Reklama

Reklama

Marie Terezie

(seriál)
  • Rakousko Maria Theresia (více)
Trailer 2
Česko / Rakousko / Maďarsko / Slovensko, (2017–2021), 8 h 35 min (Minutáž: 94–114 min)

Režie:

Robert Dornhelm

Hrají:

Táňa Pauhofová, Kateřina Coufalová, Aaron Friesz, Ursula Strauss, Martin Pechlát, Adam Vojtek, Rosaria Viola Mlčková, Kateřina Winterová, David Švehlík (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(5)

Recenze uživatele Luk Skywalker k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2017) (S01) 

Když to hodnotím jako film, tak dám 4 hvězdy. Je to dobře natočeno, nenudilo mě to. Jenže název je zavádějící a při dvou dílech bych čekal celý životopis (podrobně by to bylo minimálně na minisérii nebo lépe seriál) a ne jen prvních pár let vlády a to ještě tam není ani celá 7letá válka, která je zde načnuta - Marie Terezie: První roky vlády, by byl adekvátní název, ale není to první ani poslední film, co si vezme jen kus života významné osobnosti. První část je dost romantická a druhá dramatická, koprodukce určitě byla prospěšná na tento projekt. Natočeno je to moderně, opravdu si nemyslím, že takto hovořili (ironické poznámky a upřímné dialogy); ženy od dvora jsou "děvky", ale iluzi, že by byly tak cudné, jak se snaží vytvořit dojem ve škole během dějepisu, sice nemám, přesto je to moderní prvek filmařiny. Lotrinský je nejlépe vykreslen, válečník nebyl, skvělý obchodník a nějakou bokovku, přesto s manželkou 16 dětí měl, těžko z nutnosti. Ostatní je vůle filmařů. ()

A Woman at War (2019) (S02) 

Opět je to dobře natočeno, nenudilo mě to. Hned zkraje 3.dílu je připomenuto, že je František Lotrinský děvkař (což je zde nakonec důležitá věc). Je to hodně dramatické a je zde dost sledována změna charakteru a projev problémů říše na osobním životě Marie Terezie, což je změna oproti dřívějším dílům. Jelikož jsem si nereprízoval předešlé díly, tak mi změna hlavní herečky nějak nevadila (i když ta předchozí je hezčí) a nejspíš si toho opět filmaři dost vymysleli, aby jim to pasovalo, ale budiž. V třetím díle dominuje baron Trenck, který sehrál historickou úlohu a v 4. dílem je to ten hlavní jezuita a tvrdá srážka s realitou, která způsobí prozření Marie Terezie. Myslím, že i dnes by mnoho lidí toto prozření potřebovalo. Na případné další díly si rád počkám a podívám se. ()

Série 3 (2021) (S03) 

Skvělé ukončení tohoto koprodukčního projektu. Herecky nejlepší je Vojta Kotek, zahrát jak mladého, tak starého Františka Štěpána, to už chce dost talentu. Josef II je divný, jestli takový byl i v reálu, nejspíš ano. A ta lesbická vložka, snad tam není jen kvůli "norem". ()

Reklama

Reklama