Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Shatner, Leonard Nimoy a zbytek posádky Enterprise opět ovládnou oblohu v dalším díle Star Treku. Je 23. století a záhadná cizí mocnost ohrožuje Zemi prostřednictvím ničení atmosféry a vypařování vody z oceánů. Kirk a jeho posádka musí cestovat zpět do San Franciska do roku 1986, kde musí najít podstatu tohoto ničení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cestu domov som videl dvakrát. Na ten prvý ma skoro vôbec nezaujal. Chápete, ťažká nostalgia, zostarnutie filmu v každom jeho aspekte a dej, odohrávajúci sa netradične na zemi. Na ten druhý krát mi ale tieto spomenuté veci pripadali naopak ako jeho klady, ponoril som sa do scenára a potešila ma aj milostná vsuvka. Ak sa Star Trek neberie úplne vážne, je to asi lepšie, pretože fóry a hravý príbeh obecne nestarnú, zato triky a výprava rokov už dnes dávno minulých áno. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zakoncenie volnej trilogie tentoraz pojali v komedialnom style. Hlavna zapletka je blazniva asi ako väcsina zapletiek o cestovani v case, ale aspon sa nezabudlo aj na nejaku myslienku. Aj Greenpeace by mala radost. Ziadny zaporak sa tentoraz nekona rovnako ako suboj hviezdnych korabov. Zasadenie nasich oblubenych postav do roku 1986 je zdrojom mnozstva vtipnych scen. Nielen neustale spickovanie medzi Kirkom, Spockom a Kostrom, ale konecne dostanu poriadny priestor aj ostatni clenovia posadky a kazdy z nich tu zaziari jak v komickej scene, tak zaroven maju vyznam aj pre pribeh. Na môj vkus je to malo sci-fi a vo vesmire sa to odohrava minimalne. Dokonca sa to snazili vykompenzovat opakovanim sceny vybuchu Enterprise z minulej casti. Takisto hudba je tentoraz dost odlisna. Menej typicky Star Trekovska. Trikova stranka je stale slusna. Tazke vysledkom je skôr komedia so Star Trekovskou posadkou, ktora ani na chvilu nenudi, ale ja mam radsej tie viac sci-fi diely s poriadnym dramatickym nadychom. 7/10. ()

Reklama

StrYke 

všechny recenze uživatele

Star Trek opět nezklamal a vrací se zase ve větší síle, než měl předchozí díl. Pomalu začínám věřit tomu, že se mi každý další díl líbí čím dál tím víc proto, že se mi čím dál tím víc líbí Star Trek celkově, protože jiné vysvětlení to asi nemá, což jenom dokazuje můj názor ke třetímu dílu, o kterém jiní tvrdí, že byl o hodně slabší než ostatní. To jsem ale tak trochu odbočil, myslím že navzdory mému názoru, že cestování časem nazpátek se filmu vůbec nevyplácí, by byl tento film stejně pro mně nejoblíbenějším dílem (nebo alespoň momentálně) série. Má to vtip, má to hloubku, má to myšlenku... Co víc si od Star Treku přát? Možná tak ještě o něco více akce, ale přece jenom, co by se do takovéhleho příběhu ještě dalo nastrkat? Herecké výkony jsou jedna báseň, to možná proto že tu konečně dostávají dostatečně prostoru všechny postavy - další velký klad. Leonard Nimoy v roli Spoka (Spok je nejlepší!! :D) je prvotřídní a i William Shatner a spol. odvádějí téměř bezchybný výkon. Prostředí s velrybami (ačkoli ve velmi špatných podmínkách) trochu dodává filmu odlehčující atmosféru. Abych se moc nerozkecával, tohle prostě... nemělo chybu. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Squellý zářez do série TOS filmů, kde je vidět, že se Spock od předchozího filmu hodně zlepšil, jako rejža;-) Námět jest klasický ST. Hudba je bezchybná a dnes jsem již zcela přesvědčen, že totálně připomíná stylově právě TOSku, záměrně. A i když (jak jsem již zmínil jinde) nemusím moc humor ve ST (obecně vůbec v SF žánru), tak tady je v podstatě...bez chyby a některé scény jsou dávno pro trekisty, doslova...kultovní. Já osobně považuji za vrchol, rozhovor McCoye se Spockem, když odletí z Vulkánu. To nemá chybu! Nebo, nadávající kpt. (pardon, tady ještě admirál) Kirk na taxikáře a samoz., slavná scéna v autobuse. :))) A navrch, sympatická Katka Hicksová, která za pár let bude kupovati od bezďáka, jistou panenku s Karlem Lee Rayem uvnitř. :))) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

K zemi se blíží velký neidentifikovatelný předmět, který ničí vše co mu stojí v cestě. Jeho přílet na oběžnou dráhu Země natolik poruší armosférické jevy, že obyvatelům naší mateřské planety nezbývá moc času k přežití. Naštěstí kapitán Kirk s posádkou (chtěl jsem říct Enterprise, ale ta v minulém díle vzala za své) zjišťuje, že neidentifikovatelný předmět vydává zvuky, jako dávno vyhynulé velryby hrbaté. A tak se posádka vydává možná na svoji nejdelší cestu - tentokrát nikoliv prostorem, ale časem - zpět do roku 1986, aby zde vyhledali ještě žijící velryby, a vzali je zpět do "současnosti" ... Jo, tak tohle se opravdu povedlo - Trek opustil vážné vody, a vydal se do nezčeřených vod komedie, a byla to trefa do černého. Cesta domů je možná nejlepší z Trekkies filmů - výborný příběh bez jediného hluchého místa, spousta vtípků (nejvíc mi asi uvízlo v hlavě Scottovo ovládání "současného" počítače nebo eliminace hlučného elementu v MHD), výborné herecké výkony všech zúčastněných (vysvětlování ruského "agenta" Chekova co dělá na americké nukleární základně). Prostě radost sledovat :) ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • V prvním náčrtu scénáře se počítalo s rolí pro herce Eddieho Murphyho, který je velkým fanouškem Star Treku. Důvodem bylo nejen to, že se Murphy, velká filmová hvězda osmdesátých let, netajil přáním zahrát si v některém Star Trek filmu. Murphy byl totiž se společností Paramount smluvně zavázán. Měl zde hrát moderátora rádia, který věří na mimozemšťany a pak pronásleduje posádku Enterprise, aby dokázal jejich existenci. Poté, co si Murphy přečetl scénář, se však rozhodl, že roli nevezme. (WolfR)
  • Trikové efekty opět zajišťovala společnost Industrial Light and Magic. Zobrazené velryby ve filmu jsou jen modely. (WolfR)
  • Platný český název velryby s vědeckým názvem Megaptera novaeangliae, který se objeví na monitoru v klingonské lodi, je pletvák dlouhoploutvý, nikoliv kytovec dlouhoploutvý. Modrá velryba (Blue whale), o níž mluví Gillian (Catherine Hicks) v Instutu kytovců, je název pro plejtváka obrovského - a ten vyhuben nebyl. Celkový počet je mezi deseti tisíci a dvaceti pěti tisíci kusy, což je asi tři až jedenáct procent stavu z roku 1911. (VMa)

Reklama

Reklama