Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Zajímavosti (128)

  • Prvních šest sérií seriálu se natáčelo se od 8.ledna 1989 do 7. března 1993 v Anglii (města Londýn a Middlesex – studia). (Varan)
  • David Suchet se svěřil s tím, že s Hercule Poirotem v něčem souzní. To proto, že mimo mnoho společných vlastností, má David Suchet, jako i Hercule Poirot, zahraniční kořeny.  Ne však belgické, ale litevské. (P. J. D.)
  • David Suchet nebyl spokojený s předchozími adaptacemi Hercula Poirota. Proto si pro jeho ztvárnění připravil 93. klíčových poznámek vytažených z knih Agathy Christie. Právě díky nim byl věrný původní předloze, což mu také zajistilo slávu ve víc než 100 zemích světa. (P. J. D.)
  • David Suchet dokázal před začátkem natáčení přečíst všechny knihy o Poirotovi, které Agatha Christie napsala. Netušil, že tato role se stane jeho životem po dobu dvaceti čtyř let. (Terva)
  • David Suchet byl podstatně štíhlejší než postava Hercula Poirota, a tak aby dosáhl potřebné zavalitosti, nosil po celou dobu natáčení pod oblekem vycpávky a škrobený límec, v němž jeho krk působil mohutněji. Zpočátku si také nechával zkracovat vlasy na temeni, aby se i proplešatělostí Poirotovi přiblížil. (Hans.)
  • V první sérii v Poirotově (David Suchet) bytě visí nad pohovkou obraz mostecké věže Karlova mostu při pohledu od Malostranského náměstí. (Ezis)
  • Davida Sucheta pro roli Hercule Poirota vybrala osobně dcera Agathy Christie Rosalind. Sám Suchet o tuto roli stál a to navzdory tomu, že ho od přijetí této role zrazoval jeho starší bratr John, tehdejší moderátor zpráv na televizní stanici ITV, pod jejími křídly seriál později vznikal. (CANNIBAL)
  • Herec David Suchet, představitel Hercula Poirota, je v Anglii známý i jako vynikající muzikant. Hraje na řadu nástrojů, nejlépe na klarinet a bubny. (avonetka)
  • Poirot (David Suchet) belgickou policii opustil v roce 1904, ve věku kolem 60 let. Kdyby stárl stejně rychle jako obyčejní smrtelníci, vyšetřoval by ve skutečnosti svůj poslední případ "Opona" ve věku 130 let. (avonetka)
  • Poirotovo (David Suchet) nezvyklé belgické občanství je odkazem na belgické uprchlíky, se kterými se Agátha Christie setkala za 1. sv války, kdy byla Belgie okupována Německem. (avonetka)
  • Postavu Hercula Poirota stvořila Agátha Christie v pouhých 25 letech. (avonetka)
  • První díl seriálu "Hercule Poirot" - "Dobrodružství Claphamské kuchařky" - měl v Anglii premiéru 8. ledna 1989. Seriál se stal velmi žádaným a oblíbeným. Je reprízován v mnoha státech už bezmála 20 let a rozrostl se tak do nejoblíbenějšího programu čerpajícího z díla Agathy Christie v historii (snad kromě výjimky televizních filmů se sl. Marplovou, v nichž hrála Joan Hickson). (Agatha)
  • Tajemnou hraběnku Veru Rosakovovou, do které se Hercule Poirot řečeno s trochou nadsázky zamiloval v dílu Dvojitá stopa, ztvárnila známá briská herečka Kika Markham. V knižní předloze však nebyl jejich "vztah" zdaleka tak vřelý jako v seriálové epizodě. (Agatha)

Agatha Christie's Poirot - Smrt na mysu (1990) (epizoda) (S02E01)

  • Tato epizoda se dnes již nevysílá v plné verzi. Pár krátkých scének bylo vystřiženo. Kupříkladu hned poté, co se Poirot (David Suchet) dozvídá, že byla slečna Nicky otrávena, je střih a vidíme záběr na bonbony a vysvětlení, čím tedy byla otrávena. V celé verzi však po tomto střihu následovala scéna, kde Poirot sleduje operaci a rozčiluje se nad tím, jak mohla slečna Nicky bonbony sníst. Celá verze je dostupná pouze na starých DVD nosičích. (mnaucz)

Agatha Christie's Poirot - Vánoce Hercula Poirota (1994) (epizoda) (S06E01)

  • Ačkoliv je televizní zpracování poměrně věrné knižní předloze, jedna velmi významná změna provedena byla. V knize se na rozdíl od filmu vůbec neobjevil inspektor Japp. (ČSFD)

Reklama

Reklama