Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(4)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (4)

Maigret klade past (2016) (S01E01) 

Nedám pět hvězd ze dvou důvodů - 1. protože Gabin, 2. protože Simenon Maigreta představuje jako robustního, silného chlápka, mohutného, a ne jako tintítko. Ale když odhlédnu od této skutečnosti - a tvůrci koneckonců mají jistý nárok na své vidění hrdiny - vyjde mi velice dobře natočené dílko, které drží v napětí, má skvělý vizuál, tedy výpravu i kameru, drobné nuance, nepřehrává se tu, není vše řečeno hned doslova, a líbí se mi i tempo vyprávění, jež je podřízené neuspěchaným časům předlohy a zobrazované době. Dnes je zvykem všude rychle stříhat, zběsile jezdit kamerou a mít co nejvíce výbuchů i ve snímcích právě z této doby, takže určitá starosvětskost filmu jen svědčí. ()

Maigret a případ mrtvého muže (2016) (S01E02) 

Za naprosto dokonalou češtinu - a slovenštinu! - a za Maigreta nuceného odnést jakožto číšník šálky (a jeho obličej v té chvíli) dám nakonec pět. :-) Skvěle natočené, výborné lokace, výprava, kamera (třeba hned jeden z úvodních záběrů přes topůrko), velmi chytře napsaný scénář, dobře zapojen paní Maigretová, a navíc nechybí onen lidský přesah a porozumění "malým" lidem, jaké najdeme i v Simenonových předlohách. ()

Maigret a noc na křižovatce (2017) (S02E01) 

Tenhle díl mne tolik nechytil, protože mi přišel až moc přeslazený. Možná je to dané i tím, že to režírovala ženská, a tak sledujeme spíše ženské problémy ženských postav včetně dvou manželek kriminalistů, je tomu věnována neměrná stopáž a zcela to rozmělňuje samotný případ, který mi pak přijde podaný zkratkovitě - třeba o té loupeži a osudu Goldbergů bych se rád dozvěděl víc, než o Carlovi a jeho "sestře". I takové to - hleďme, Maigreta kdejaká neuloví, je to vzorný manžel, byť policista - se mi nepozdávalo. ()

Maigret a drahoušek z Montmartru (2017) (S02E02) 

Líbí se mi, jak z budapešťských uliček (musím se tam zase někdy podívat) udělali skvělou Paříž se všemi nočními kluby a schody a parčíky, líbilo se mi i celkové směrování příběhu, který nabízí vlastně ještě jedno, hodně lidské poselství, čímž je pro mne v dnešní době výjimečný. Myslím, že se hodně povedla i charakteristika postav. Potěšil mne nenásilný sem tam humor, docela povedený. Jen mi poněkud vadilo to zatahování paní Maigretové do případu, ty dopisy by bohatě stačily jako nosná linka. ()

Reklama

Reklama