Reklama

Reklama

Star Trek: Vesmírná loď Voyager

(seriál)
  • Česko Star Trek: Voyager (více)
USA, (1995–2001), 129 h (Minutáž: 45–90 min)

Hrají:

Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Robert Duncan McNeill, Ethan Phillips, Robert Picardo, Tim Russ, Garrett Wang, Jeri Ryan, Jennifer Lien (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(168)

Obsahy(1)

Voyager je čtvrtým, předposledním seriálem nesoucí jméno Star Trek. Premiéru měl v USA v lednu roku 1995. Děj se poněkud liší. Je sice opět situován na loď Federace, ale tím končí veškerá podobnost. U.S.S. Voyager totiž nebrázdí známý vesmír a neudržuje mír pod záštitou Federace. Hned při své první misi, která měla za úkol objasnit zmizení Makistské lodi s důstojníkem Hvězdné flotily inkognito na palubě, je přenesen vysoce výkonným zařízením na opačnou stranu galaxie, do nezmapovaného Delta kvadrantu. Posádka makistské lodi byla přenesena stejným způsobem, a protože její loď musela být obětována hned při prvním kontaktu s bojovnou rasou Kazonů, připojila se k posádce Voyageru a podřídila se jejím pravidlům. Voyager je nyní sám, bez pomoci Federace a spojenců... Jedno mu nikdo vzít nemůže... naději... naději, že narazí na cokoli, co mu zkrátí přes 70 000 světelných let dlouhou cestu. Posádka se s tíží svého osudu odhodlaně vydává vstříc nástrahám a dobrodružstvím zpátky domů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (191)

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejspíš nejhorší původní Star trek. Od samého začátku ve velkém zapomíná na vlastní premisu (neustále se řeší ti samí protivníci, loď v nekonečně perfektním stavu atp.), většina postav je tak nějak ne moc zajímavých (a ty lepší nemají moc dobré vlastní díly), scénáře tuctové, protivníci meh a často přímo protivně otravný. Výborných epizod je minimum (za mě jen jedna jediná 5* - na víc jak 150 dílů), zato příšerných jsou mraky (i 8 odpadů na 24 dílnou sérii - dno které vyrovnává jen závěr DS9). Oproti Enterprise to má ten příjemný domácký feeling (vizuál, styl, typ interakcí postav atp.) Nové generace, ale to je bohužel všechno. Jo a Janeway je fakt hrozně špatná kapitánka. Voyager taky patří k seriálům, kterým škodí možnost sledovat je v kuse (namísto díl za týden): scénáristické gasslightování diváka nefunguje a je bolestivě zjevné, že např. Doktor po prvních pár dílech dál reálně neprochází žádným vývojem (i když se tak seriál snaží tvářit) nebo naopak že některé rozjeté linky najednou zmizí bez dalšího (vy)řešení (integrace Maquis). Tam, kde je Deep Space Nine horská dráha odpadů se 4* dílama je Voyager konstantní 1-2* nuda, tam kde se Enterprise se střídavými úspěchy o něco aspoň snaží a zkouší nové koncepty je Voyager jen na jistotu hrající a tudíž naprosto tuctově vyznívající seriál. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Po všech sedmi sezónách se musím přiznat, že je trochu těžší hodnotit objektivně. Na jednu stranu tu chybí nějaká výraznější dějová linka (no dobře letí k Zemi, ale tím mám na mysli spíš větší propojený příběh během sezon/y, což sice párkrá bylo, ale nic výraznýho), a proto Voyager celkově působí o ničem, přesto na druhou stranu je tu plno opravdu skvělých a originálních epizod a sympatická posádka v čele s geniálním Doctorem. Takže celkové hodnocení se ustálilo na 4 hvězdách. nejlepší epizody: 4x14 - Message in a Bottle, 5x15-16 - Dark Frontier a Doctorovy díly pořadí seriálů: 01 - TOS, 02 - DS9, 03 - TAS, 04 - VOY, 05 - ENT, 06 - TNG ()

