Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (491)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou tak rádi opakují každým rokem i naše tv stanice. S mámou Vorheesovou to všechno začalo, a i když - co se nahoty týče - je spíš opatrnější, je to právě ona atmosféra a libové gore, co tenhle snímek katapultovalo mezi hororovou smetánku. Tichá smrt obchází nechvalně proslulým táborem a zanechává za sebou zmasakrovaná těla nadržených puberťáků. A že díky Saviniho maskérské práci je na co koukat. Ke slovu se dostanou nože, šípy, mačeta nebo sekera. Hudba při tom všem navodí ojediněle stísněnou atmosféru a závěr neskutečně vyděsí. Pamela tedy odstartovala tuhle sérii více než důstojně, ale Jasona mám přece jenom radši. ()

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

SPOILERY! BÍKÉRFUL! Bez milosti. Dobře, narovinu přiznám, nemám rád slashery, filmoví zabijáci jsou pro mě nejblbější postavy vůbec včetně Jasona. Jenže v tomto filmu nekosí teen crew Jason, ale nějaká babička! Paní v letech, kterou přepere holka na konci, vymaže ze světa DNA mladých lidí v plné síle. "No ty kokso", říkám si na konci, když hlava paní Vorheesové letěla ku cílové jamce. Dvě pěkný holky by se tu našly a evidentně se líbily i Kevinu Baconovi, kterému v jedné scéně stojí...no že bych tu 1* přece jen dal? Ále ani prd, taková nebetyčná brokolice si ji nezaslouží. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Překvapivě komorní atmosféra s anonymním vrahem, jehož identita je zábavněji vymyšlená, než se na první pohled zdá. Cunningham tuhle slavnou sérii rozjel poměrně svěže, ale jeho nápadů není dost na to, aby nějak ostřeji vytyčil svůj počin nad průměr. Jak se z tohoto příběhu dokázala stát mnohadílná série, mi zůstává záhadou. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Priemerný slasher. Označenie, s ktorým absolútne súhlasím. Ibaže v tej dobe (a žánrovej etape, ktorej predchádzala), bol priemer nastavený ešte pomerne vysoko. Napätie ujde a vraždy sú celkom vynaliezavé, zato scenár je slabý, réžia béčková a záporák na smiech. Aj tak som ale pomerne spokojný. Neviem, asi je to tými osemdesiatymi rokmi. PS: Strašne som nadržiaval Robbi Morgan. A čo z toho, keď umre ako prvá... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Přímočarý a zábavný slasher s chytrým nápadem, že většinu filmu není jasné, kdo vlastně osazenstvo kempu u Crystal Lake masakruje. To je navíc podáno účelnou formou, kde kamera chvílemi zastupuje pohled vraha a chvílemi je prostě filmovou kamerou ukazující určitou scénu, přičemž vzniká napětí v tom, že ne vždy je okamžitě jasné, jakou roli v konkrétním záběru zrovna kamera má. Navíc film drží jednotu místa a času, takže vše je kompaktní a napínavé. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (93)

  • Děj filmu začíná v roce 1958 a pokračuje současností, což je bráno jako rok 1980. V roce 1958 pátek třináctého připadl na červen stejně jako v roce 1980. V roce 1979, kdy se film natáčel, proběhly hned dva pátky třináctého, a sice v dubnu a v červenci. (vyfuk)
  • V čase 1 hod. 10 minút, keď je zavraždený Bill (Harry Crosby) prichytený na dverách chatky, žmurká viečkami. (Aceboris)
  • Filmování trvalo 28 dní. (Elisebah)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama