Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 3
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Videa (17)

Trailer 3

Recenze (1 969)

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo čaká, že bude počuť? Dobré správy?" - "Možno čaká, že nebude počuť zlé." Som fanúšik potteroviek a do šestky (Polovičný princ) som žiadnej nedal pod 4*. Toto je však EŠTE zbytočnejší diel, ako Polovičný princ. Tomu som dal 3*, lebo mal skvelý úvod a silný záver, ale medzitým nudnú hodinu a pol. Dary smrti 1 sú na tom ešte horšie; prehnane povedané, všetko dôležité sa stane 15 minút na začiatku a 15 pred koncom. A medzi tým? Vata. Producenti (medzi ktorými bola prvý raz aj J.K. Rowling) ako hlavný argument toho, prečo záverečný román rozdelili na dva filmy, uvádzali: „kvôli smršti zvratov, udalostí a postáv, ktoré by sa nám nezmestili do jednej snímky“. Kam sa im to podelo neviem, takže možno proste len klamali. Nové postavy (Ifans, Nighy) sa len mihnú, staršie (Thewlis, Gleeson, Rickman) dostali cameo. Maggie Smith tu dokonca vôbec nie je! Putovanie prírodou mi pripadalo také nudné, až som začal riešiť, či decká neprechladnú, keď uprostred lesa vysedávajú na zemi, prečo si megatemný čarodejník primitívnym kúzlom nedokáže opraviť  zatekajúcu strechu. Načo je čarodejníkom údržbár, keď v minulosti nebol problém opraviť zničený dom mávnutím prútika? Logika tu naozaj dostáva zabrať. Ak rodičom vymažete spomienky na seba, vymažete automaticky i svoj rodný list? A fakt im nepripadalo divné mať doma prázdne fotorámiky? A keď už to trvá 14O minút, fakt tam nemali dať dôstojnejší koniec s Dudleym a spol.? Na môj vkus sága začína rušivo pripomínať Pána prsteňov (ustavične treba zničiť artefakty, inak temný pán zmocnie a nastane koniec sveta, pričom ak onen artefakt nosíte pri sebe, ovplyvňuje vašu psychiku a ničí vás). Tiež sa mi nepáčilo, že sú mimo záber (!) zlikvidované dve dôležité postavy; keď som to videl prvý raz, myslel som si, že som sa stal obeťou zlého kanadského žartu. Bohužiaľ, tento absurdný postup tvorcovia použili aj v poslednej časti. Nechýbajú wtf momenty (to ho na konci fakt nespoznali, veď vyzeral skoro rovnako?!). Oceňujem dokončenie vecí z minula (Dobby má konečne v univerze opodstatnenie) a páči sa mi zobrazenie sveta, ktorému začína čoraz silnejšie vládnuť "nacistické" zlo milujúce čistú rasu, ktorého protivníci sú slabší, v menšine a v neposlednom rade vystrašení. Do pozornosti dávam geniálny typ Runcornovej chôdze. Vizuálne je to podmanivé, mnohé zábery geniálne ("bábková" pasáž). Rozpočet cca 150 miliónov, aj keď toto ťažko presne určiť, keďže posledné dve časti sa natáčali súčasne, celosvetová tržba "len" tohto dielu každopádne presiahla šťavnatých 960. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedno velké "uffffffff" a nevěřícný podiv nad tím, že se i mistr Yates může utnout. Část 1 má pár režijně vytříbených momentů (úvodní cca desetiminutovka, Godrikův důl, příběh tří bratří), ale i ty jsou semlety Klovesovou neschopností funkčně adaptovat, která už Potterovi nehází jen klacky pod nohy, ale vyloženě ho zařezává. Netuším, jestli je Kloves skutečně takový hlupák a neschopa, že nedokáže předlohu osvěžit trochou vlastních nápadů, anebo jen ctí fanoušky s Rowlingovou a snaží se jim za každou cenu zavděčit, pravdou ale je, že jestli někdy nezvládl funkčně adaptovat, pak v tomto případě. Nevadí mi celková neakčnost, nevadí mi pomalé tempo a rozdělení na dvě části. Vadí mi, že musím dvě a půl hodiny sledovat trojici zadumaných teenagerů v lese, přičemž zásadní postavy série umírají mimo obraz a o jejich skonu se dozvídáme mimoděk. Vadí mi, že pokaždé, když se rozběhne akční scéna, je o deset vteřin později utnuta, aniž by se řádně rozjela a stihla vygradovat. A vadí mi, že musím polovinu filmu poslouchat jalové "stanové" dialogy, které naprosto nic neřeší, aniž bych věděl "co se chystá tam venku?" Proč se nemohlo na pár minut odbočit do Bradavic (Neville si to dává v pouhé jedné scéně s takovým přehledem, že Potter a spol. z dálky závistivě čumí), zaskočit k Voldermortovi na kafe, anebo omrknout partyzánské plány zbytků Fénixova řádu? Výmluvy typu "protože v předloze sledujeme ústřední trojici" jsou k ničemu. Pokud píši scénář o zrodu fašistické společnosti, je záhodno, abych ukázal, jak vlastně funguje. Ne že nechám zaznít dvacet jmen zesnulých z rádia, rozházím všude létáčky s Harryho obličejem a tím to pro mě hasne. V závěru si navíc bere dovolenou i paní logika a selský rozum, což ve světle všudypřítomné vážnosti působí snad ještě směšněji, než scéna zničení medajlonku, a naivněji, než infiltrace na Ministerstvo. Zkrátka a dobře, Potter teď bude mít až do konce cejch série, která těsně před finále padla o řádný fous dolů... a moc nevěřím, že se s druhou části výrazně zvedne. Ne když vím, jak rádoby sofistikovaná, nablblá a nechtěně legrační byla druhá půlka knihy. P.S.: Desplat nezklamal a už poněkolikáté dokázal, že svou ukolébavkovou hudbou zvládne uspat kohokoliv. Spolu s Klovesem, prosím, postavit ke zdi a zmáčknout spoušť. P.P.S.: Po druhé projekci většina výtek zůstává (hlavně druhá půlka je scenáristický fail o velikosti koňského přirození), ale pravdou je, že jsem se ani jednou nenudil a první polovina mě dokázala velmi často emocionálně ždímat. Jaké z toho plyne ponaučení? Příště na půlnočky kašlu... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Potterovská sága končí vo veľkom štýle a je presne taká, aká mala byť komplet celá séria. Viem, že fantasy čarodejnícke príbehy o chlapcovi s jazvou v tvare blesku na čele boli vždy hravé, rozprávkové a ich feeling mal mať punc infantilnosti, ale práve táto temná atmosféra, tento prístup mňa bavil viac. Režisérsky veľmi komplexné a musím sa priznať, že aj napriek tomu, že sa možno v niektorých predchádzajúcich častiach udialo viac a bolo tam viac dejovosti, tak toto mi ušlo oveľa rýchlejšie, atmosféra je kvalitne ponurá, miestami dokonca strašidelná, napriek tomu to nestráca šmrnc a šarm detskej fantázie, veľa času je venovaného postavám, takže sa nemusíte obávať, že decká budú mať po tomto mesiac horrorové sny. Teším sa na finále. 80%. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

It's beyond my wildest expectation Nemůžu si pomoci, ale Harry Potter 7 a půl JE zbytečný film. David Yates se drží zaběhlého schématu – akce na začátku, výplň a akce na konci. Ale zatímco ve Fénixově řádu a Princi dvojí krve se měl, o co opřít v Relikviích smrti prakticky nic takového není. A přitom by stačil alespoň jeden nebo dva nevinné flashbacky do Bradavic, aby rozbily jinak nijaké čekání na Godota (animovanou sekvenci o relikviích smrti). Samozřejmě, že je zde několik scén, které vyčnívají nad zbytkem filmu - úvod ždímá emoce a triky, co to jen jde. Jenže jakmile Yates následně opouští Ministerstvo Kouzel (Ministerstvo švihlých grimas) ztrácí se v lesích, polích a skalách, kde mu ani Nick Cave nehází záchranná lana. Kouzlo je fuč. Dramatičnost a vypjatost se vypařila a zbyl tu zvláštní opar a (polo)vyprázdněné obrazy. Harry Potter 7 pomalu začíná opisovat kruh a jako Uroboros se zakusuje do svého ocasu, rekapituluje a operuje s povědomými rekvizitami, hraje na city (nostalgie je mocná zbraň) – dospělejší reunion pro vytrvalého (během let dospívajícího) diváka/běžce na dlouhou trať. Jenže stačí něco tak pošetilého, jako ta nejnevkusnější erotická fotoshop scéna, aby divák zapomněl na úvodní nadšení. Takže za mě opatrnější 3* s příslibem, že na podruhé to třeba bude lepší. Skutečně tiše závidím všem přítomný spokojeným! Hey, little train! Wait for me! I once was blind but now. I see Have you left a seat for me? ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Yates jde až na dřeň a z Pottera tříská emoce, atmosféru, ale i brilantní humor (a to zcela náhle, ovšem funkčně i ve vážných momentech, kdy by to jeden nečekal). Relikvie smrti je plná velmi odvážných momentů (z hlediska režijního, hereckého i z hlediska celé téhle série), nad nimiž zůstává rozum stát... Přesto to není na plný počet. I navzdory rozdělení do dvou dílů jsou některé kapitoly příliš uspěchané, než aby stihly vyniknout a celková návaznost také nefunguje - Relikvie jsou roztěkané, nepropojené... Těžkým paradoxem je pak naprosto ultimátní animovaná vložka, která představuje ve filmech o Potterovi naprosté novum, je sama o sobě brilantní ale do teď se nemohu rozhodnout, jestli do filmu patří, nebo ne... Červenec je ale každopádně setsakra daleko!!! ()

Galerie (437)

Zajímavosti (79)

  • V tomto filmu zazní jméno nebo příjmení hlavního hrdiny celkem 68krát. (gecko)
  • Za první víkend promítání navštívilo film v českých kinech rekordních téměř 250 tisíc diváků. (JoranProvenzano)
  • Poslední klapka celého desetiletého natáčení série o Harrym Potterovi padla při skoku do krbu na Ministerstvu kouzel. (Dekovnik)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama