Reklama

Reklama

Love Story

Trailer

Obsahy(1)

Snímek Love Story z roku 1970 proslavila u nás nejprve jeho ústřední hudební melodie. Až teprve dvacet let po svém vzniku byl tento filmový bestseller poprvé nabídnut i našim televizním divákům. Podle původního scénáře Ericha Segala, knižně vydaného až po jeho zfilmování, jej natočil režisér Arthur Hiller. Za hudbu, která obletěla celý svět, obdržel Francis Lai Oscara. V rolích zamilované dvojice studentů, později milenců a manželů, uvidíme dvě zajímavé postavy amerického filmu: Ali MacGrawovou v roli Jenny a Ryana O'Neala v roli Olivera. Oliver studuje práva na Harvardu (jako jeho úctyhodní předkové) a Jenny zase hudbu na sousední Radcliffe College. Milenci procházejí těžkým obdobím, neboť vztah mladíka z prestižní rodiny a prosté italoamerické dívky se nesetkává s pochopením Oliverova přísného otce. Oba raději volí život bez peněz, ale ještě netuší, že přijde další zkouška v podobě Jennyiny nemoci. O několik let později bylo natočeno volné pokračování filmu s názvem Oliverův příběh. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Roztomilé hádky, doberanie zamilovaných už od samého začiatku, jednoducho skutočná love story. A pritom žiadne prehnané romantické cajdáky, ale svižný príbeh s jasným smerovaním, ale aj ťažkým koncom. Naviac je vzťah s otcom, ktorý nie je jednoduchý, ale veľa priestoru nemá. Scény sú výborne natočené, hudba úžasná, dialógy prirodzené, aj v českom dabingu. Kto sa vo filme aspoň trochu nájde, asi pod štyri hviezdy nepôjde. –––– Asi máš nějaký šrámy. Stavíš kolem sebe stěnu, aby tě nikdo nemoh zranit a ani se tě dotknout, viď? Je to risk, viď Jenny? –––– A z tebe se, Oliviere, stane veselej vdovec. Budeš veselej, ano? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad veľmi jednoduchý milostný príbeh júlijsko-romeovského formátu, avšak pod touto maskou sa skrývajú pekné myšlienky a šťavnaté dialógy. Páčil sa mi pohľad na život tak ako ho videla Jennifer. A samozrejme, nemôžem zabudnúť ani na fantastický hudobný doprovod, preto veľká spokojnosť. 75/100 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľa som od filmu nečakal, ale rozložil ma. V mnohom pripomenie rovnako kvalitnú kórejskú love story , kde nájdete veľmi mnoho spoločného. Starší rok výroby asi mnohých odradí, ale ja osobne mám pre film iba samú chválu. Od sympatických hercov, cez krásny hudobný motív, až po výborne prepracované postavy, napätý vzťah otca so synom a celkovo nádherný príbeh s výbornými a hlavne uveriteľnými dialógmi. Doják rovnako silný a účinný ako ten kórejský. ibaže tento vznikol o 33 rokov skôr a to si cením. Jeden z najlepších a najsilnejších príbehov o láske aké som videl. A to som toho už videl dosť...100%. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý přístup k tolik ohranému tématu. Scénář, ač se to nezdá, nabízí minimum zbytečných slov. Velká část scén je odehrána třeba jedním slovem, často jen gesty, někdy se prostě něco důležitého přeskočí a odehraje se to ve scéně, která se tváří již jen jako mimoděk. A v tom je z mého pohledu největší síla Love Story, které je přese všechno očekávané a tisíckrát viděné velice zajímavým filmem, lovící emoce trochu jiným způsobem, než jsme asi úplně zvyklí. 8/10 ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tato romance je udělaná vskutku pečlivě a s láskou. Je to líbezné, poklidné, harmonické. A snad právě v tom je největší slabina filmu. Nepřináší žádnou dramatickou zápletku, ta nejzásadnější je známa již od úplného počátku a ostatně nakonec i ta plyne celkem poklidně a smířlivě. A vše, co je mezi tím, lze nazvat jako nalezení ideálu, respektive přesněji řečeno, jakési představě o ideálu. Neboť i v tomto případě alespoň jeden musí ustoupit ze svého původního plánu a představ o běhu dalšího života. Ale koneckonců po čem drtivá většina lidí prahne ze všeho nejvíce? Po harmonickém partnerském svazku, který vám dává sílu a smysl do života. Je to ideál, kterého není snadné dosáhnout. A tak se zde rozvíjí jeden sladký a šťastný partnerský vztah, plný pochopení, podpory a ladu. On, Oliver Barrett IV (hezounek Ryan O'Neal), pochází z elitářských kruhů prominentních boháčů. Ani vztah mezi ním a jeho otcem nevidím jako vyhrocený a plný nedorozumění a svárů, ale jako umanutou snahu syna vyčlenit se z očekávané dráhy jeho původu za každou cenu. Ve své podstatě není ani jeho cíl odlišný, spíše se nedokáže vyrovnat s tlakem, který na sebe z větší míry vytváří sám. A když už si něco vloží do hlavy, musí to uskutečnit všem navzdory. A tak vše směřuje ke spokojenému a finančně nezávislému životu, ke kterému by se dobral, i kdyby se nepokoušel vyhranit se ze stínu svého otce. Ona, Jenny Cavalleri (půvabná Ali MacGraw), pochází ze skromnějších poměrů, ale rozhodně ne z chudých. Má talent a ctižádost, kterou odkládá, když potká muže svého života. Z dalších rolí už je nutné zmínit pouze oba otce. Phil Cavalleri (John Marley) je milující a obětavý. Oliver Barrett III (Ray Milland) je také milující otec, ale tak obtížně hledá cestu ke svému zatvrzelému synovi. A tak vše ve své harmonii spěje ke svému předepsanému konci, kdy mohou mnozí utírat slzičky z tváří. A zůstává jen ta hudba. A lehce patetický slogan o tom, co znamená opravdová láska, ve které se nemusí žádat o odpuštění. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (16)

  • V letech 1970 až 1984 bylo ve Spojených státech pojmenováváno nejvíce narozených holčiček jménem Jennifer. Ač již koncem šedesátých let se zájem o toto jméno zvyšoval, tak právě ohromná popularita filmu a stejnojmenné knihy, je udávána za hlavní příčinu oblíbenosti právě tohoto dívčího jména. (DaViD´82)
  • Stejnojmenná kniha vyšla ještě před uvedením filmu do kin. Není však jeho předlohou. Studio si jí objednalo u autora scénáře Ericha Segala, aby se snímek dostal do všeobecného povědomí ještě před kinopremiérou na Valentýna. To se povedlo na výbornou. Z knihy se totiž stal okamžitý bestseller. (DaViD´82)
  • Režisér musel producentům přísahat, že s náklady nepůjde nad dva miliony dolarů. (Jirka_Šč)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama