Jake Gyllenhaal (Brian Taylor) přečetl celý scénář za hodinu a natolik se mu zalíbil, že roli ve filmu okamžitě přijal. (Pria)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

22.05.2018

Po Princi z Persie se Jake Gyllenhaal vzdal blockbusterových ambicí a začal hrát v menších filmech. Díky Patrole, Zmizení nebo Slídilovi se z něj však znovu stalo žhavé zboží, po němž touží i drahé… (více)

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

02.05.2018

Jake Gyllenhaal má za sebou Patrolu, Zmizení, Slídila nebo Demolici a do každého svého projektu jde na sto procent. Naposledy se Jake objevil v dramatu Silnější, kde si zahrál jednu z obětí výbuchů u… (více)

Tom Hardy opouští Suicide Squad

Tom Hardy opouští Suicide Squad

16.01.2015

Že to znělo až příliš dobře na to, aby to byla pravda? No, byla to pravda, ale herci míní a Hollywood mění. Řeč je samozřejmě o comicsové týmovce Suicide Squad, jejíž snové obsazení ještě včera… (více)

Reklama

Reklama