Reklama

Los 

všechny recenze uživatele

Po mnoha a mnoha týdnech jsem se zase musela rozloučit s další startrekovskou posádkou. Kdybych musela srovnávat s předchozími posádkami, tak by z toho Voyager nevyšel příliš dobře. I když je pravda, že mnoho dílů bylo nezapomenutelných, většinou pokud v nich figuroval v hlavní roli doktor nebo Seven, nejlépe oba dva zároveň. K ostatním si sice člověk vytvoří určité sympatie, ale postavy se často chovají tak iracionálně a nepřesvědčivě, že člověk čeká, že z nich za chvíli vylítne ufoun v podobně světýlka a jejich chování se tím vysvětlí, jenže většinou se tak nestane. Ale i přesto 7/10. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, když Voyager byl ze Star Treku první, co jsem viděl. Tehdy jsem seděl u obrazovky každý pátek a fandil statečné posádce, aby se jim podařilo vrátit domů. Jenže o pár let jsem viděl seriál celý a viděl klady i zápory. Ty nejhorší jsou nevyrovnanost dílů - některé jsou na pět hvězdiček, ale některé a není jich málo na odpad. Druhým nejhorším záporem je nezajímavá posádka. Jistě je tu skvěle protivný, později ironický a nakonec hluboce lidský holo Doktor a také Neelix s neustále dobrou náladou a s připravenou radou a sexy Sedmá, ale na druhou stranu nejpříjemná, nesympatická a hlavně občas nemyslící Janewayová (nejhorší kapitánka ve Star Treku), nudný Chakotay, Tuvok (ano je to Vulkánec, ale v porovnání se Spockem), B´Elanna (to má být Klingonka??) a hlavně Harry Kim, který nedokáže ani utáhnout díl, postavený na něm. V kontrastu s tím jsou napínavé díly, hlavně s Borgy, pěkné efekty a akční scény a neustálý boj s neznýmým prostředím a snaha dostat se domů. Ale to je občas prostě málo. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět skvost Star Trek vesmíru. O proti Hlubokému vesmíru 9 a Nové generaci musím ocenit, že nedochází k pomalému rozjezdu a správné tempo chytá hned od začátku. Postavy jsou opět vynikající, všechny role, charaktery nezaostávají od předchozích sériích a co do kvality naprosto srovnatelné. Možná chybí postava podobná Kvarkovi, ale to už je jen můj subjektivní názor. Možná mě osobně chyběli lepší záporáci nebo to, že tempo seriálu si drželo pořád stejnou nadstandardní úroveň, narozdíl od předchozích seriálů, kdy od pátých sériích docházelo ke stupňování. Poslední tři díly umí zatlačit na emoce a zakončení je velmi povedené. Například Epizoda jako Rok pekla je jedním ze skvostů celého universa, zdali nejlepší. Jo už nyní cítím smutek nad loučením se s posádkou Voygeru. Hold hurá na Enterprise......8/10 ()

Galerie (327)

Zajímavosti (71)

  • Stejně jako u předchůdců používali i zde tvůrci velkou maketu lodi. Až v posledních několika sezónách nahradila tento dvoumetrový model plně počítačově generovaný. Přesto ale Voyager, který se objevuje v úvodních titulkách je počítačový už od první série. (Galadriel)
  • Epizóda bola neskôr rozdelená a v repríze vysielaná, ako dve časti - Vlastní krev a Vlastní krev, 2. část. (koba)
  • Raketoplán, ve kterém na začátku epizody letí kapitánka Janewayová (Kate Mulgrew) a Chakotay (Robert Beltran), se nazývá Sacajawea. Je pojmenovaný po šošonské indiánce, která byla tlumočnicí a průvodkyní v expedici Lewise a Clarka v letech 1804-1806. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama