Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (322)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ve své době docela slavný teen slasher má zejména díky zabijákovi v rybářském gumáku své nezpochybnitelné kouzlo. Nejhorší totiž není srážka s blbcem, ale s rybářem. A není-li to pouze tichý blázen, ale pod plachetkou psychopat, máte zaděláno na pořádný průser. A přesně na takového narazí ( svým vozem) i čtveřice rozmazlených fracků na jedné pobřežní silnici. Po chvíli bezcílného pobíhání a bezradného chytání se za hlavu dojdou k velmi překvapivému závěru, že za sražení chodce na nepřehledném úseku silnice by taky mohli všichni dostat elektrické křeslo! Nu, řekněme, že panika a přirozená tupost nedospělců si vybrala svou daň. Nejlepší tedy bude tělo odklidit, nejlépe vhodit do moře a na všechno zapomenout. Jen v malou nepříjemnost se obrátí skutečnost, že onen chlapík ještě žije, dorazíme ho a utopíme. A zářná budoucnost není nijak narušena. V kontextu s touto událostí jsem byl až překvapen, že některým scénář o rok později přinesl něco jako náznak svědomí. Rok s rokem se sešel a naši hrdinové ochutnají v praxi význam přísloví "boží mlýny melou pomalu, ale jistě". Film, kde se kladnými hrdiny stávají bezskrupulozní vrazi a v záporné roli máme nevinnou oběť se mi však nemůže nelíbit. Mohlo sice být méně Sarah Michelle Gellar, více vražd a scénář mohl být chvílemi méně bezradný, zabijákovo jednání s provinilci mi totiž místo hry na kočku a myš připadalo spíš jako nabírání času na celovečerák, ale budiž, těch několik švihnutí hákem na led to vyrovnává. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Neumím zhodnotit, koho tento teen-horor má ve skutečnosti postrašit. Na svojí dobu to byl jistě hit první velikosti, který inspiroval stovky následujících vyvražďovaček. Nemohu se ovšem zbavit dojmu, že nikoho nad deset let tohle dostat nemůže. Já osobně se u něj hrozně bavil, zvlášť při vzpomínání na Scary Movie, která některé zdejší pasáže, geniálně paroduje. Nejvíce mě dostala hláška ze začátku filmu, kde čtyřčlenná posádka srazila chodce na silnici a projevila velmi opodstatněnou obavu "všichni dostaneme křeslo", pokud by dostal křeslo každý člověk, který by srazil chodce, půlka našeho senátu by nežila. Film je v dnešní době totální brak, ovšem v devadesátkách přesně tohle letělo a dnešní třicátnící u toho srali bobky, vidět dnes už postarší herce v mladém podání, nikdy nezaškodí. 60% 04.07. 2010 ()

Reklama

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Tento film nám nepriniesol vôbec, ale vôbec nič nového iba sa zviezol na sláve Vreskotu a spolu odštartovali túto vlnu tzv. neskorších hororov, ktoré sa držia hore určitých aspektov. To, že neprinieslo nič nové potvrdzujú aj jednotlivé vraždy, ktoré sú jednoduché, otrepané a bez akejkoľvek originality... žeby došli nápady ako majú teenageri zomierať?(aspoň, že séria Final Destination nám niečo také priniesla) Jediné čo nám prinieslo bolo nový objav čo sa týka vrieskajúcej obete. Po korunovanej kráľovnej hororu Jamie Lee Curtis a po novodobej Neve Campbell, ktorá sa ako Sidney Prescottová považovala za druhú Curtisovú, prichádza Jennifer Love Hewitt ako postava Julie James, ktorá celý film vygradovala svojím úžasným vreskotom a výkrikmi. Kto videl musí uznat, že to bolo naozaj niečo. Celá recenzia: TU ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý horor na spôsob teen-vyvražďovačky, ktorý ani nezaujme tak krvou, alebo samotnými vraždami ale vyšetrovaním a pátraním po vrahovi v rybárskom obleku s hákom v ruke ktorý veľmi dobre vie, čo hlavní hrdinovia robili minulé leto. Navyše v závere to pekne graduje.... A ani hudba nie je najhoršia...75% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rozhodně solidní zástupce žánru, i když dneska by to dopadlo asi o poznání hůře. Ale v sedmadevadesátém to valilo a na VHSkách bylo tohle po Vřískotu druhé dítko toho času zázračného scénáristy Kevina Williamsona (i když ho napsal dřív) horkým zbožím. Myslím, že zcela oprávněně! Děj netřeba rozebírat. Kdosi v gumovém rybářském plášti se prochází v noci po silnici, stane se nehoda s tím, že si dva páry odnesou tajemství do hrobu. Rok poté dojde psaní, ústřední čtyřka se vzájemně (a krapet hloupě) obviňuje a mění postoje. Mstitel s velkým ocelovým hákem má napilno, divákovo oko občas sjede na bujné dekolty dvojice vřískajících princezen, hudba burácí a atmosféra je celkově fajn. Finále na lodi bohužel slabší. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (69)

  • V originální předloze se liší i několik jmen hlavních postav. Sestry Helen (Sarah Michelle Gellar) a Elsa (Bridgette Wilson) se ve filmu příjmením jmenují Shivers, původně zní příjmení Rivers. David Egan se v románu jmenuje David Gregg a jeho sestra Megan, ve filmu se Davidova sestra jmenuje Missy (Anne Heche) (Stocki)
  • S natáčením se začalo 31.března a skončilo se v průběhu června 1997. Filmování zabralo celkem 50 dní. (Stocki)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama