Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná hollywoodská herečka Anna Scottová se při pobytu v Londýně náhodou setká s Williamem Thackerem, majitelem malého knihkupectví v rázovité čtvrti Notting Hill. Mladý muž ji zaujme svou nevšední vlídností a upřímností. Klíčící vztah však musí projít nejednou zatěžkávací zkouškou... Tvůrci dnes již klasické romantické komedie Notting Hill v čele s režisérem Rogerem Michellem navazovali na úspěch, který pár let předtím nečekaně sklidil snímek Čtyři svatby a jeden pohřeb (1993) Mika Newella. Jednoduchý příběh se odehrává na půdorysu moderní pohádky pro dospělé a těží ze setkání dvou lidí ze zcela odlišných prostředí. Julia Robertsová i Hugh Grant byli za své výkony oba nominování na prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (39)

  • Rozdíl mezi filmovou hvězdou Annou Scott a sebou samotnou komentovala Julia Roberts tak, že "se ode mě liší téměř ve všem. Obzvlášť na začátku filmu. Je to prostě jiná osoba. Nechci, aby to znělo jako kritika, ale je to žena, jejíž život je založen na setrvačnosti. Nechá se unášet proudem místo toho, aby se ho snažila sama aktivně ovlivnit. Myslím, že nemá úplně jasno ve své kariéře a v tom, kdo vlastně je. Chybí jí jistota. Nejpodobnější je mi na konci filmu, kdy hodně pochopí a má víc jasno v tom, co od života doopravdy chce." (NIRO)
  • Julia Roberts (Anna Scott) lehce upravila některé dialogy, aby "byly trochu američtější. V původní verzi jsem byla až příliš šarmantní a intelektuálská." (NIRO)
  • Ve scéně, kdy William (Hugh Grant) prochází čtyřmi ročními obdobími, zní píseň „Ain't No Sunshine“ od Billa Witherse z roku 1971. Withers byl inspirován k napsání písně filmem Days of Wine and Roses z roku 1962. V souvislosti s postavami vysvětlil: „Oba byli alkoholici, kteří byli střídavě slabí a silní. Je to jako vracet se pro vteřiny k jedu na krysy. Někdy vám chybí věci, které vám nijak zvlášť neprospěly. Je to prostě něco, co mě napadlo při sledování toho filmu, a pravděpodobně i něco dalšího, co se v mém životě stalo a co si neuvědomuji.“ (sator)
  • Notting Hill je oblast v západní části Londýna v obvodu Kensington a Chelsea, severozápadně od Kensingtonských zahrad. Obytná oblast s domky a zahrádkami z viktoriánské doby před rokem 1900 byla dlouho zanedbaná, po roce 1980 však přišla do módy a dnes patří mezi dobré adresy. Svým románem „Napoleon z Notting Hillu“ ji proslavil G. K. Chesterton. (sator)
  • Tiskovka v hotelu Ritz se koná v souvislosti s posledním filmem Anny (Julia Roberts), jehož plakáty lze zahlédnout. Jedná se o fiktivní scifi snímek „Helix“. (sator)
  • Náklady na výrobu byly v přepočtu přibližně 42 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 116,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 363,9 mil. (NIRO)
  • Ve filmu se odehrává noční scéna v zahradě, kdy Anna (Julia Roberts) a William (Hugh Grant) přelézají plot. Anna ho přeleze snadno, William s obtížemi. Podobnou scénu můžeme vidět i v pozdějším filmu Prime (2005), kde David (Bryan Greenberg) přelézá plot a potom otevře vrátka fotografce Rafi (Uma Thurman). (Kubeska)
  • Když se skupina buranů v restauraci baví o herečkách, jeden z nich mluví o Meg Ryan jako o té, která „má orgasmus pokaždé, když ji pozvou na kafe“. Jde o narážku na slavnou scénu z filmu Když Harry potkal Sally (1989), ve které její postava Sally demonstruje, že ženy dokážou předstírat orgasmus kdykoli se jim zachce. (Thanoris)
  • Natáčelo se od 20. dubna do 1. července 1998 v Londýně v Anglii. (Varan)
  • Představitel Williama Thackera (Hugh Grant) v rozhovoru pro GQ prozradil, že režisér Richard Curtis se při psaní scénáře nechal inspirovat skutečným příběhem svého známého z Notting Hillu, který měl romantický vztah s jistou celosvětově známou osobou. Herec neupřesnil, o jakou celebritu šlo. (fifox)
  • Zákazníka, který krade knihu na začátku filmu, hraje Dylan Moran, jenž pak hrál v kultovním seriálu Black Books (od r. 2000) postavu majitele knihkupectví. (Kroup4)
  • Dlouhý záběr napříč několika ročními obdobími byl natočený v několika záběrech v jeden den. Díky digitálním trikům to pak vypadá, že se Hugh Grant (William Thacker) vůbec nezastaví a plynule přechází z jara do léta a tak dále. (don corleone)
  • Lavička v parku použitá ve filmu se nyní nachází v Austrálii ve městě Perth, konkrétně v Queens Gardens. Neznámý dárce ji koupil a nechal poslat do Perthu. (don corleone)
  • Záběry ve vstupní hale hotelu Ritz byly skutečně natáčeny v hotelu Ritz, ale mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní, aby nebyly ovlivněny skutečnými hosty. (don corleone)

Související novinky

Co chystá režisér Notting Hillu?

Co chystá režisér Notting Hillu?

28.10.2015

Roger Michell se v posledních letech blýsknul třeba Venuší nebo Hezkým vstáváním, jeho nejznámějším filmem ale navždy bude Notting Hill. Komedie s drobným sociálním přesahem je nevyčerpatelným… (více)

Rhys Ifans si podá Spideyho

Rhys Ifans si podá Spideyho

16.10.2010

Do pozornosti světového publika vstoupil jako Spike, pošukoidní spolubydlící Hugha Granta v Notting Hillu. Od té doby jsme ho viděli ve spoustě rolí (vychutnal si třeba tu v loňských Pirátech na… (více)

Reklama

Reklama