Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (74)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film vznikl v roce 1955 a na jeho trikové stránce to bylo hodně znát (trasírky vypadaly fakt podivně), přesto jsem si ho velice užil. Kupodivu mě až nečekaně zaujalo bádání Dr. Ellise, cesta od golfového míčku k pětitunové rotující bombě mě opravdu bavila. Méně povedené už byly přelety Kanálu cestou k cíli mise, už jsem se bál, že mi je chtěli tvůrci přiblížit v reálném čase, chyběl mi i hlubší exkurz do osobního života letců, aby mi jednotlivé postavy více přiblížil. S celkovým výsledkem jsem byl ale každopádně spokojen, tohle nebyla ztráta času. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tentokrát trochu netradiční válečný film kde prvních devadesát minut je hlavně o vývoji té revoluční bomby její zkoušení a zkoušení provedení samotné akce. O té je ta finální půlhodinka. I když triky už zub času nahlodal, tak na rok 1955 to pořád nevypadá zle a dá se na to v pohodě koukat. Líbila se mi cílevědomost vědce při vývoji i houževnatost a vůle pilota který celou akci řídí. Jenom možná některý vedlejší dějový linie bych vyškrtnul a film trochu zkrátil. Proč tam třeba byla ta linka s přejetým psem u kterýho se ani nedozvíme kdo ho vlastně přejel a celý to vyšumí do ztracena jsem úplně nepochopil. No a někdo může třeba namítnout, že film adoruje výrobu bomby která pak ve finále asi zabije i nevinný lidi když při záplavách továren sledujeme topící se dělníky, ale tohle bych úplně nekritizoval i vzhledem k době vzniku teprve deset let po válce. Prostě tady byl nepřítel a tyto strategické cíle bylo třeba zničit a hotovo. Každopádně i přes ty výtky mě nemrzí, že jsem si ten film doplnil a to solidní nadprůměrný hodnocení si ode mě vyslouží.65% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Mattym, že Bořiči přehrad či snad lépe Bořiči hrází by byl výstižnější překlad originálního názvu filmu Dam Busters. Téma skákavých bomb a ničení hrází je napínavé, ale film je v mnoha místech zdlouhavý a potřeboval by být pořádně sestříhán a zkrácen. Nominaci na Oscara za Speciální efekty nechápu, třeba střelba v noci vypadá jako rozmazané světlušky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_NMfBKrdErY - a jako bonus lze doporučit i tohle: http://www.youtube.com/watch?v=qKHc-U2FNHk ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak už tě mám, Lucasi! Takhle jsi přišel na nápad, jak sestřelit Hvězdu Smrti. No, ale zase musím uznat, že měl dobrý vkus a vykradl vynikající film, který v některých momentech působí téměř dokumentárně. Byť, s odstupem let od konce války, se mi zdá plán na protržení rýnských přehrad, vzhledem ke ztrátám na životech civilistů, morálně pochybený. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečná klasika rutinéra Michaela Andersona o tom, jak byly zničeny přehrady v Porúří. Vybroušený snímek se spoustou sympatických postav - Michael Redgrave jako vědátor doktor Barnes - plynulou a šikovnou režií a zajímavými speciálními efekty - práce s projekcemi, domalovávání, modely apod. O tom, jak byl film vykraden Lucasem ve Hvězdných válkách, se zmiňovat nebudu, ale zajímavé je, že jméno pejska letce Gibsona Nigger nebylo pro americké diváky jaksi politicky korektní, a tak muselo být změněno na Trigger. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Filmový debut Patricka McGoohana. (Kulmon)
  • Skutečná přehrada byla zničena na den 12 let před premiérou The Dam Busters. (KIT.HL)
  • Letounů mělo být původně dvacet, ale jeden posádka poškodila při simulaci náletů v Británii. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama