Reklama

Reklama

Hospoda

(seriál)
Česko, (1996–1997), 22 h 45 min (Minutáž: 24–29 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jiří Drejnar

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář, Pavel Vondruška, Václav Knop, Věra Tichánková, Lubomír Lipský st., Josef Dvořák, Zuzana Bydžovská (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Do hospůdky tři schůdky, z hospody tři schody. Oblíbený sitcom z prostředí malé pražské hospůdky a o neobyčejně veselých příhodách denních štamgastů. (TV Nova)

Recenze (700)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Útulná Hospoda svojho času bavila a na jej jednotlivé epizódy som sa tešl. Sympatickú zostava stálic miestnej krčmičky stále ktosi doplnil a občas to fungovalo lepšie, inokedy menej. Text titulnej piesne si pamätám dodnes a jednotlivé epizódy som hodnotil podľa toho, ako som si na ne spomínal. V každom pípade Petr Nárožný a Ladislav Potměšil predviedli dobré výkony. Za zmienku stojí hodotenie na čsfd, seriál má sotva 60% ale obe sérietakmer 80%. Niekto skrátka z princípu udelí nízke hodnotenie aj keď si pozrie iba jednu epizódu. Taká je realita na čsfd. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

No vida, další nápad, jak dostat české tatíky z hospody občas domů. Naservírujem jim hospodu přímo k láhváči do obýváku. A ještě jim takhle mnohem déle vydrží vycházkové tepláky! Budou hezky sedět doma, navíc ve fajnové herecké společnosti, takže se k nim na gauči přivine i nejedna jejich "stará", s hřejivým pocitem zadostiučinění, jenž znají pouze vítězové. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sestava Nárožný, Kanyza, Potměšil, Poloczek, Menzel, Knop a Dvořák je naprosto excelentní. Fóry se údajně částečně improvizovaly přímo na place, což je vzhledem k umu výše zmíněných radost poslouchat. Nechybí solidní porce ironie, škodolibosti a přijatelně dávkovanýho šimrání na bříšku každýho gaučovýho buřta, najde se i trocha vkusu a chytrosti. Hospoda je nejslabší paradoxně v těch chvílích, kdy se jí dostává tématu nebo příliš zjevných karikatur - a naopak jí to sluší tam, kde může jen tak žvanit u stolu a dopřát si decentní satiru. Některý epizody po letech dozrály do zajímavých rozměrů. (: ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Typické symptomy polistopadové společnosti v nestárnoucím pásmu zábavných hospodských epizodek, skvěle vypointovaných a skvěle sehraných plejádou vynikajících herců. Petr Nárožný je zřejmě nejlepším a nejvtipnějším výčepním v dějinách české seriálové tvorby. Strejc si léta platil kremaci, pak se utopil v moři.. a rodina nedostala nic... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spolu s Comebackem vlastně jediný skutečný a zejména skutečně dobrý tuzemský sitcom, na němž nejvíce zaráží skutečnost, že přišel hned po příšerných Novácích, i paradox, že vlastně o čistou žánrovku jít vůbec nemělo, a ta vznikla více méně shodou okolností.. Dobré řemeslo i kvalitní scénář s výbornými dialogy daly základ úspěchu, o zbytek se postaraly dva velmi funkční charaktery v podání pánů Menzela a Kanyzy, kteří coby moudří klauni šikovně glosují a shazují všechny ty absurdity a šílenosti, které se v typickém českém prostředí zahulené nálevny odehrávají.. Punc (kon)geniality a jedinečnosti seriálku dodává naprosto bezvýhradně skvělý improvizátor Petr Nárožný, který si tu svoji životní kreaci hospodského, jehož skvostné hlášky patří do zlatého fondu tuzemské tvorby, náležitě užívá.. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (152)

  • Třetí série Hospody se měla natáčet i přes úmrtí Jaroslava Dudka. Bylo napsáno 10 dílů, na sedm z nich si nechala Nova na jaře 2001 vypracovat dramaturgické posudky Gustavem Oplustilem. Samotná dramaturgická schůzka se konala až v roce 2005, kdy bylo od projektu upuštěno, neboť se z osazenstva stali již ctihodní pánové v letech a situace, do kterých by se dostávali by vyzněly dětinsky. Z dramaturgických posudků (samotné scénáře se nedochovaly), které jsou na oficiálním facebookovém profilu seriálu, se můžeme dozvědět i názvy dílů (1 - Návrat, 2 - Kalkulace, 3 - Šolích, 4 - Vedoucí, 5 - Medium, 7 - Marodi, 10 - Marketing). Ve třetí sérii se Jonáš (Václav Knop) měl stát poslancem, Václav Novák (Ladislav Potměšil) se měl  vracet domů z vězení a nastoupit k Babulovi do kotelny. Rovněž měla přibýt nová postava novináře Meluzína, který nahrazoval MUDr. Práška, neboť jeho představitel Jiří Menzel se za účast v seriálu styděl a odmítl v něm pokračovat. (cundak)
  • Ve 12. díle s názvem "Píchačky" je možné všimnout si, že ve scéně, kdy Venca (Ladislav Potměšil) zapojuje píchačky do zásuvky, dostane ránu elektrickým proudem a upadne na zem, přičemž mu padá z hlavy čepice. V dalším záběru, kdy ho profackuje Kachna (Josef Dvořák), Venca se probere a postaví, už má čepici znovu na hlavě. (Skarface)
  • Do hospody vedie dovedna šesť schodov (2+4), nie tri, ako sa spieva v titulnej skladbe. (Lukoh)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno