Reklama

Reklama

Film Gran Torino vypráví příběh někdejšího opraváře aut a ovdovělého veterána z války v Koreji Walta Kowalského, který si s přibývajícími léty uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Všichni jeho sousedé se buď odstěhovali, nebo zemřeli. Postupně je nahradili hmongští imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá, a bezcílné partičky mladých afroamerických a latinskoamerických výtržníků. Podzim svého života tak spíš přežívá než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu - nablýskaný sporťák Gran Torino. Když se zlodějům postaví, stane se hrdinou, který změní život nejen svým sousedům a chlapci nucenému vstoupit do jednoho z místních gangů, ale především sám sobě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (2 774)

Prince 

všechny recenze uživatele

Starý vojenský veterán z Koreje Walt žije ve čtvrti, kam se stěhuje stále více asiatů, z čehož má pramalou radost a svým arogantním chováním si dělá nepřátele. Jedni z nich - místní gang - mu chtějí připomenout, že je to jejich teritorium a tím vyprovokují staříka, aby se znovu chopil zbraně... Clintovy skvělé grimasy s odporem ke všemu cizímu mi připomněly film As Good as It Gets s Jackem Nicholsonem, při setkávání s mladou sousedkou mi film připomněl Lost in Translation, avšak příběh a pointa jsou zde nudné a obehrané. ()

Brady 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mi tímto snímkem ještě více dokázal, že je nejen skvělým režisérem, ale že stále výborně hraje. Tento film je plný obyčejných emocí a základních životních pravd, až mne absolutně uchvátil. Celý příběh se zdá jasný, ale události, které divák sleduje, jsou prostě něčím víc, něčím neobyčejným. Pane Eastwoode, smekám! ()

kokes 

všechny recenze uživatele

No jo. Když lidi to dojímá, že zrovna starý drsňák Clint projde takovou proměnou a z nevrlýho dědka se stane veliký kamarád nenáviděných asiatů...Přitom je to celý dopředu očekávatelný...z toho mám padat na prdel??...nebo snad z "překvapivého" konce? tak to už by byl uplnej výsměch, kdyby skončil klasickym happy endem... ()

SMJSmoK 

všechny recenze uživatele

Mix docela drsného humoru, inteligentních dialogů a "tvrdé reality"... herecké výkony všech herců mi velmi sedly a stejně tak mi sedla i atmosféra filmu...Clint se tentokrát vyznamenal ()

Laborant 

všechny recenze uživatele

Clint je prostě jednička. Mít pod palcem režii a ještě si vystřihnout hlavní roly u takového filmu jako je Gran Torino, Hmmmmm. Je diváckou lahůdkou koukat se na tak klidného a charismatického herce jako je on. Svoji mimikou dokáže utáhnout celovečerák takovym stylem, že se vám bude vrtět prdel na židly. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Jako fanoušek akce nemám moc v oblibě ony "sociální" filmy řešící každodenní problémy obyčejných lidí, ale tento film je jedna z těch mála výjimek - lehký nevtíravý humor kombinovaný s vážnějšími tématy, které však (díkybohu) nejsou ještě třikrát explicitně vysloveny, kdyby to náhodou divák nepochopil. Vykreslení současné mladé generace je bohužel velmi přesné, takže jsem s hlavní postavou silně soucítil (a to jsem ještě student). Je-li toto závěr Eastwoodovy kariéry, pak využití jeho mručení a úšklebků a závěrečná "přestřelka" je dokonalý způsob zakončení. ()

Lorge 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Waltera Kowalskiho: "Ten zasranej zmr* to udělal zase, natočil kurevsky dobrej film a vytřel nám všem obyčejnejm buzíkum zrak." Rozhodně nejlepší snímek roku 2008 (alespoň pro mě), který se mi líbil asi víc, jak Milion Dollar Baby. ()

Lumberjack 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Čekal jsem trapárnu typu: zlého hocha z gangu veme pod ochranná křídla stařík a přivede ho na tu správnou cestu. Ale tak to naštěstí nebylo. Nádherný film se skvělým Clintem, trefným humorem a vzpomínkami na staré, dobré americké časy, kdy se ještě USA netopila v přílivu nebílých přistěhovalců... ()

Veseldaa.! 

všechny recenze uživatele

Není jiného herce, ke kterému by výraz "From The Old School" pasoval lépe, než ke Clintovi. Ve svých (za rok) 80-ti letech dokazuje, že patří mezi nejlepší! Smekám, pane Mistr. ()

the.emef 

všechny recenze uživatele

Toto je ovšem obrovské zklamání. Nevím, co se všem tolik líbilo. Ano, hezký film, hezky natočený, ale nic extra. Dialogy mi přišly tak strojené a nepřirozené (ano, nejsem Američan ani Asiat), děj celkem jednoduchý a předvídatelný. No a závěr, který hraje neskutečně přímočaře jen na city? Napravený rasista, který nechá milované auto hočiminovi od vedle? Ne, tenhle film jsem asi nepochopil. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, ktorých kvalita je nepopierateľná. Sú filmy, od ktorých vzhľadom na backround čakáte maximum. A potom to aj hodnotíte z tohto uhlu pohľadu. Možno keby to nebol Clint Eastwood a film, o ktorom som už vopred počula príliš veľa chválospevu, tak som nadšená, pretože záver bol famózny. Jednoduchý a jasný ako život sám. Lenže vadilo mi tam prílišné moralizovanie, ktoré aj napriek vulgarizmom a bručaniu Eastwooda bolo stále len moralizovanie. Takže v tej chvíli padla jedna hviezdička z plejády hviezd. Napriek tomu tvrdím stále - tomuto sa hovorí kvalita. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Skvělý Clint Eastwood, kterého osobně vůbec nemusím! Jak v hlavní roli (rasistické hlášky jsou opravdu vyšperkované), tak v režii. Jak dokáže celý příběh nakonec přimět diváka k tomu, aby úplně zbožňoval tak nepříjemného dědka, to se dá opravdu jen zírat. Navíc ostatní neamerické postavy jsou také výborně napsány/zahrány. Výborné!!! ()

zberatel 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto filmu dodat ? Vsetko tu uz bolo spomenute,film,hudba,scenar,herci a ich vykony... a lepsie napisane a zhrnute ako by som to kedy urobil ja. Clint je na stare kolena jednoducho genialny,cokolvek chyti do ruky okamzite sa meni na zlato - GRAN TORINO...100% ()

waska 

všechny recenze uživatele

Walt Kowalski jako zapšklý, nevrlý, málomluvný, občas i vtipný, drsňácký vysloužilý korejský veterán je dokonale ušitý kabát na Clinta Eastwooda. Clint je geniální jako režisér, stejně tak jako herec. tento film není nabitý akcí ( díkybohu ), ale pomalu si prosekává cestičku americkým patriotismem, rasovými předsudky a srovnávání se s 21.stoletím až ke grandióznímu a překvapujícímu finále. O nejlepším filmu roku jsem měl naprosto jasno ( The Dark Knight ), ale po zhlédnutí tohoto nezapomenutelného majstrštyku si už tak jistý nejsem. ()

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Clint Eastwood – návrat k herectví?

Clint Eastwood – návrat k herectví?

08.10.2011

Tvrdil, že Gran Torino je poslední film, ve kterém se objevil před kamerou a už bude stát výhradně za ní. Jenže muzikál A Star Is Born, který hodlal natočit po eposu o vzniku FBI J. Edgar, byl… (více)

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

20.02.2011

Zatímco napjatě čekáme na X-Men: Elitu (trailer vypadá lákavě), Matthew Vaughn už plánuje další projekt. A opět by mělo jít o komiksovou adaptaci. Předlohu nazvanou The Golden Age napsal Jonathan… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama