Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Terva 

všechny recenze uživatele

Hned z úvodních titulků je nám jasné, že už je nenávratně pryč naše stará dobrá posádka. Nová generace prostě a neodvolatelně pokračuje. Hvězdným datem 50893,5 začíná tento příběh. Je to další z příběhů, kde je použito cestování časem. Mimo jiné nese tento snímek jeden zásadní zlom. Zatím co až do teď byla používána jen instrumentální hudba jako doprovod, je v tomto snímku poprvé použit i textový žánr různých hudebních skupin. Hudbu dělal Jerry Goldsmith. Nebudu se moc rozepisovat o ději, ještě stále nemohu spolknout novou posádku lodi Interprise a asi bych zněl naštvaně. Tak jen jeden postřeh. Nechci rozvíjet politické názory, ale ve filmu okolo 48 minuty Kapitán Pickard vysvětluje princip ekonomiky jejich doby - CITUJI - Nejsou peníze a lidé pracují, aby pomohli.......... Nechci moc rýpat, ale to o čem mluví je základní princip Komunismu - zajímavé, nemyslíte ? Příběh odehrávající se v roce 2065 pomalu končí a je určitě průlomový - no uvidíme, jak to půjde dál. Tervův deník 50098,5 warp osm. CITÁT - V abecedě zbývá dost písmen.......... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Všechny atributy Star Trek New Generation byli naplněny. Tzn. standardně dobré trekee triky, úsměvné hlášky, scénář zaměřený převážně na dějovou linku, bez bližšího zkoumání charakteru postav a jasně nalinkovanými vztahy mezi hrdiny. Prostě vše, jak už jsme zvyklí. Z tohoto pohledu musí být fanoušci spokojeni. Borgové jsou víc než obstojní protivníci a pokud by se náhodou někdo chtěl pozastavovat nad tuctem nelogičností, tvůrci nám je jako vždy pohotově vysvětlí např. oznámením, že Enterprise byla skryta za měsícem :o) Jo, jo, Star Trek je fenomén. Rozumím tomu, že na pokusy o prohloubení a zrealizovatění trekee světa, ještě nenastal v roce 1996 ten správný čas, ale i tak je zvláštní poslouchat, s jakým klidem se v Prvním kontaktu konstatuje, že je půl posádky mrtvé a sledovat totální absenci jakýchkoliv emocí, i když jde o člena můstku. Také zamrzí vcelku odbytý první kontakt lidstva s ušouny, eee, tedy vlastně ufouny. Hold nejsem zarytý fanoušek, takže jsem si musel rýpnout. Jinak je První kontakt nenudící a důstojné pokračování seriálu a jeden z lepších celovečeráků. 80% ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

IMHO jeden z nejlepších Startrekovských filmů... nedokážu uvěřit, že jsem na něj mohl zapomenout... První kontakt nejen ve smyslu lidstva s Vulkánci, ale co se kalendáře týče také první kontakt lidstva s Borgy. Pokud někdo vyčítal Star Treku to, že se kamkoli teleportují a všude je kyslík, zde se skafandry využívají poměrně zajímavým způsobem (hlavou dolů:-). Co ještě říct? Snad že Zefran Cochrane je celkem příjemný násoska a Vulkánci nemají rádi jubox. Cameo PZH (pohotovostní zdravotnický holoprogram) aka Doktora z Voyageru taky potěší... líbil by se mi i film s posádkou kapitánky Janewayové (mám pro ni slabost, stejně jako pro Sedmou), ale jejich cesta už skončila úspěšným návratem domů a pobyt v delta kvadrantu bylo asi to jediné, co Voyager činilo v rámci startrekovského dění tak zajímavým (a kapitánka místo kapitána). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich ST filmu a minimalne z tech s novou posadkou urcite nejlepsi. Mame tu zajimavej pribeh, kterej se rozdeluje na dva mensi a tentokrat jsou zajimavy oba dva, jak bojovani Pickarda a spol. proti Borgum, tak stavba prvni warpovy lodi. Celej film se neco deje, spousta akce, spousta souboju, perfektni triky a hlavne paradni a docela temna a napinava atmosfera, hlavne diky paradni zaporacky rase Borgu, ktery vsichni vypadaj fakt libove. Navic trikove tentokrat prakticky bezchyby, masky taky paradni a herci se snazi, hlavne Stewart dostane radnej prostor a bezezbytku ho vyuzije. No a pak tu je hodne vtipnej vagabund Cromwella. Celou dobu jsem se bud skvele bavil nebo byl napnutej, takze jasnejch 5*. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Tentokrát se posádka lodi Enterprise vypraví do minulosti, aby zachránila současnost, teda budoucnost .... raději se v tom vrtat nebudu :-) Hlavním nepřítelem jsou borgové, kteří se dokáží efektně infiltrovat a rozšiřují svoje impérium jako infekce. Fanoušek Star Treku by neměl být nejspíš zklamán. Efekty jsou slušné a příběh nic extra nekazí, takže dám konečně nějakému staršímu Startreku 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Natáčelo se od 8. dubna do 2. července 1996 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama