Reklama

Reklama

Malá Velká Británie

(seriál)
  • Velká Británie Little Britain
Velká Británie, (2003–2006), 10 h 38 min (Minutáž: 25–30 min)

Hudba:

David Arnold

Hrají:

Matt Lucas, David Walliams, Paul Putner, Anthony Head, Joann Condon, Ruth Jones, Imelda Staunton, Rob Brydon, Geraldine James, Sally Hawkins, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Ptáte se, jací jsou dnešní Britové? Co dělají? A proč? Tak to si nemůžete nechat ujít britský komediální seriál Malá Velká Británie. Původně to byla rozhlasová show, která se na BBC Radio 4 vysílala v roce 2001. Dva roky nato ji autorská a moderátorská dvojice Matt Lucas a David Walliams proměnili v neméně úspěšný osmidílný televizní seriál, po němž následovaly dvě další řady po šesti epizodách. Při surrealistickém putování po britských ostrovech budeme svědky rozličných situací, které jsou Britům důvěrně známé, a seznámíme se s celou řadou kuriózních postav a postaviček. Patří k nim kupříkladu Daffyd, jediný gay ve velšské vsi, teenager Jason, vášnivě zamilovaný do nejlepší přítelkyně své babičky, či transvestita Emily, toužící dělat samé „ženské věci“. Díky Lucasovi a Walliamsovi a jejich břitkému pohledu na výstřednosti moderního světa tento komediální seriál funguje na diváky naprosto dokonale. (HBO Europe)

(více)

Recenze (328)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Naprostá většina seriálu je tak strašně debilní a trapná, že je totálně nekoukatelná. Našlo se zde ovšem i pár vyjímek, které mě VŽDY rozesmály. Vyjímkami mám na mysli učitele a jeho třídu, vozíčkáře a jeho bráchu, pidičlovíčka a pokusy o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Tyto koukatelné vyjímky však dostávají celkově v seriálu nebezpečně málo prostoru. Moje sledování asi od třetího dílu probíhalo stylem, rychlého přetáčení a zastavení pouze v momentech, když tyhle vyjímky měly vystoupení, tudíž jsem celý seriál sjel velmi rychle. Takže odpad ne, ale více než * z toho asi nedostanu. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Opravdu hrubozrnný humor, který je tak těžko stravitelný, až způsobuje neovladatelné křeče smíchu. BBC v tomto případě prokázala, že tradiční konzervativní Británie je pravděpodobně mýtus, i když pak by asi bylo trochu paradoxní pranýřovat něco, co ve skutečnosti neexistuje. Originální je i koncepce - vzít řadu výchozích situací s předem danými pravidly a omezeními a s notnou dávkou fantazie je variovat celých 22 dílů, do toho pár osvěžujících vložek a téměř dadaistický komentář. Musím však říct, že některé epizody jsou méně vděčnější než ostatní, či možná druhem humoru míří trochu mimo mě. Ovšem scénky s chorobně ukecanou a naprosto nelogicky uvažující blonckou, xenofobním gayem Daffydem z waleského hornického městečka, vedoucí klubu Antišpekounů či se žárlivým asistentem premiéra vždycky zabodují. Naopak skeče ze skotského hotelu nejsou skutečně můj "cup of tea". ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám kolem, vše podstatné již bylo řečeno (napsáno), tak já jen doplním, že obdivuju ty dva, že si ze sebe a hlavně z ostatních dokázali udělat politicky nekorektní srandu. Tlustí, gayové, prosťáčci a mnoho dalších lidských (většinou záporných) vlastností je zde parodováno a mnohdy moc dobře. Chvíli jsem i uvažoval o plném počtu, ale pak jsem si řekl, že zas tak jsem se nesmál a hlavně, pár dílů jsem (díky časovému zařazení téměř o půlnoci) nestihl. No a neměl jsem potřebu je vidět, protože jsem vždy měl něco lepšího na práci. Každopádně si tenhle seriál seženu v originále (i když ten dabing se vcelku vydařil, hlavně vypravěč je skvěle nadabován) a za čas si tuto příjemně nekorektní srandu dám znovu. A možná, když uvidím všechny díly v originále, mé hodnocení bude jiné, kdo ví… 80 %. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Úchylně nevtipná dvouptákárna utahující si z nejrůznějších menšin, zmenšin, tlouštin, gayin atd. atd. Což o to, to by bylo fajn, jen kdyby ti dva puboši byli aspoň trochu vtipní. Za pár legračních scének přiměřeně chutných i nechutných tenhle seriál úplně nezatratím. Ačkoli - hranice dobrého vkusu je tu fakt hraniční................. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

"A nechceš radši koukat na Monty Pythony? Říkala jsi přece, že Malá Velká Británie je furt dokola jedno a to samý." "Jo, já vim." "Tak nechceš něco jinýho?" "Né, nechci, chci koukat na Malou Velkou Británii." "No tak dobře." .............. "Áááá, kdyť je to furt to samý, já už na to koukat nechci!" .... "Pusť mi tam jak jsou v USA." ()

Galerie (29)

Zajímavosti (12)

  • V návaznosti na Black Lives Matter protesty a vraždu George Floyda v roce 2020 byl tento seriál kompletně odstraněn z Netflixu a následně také z BBC iPlayer a Britboxu, a to spolu se seriálem Come Fly with Me (od r. 2010) od stejných tvůrců. V seriálu byly černošské a asijské postavy trvale ztvárňovány bílýmu muži a zároveň také zesměšňoval gaye, transvestity a tělesně postižené. Mluvčí Britboxu uvedl, že „se doba velmi změnila od doby, kdy se Little Britain natočilo“. Tvůrci a hlavní představitelé David WalliamsMatt Lucas se v návaznosti na odstranění již po několikáté omluvili. (hansel97)
  • Režisér pilotního dílu Graham Linehan se v seriálu objeví ve scéně s premiérem jako reportér Whizzer and Chips. (HellFire)
  • Show mnohokrát odkazuje na britský seriál Doctor Who (1963), např. postavou jménem Matthew Waterhouse (Matthew Waterhouse hrál v Doctor Who Adrica) a Michael Craze (Michael Craze hrál Bena Jacksona). Tom Baker, který si zahrál doktora Who v letech 1974-1981 v tomto seriálu namluvil vypravěče. (HellFire)

Reklama

Reklama