Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Melodrama 

všechny recenze uživatele

Prostě pohodový seriál z dob minulých, oslava železničářům .. některé věci tam jsou navíc, jako je třeba ta medaile .. , ale jinak je to celkem sranda, vyloženě za břicho jsem se nepopadala, ale občas jsem se zasmála. Za povšimnutí stojí "Pionýrská železnice" která byla v Plzni a dneska je z ní ruina, potom takovej ten dortík (v pozlátku) co jedla Lída ve vlaku, na ten si pamatuju, byl strašně dobrej, potom spodní prádlo dost odpudivé okrové barvy - Pepy (J. Hanzlíka), hádala jsem Calvin Kline :-) ale to asi ne, a taky sexy :-) květované plavky O. Víznera. Nejlepší byl J. Kemr v roli pojišťováka. Ostatní "holky" jako je Macháčková, Macuichová a Konvalinková, Medvecká byly pěkné a sexy, hlavně Macuichová, což se o dnešních herečkách říct nedá. Líbilo se jak se Táňa Medvecká kroutila jako zpěvačka Jitka Zelenková, (takhle jsem Jitku Z se kroutit neviděla a už asi neuvidím) no škoda že není Táňa zpěvačka. Jinak bydlet celá rodina v jednom bytě, to je asi sci-fi. Taková normální rodinka to není, ale vidět se to dá ..... ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Sice průměrný, ale ne špatný seriál z dob minulých. Rozhodně si nezaslouží hodnocení „odpad“. Naopak, pro tyto hodnotitele by měl být jakýmsi ponaučením, že doba se prostě vyvíjí, a že mají možná štěstí, že žijí v jiné době. I když na železnici se toho až tak moc nezměnilo. Často vytýkaná nudnost tohoto seriálů pramení právě z toho, že se autoři snažili věrně vykreslit atmosféru dané doby a problémy a život běžných lidí. Zde by měl současný divák, zejména ti mladší, kteří tuto dobu nezažili, vnímat především jakousi dokumentární hodnotu tohoto seriálu. Vysoké hodnocení ale každopádně zaslouží herecké výkony všech členů rodiny Novákových, a proto dávám celkově 3. ()

Reklama

Jehan 

všechny recenze uživatele

Panoptikum magorů a trapáků obého pohlaví a jejich pomatených skutků. Brzič se snaží to udržet v kupě, ale scénárista se, žel, ožral buď stoličnou vodkou po přijetí stranického úkolu nebo hořčákem během studijní jízdy ze Smíchova do Berouna (a zpět) aerodynamickým šedomodrým osobákem a vyprdnul ze sebe dementální ohlas zvuku kolejí a pneumaticky uzavíratelných dveří. Píčovina doprovázená Hapkovým hvízdavým motivem, který skladatel vymyslel po deseti rumech v bufetu nádraží Praha střed (do vlaku už jít odmítl), kam ho násilím zatáhl režisér, jenž měl kdysi na víc. ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Neříkám, taky se rád napiju. Seriál o železničářích byl v té době dobrej nápad. Osobně bych raději čuměl na seriál o železničářích, protože o zemědělcích, inženýrech, sousedech a jiných soudruzích jsem měl nakoukáno dost a mozek už bublal a chtěl ven. Leč, bohužel ani zde u mě tvůrcům pšenka nekvetla. Byla to stejná komunistická sračka jako ty předtím, ale co člověk může chtít od takových amůzických šmejdů jako byli komunisti, kteří v případech těchto všech seriálů a Novákama počínaje dělali takzvané samozvané producenty. ()

Le6n 

všechny recenze uživatele

Zažil som tento seriál ešte pred 89-tym a v pamäti sa mi zapísal ako skutočná rodinná pohoda (plus Hanzlíkova Simca a ten model angličáku čo kúpil synovi - zn Polistil tiež som také mal :)). Keď to Prima reprízovala vyslovene som sa naň tešil, ale prvý diel ma trošku zarazil. Ono to bola skoro opereta, ale našťastie len ten prvý, tie ostatné už nemali chybu. Parta Novákov ma vtiahla do deja a už nepustila. Chápem, že dnešnému divákov zmagorenému západnými seriálmi, kde sa 'furt niečo deje' (viď napríklad C.S.I., kde v každom dieli bežia pre istotu dve dejové línie, aby to nebola nuda) sa to zdá chabé. Napriek tomu alebo práve preto som rád, že ma stále dokáže osloviť obyčajný príbeh obyčajných ľudí, bez vizuálnych efektov, bez miliardového rozpočtu (a bez bezduchého dvojstranového scenára). U mňa 70% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • V čase 19:20 se vede diskuze na téma pražská doprava, množství aut v Praze, budoucnost dopravy. Jaromír Hanzlík, který zde hraje syna Radoslava Brzobohatého, prohlásí: „Prosím tě, ty mluvíš jak F.L.Věk.“ Radoslav Brzobohatý však skutečně hrál F.L.Věka (v dospělém věku) o 12 let dříve ve stejnojmenném seriálu. (HonzaR.)
  • Nápravný ústav pro mladistvé se točil na Hořovickém zámku. (sator)
  • Modelové kolejiště dědy Maxmiliána Nováka (Josef Kemr) si mohly děti po několik let prohlížet v bývalém Domě dětí na Pražském hradě (dnes Muzeum hraček). Jednalo se o modelářskou velikost H0. (Robbi)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama