Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

italka63 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zvláštní film o tom, jak těžký má život autista, jehož život jde ruku v ruce se šikanou ve škole a virtuálním světě v počítačových hrách, kde najdete jedinou spřízněnou duši, se kterou si rozumíte.O tom, jak školství všude na světě mhouří oči nad problémy žáků, když stačí jen trochu více všímavosti. O tom, že když nevíte, jak to vyřešit, uchýlýte se vlastně k úplně absurdnímu řešení.První polovinu jsem tak normálně sledovala, ale posledních dvacet minut bylo nezapomenutelných, tak jako herecký výkon Grega Timmermanse .Zasloužených pět hvězd. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Všichni, kteří padali na zadnici z výkonu DiCapria ve filmu Co žere Gilberta Grapea, by se měli povinně podívat na tento film. Greg Timmermans by jim ukázal, jak se dá zahrát autista. A mohli by společně se mnou zkusit najít alespoň jednu chybu na snímku Ben X. Tohle je až neuvěřitelně dobrý film, přitom šikanovaný autista mohl svádět k sentimentu na desátou. Naštěstí Bena X nenatočil Hollywood podle jedné ze svých oblíbených šablon. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, že v podobných situacích je vhodnou alternativou emočně silného a příznivého nechání promluvit zbraně právě závěr tohoto filmu. Otřelý námět s neotřelým závěrem a ještě neotřelejším zpracováním. Hry nehraju, ale tady mi to propojení, jak po vizuální, tak i pocitové stránce hodně sedělo. Skvělé výkony hlavního hrdiny a jeho virtuální přítelkyně. K tématu filmu ještě jednu poznámku: přesně jak říká matka hlavního hrdiny - musí někdo zemřít. Je smutné, vědomí a souhlas s tím, ať je to radši útočník než oběť. Stejně krásné je i vyznění filmu. Jde to i jinak. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Komentár obsahuje spoilery: Stále sa opakujúce a neuveriteľne identické zábery so šikanou, do ktorých navyše tvorcovia museli dokolečka dokola vsúvať MMORPG Archlord rekonštrukciu reálnych udalostí. Čo na to povedať? N-u-d-a. __ Ben-x nie je vyslovene zlý film, ale šikanu na plátne sme mali predvedenú už aj v lepšej forme (Zlo, Klass). __ Tak sakra, buď točíme depresívny film o živote autistického mladíka alebo romantiku s happy endom, nie? Za záver som mal síce chuť prihodiť hviezdu navyše, ale jednoducho nemôžem. Keď sa na scéne objavila Scarlite, už by každý z nás čakal, že tí dvaja neoddeliteľní spoluhráči zostanú spolu. No nezostali. Pri pohrebnom fúnuse však Ben dosiahne svojho a ja si vravím - pokiaľ sa dokázal "postaviť svojím démonom" zoči voči, ako je potom možné, že na druhý deň nebrnkol Scarlite nech nacvála s tou svojou sladkou tváričkou šupito šup naspäť? Prečo sa uspokojil zas a znova iba s imaginárnou predstavou? Nič to.. ach. Niesom zrovna vysadený na happy endy, no ale toto..! Toto ma skutočne na*****! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak ještě Severní Korea, Afgánistán a Jamajka a bude film o šikaně natočen všude. Tenhle snímek, téměř z BENeluXu byl však trošku jiný. O šikaně sice pojednával, ale nebylo to úplně jediné téma. Trošku odbočím, rozpočet 1,5 mil euro? To bylo myslím za tu loď co si pronajmuli ne? Nebudu vám tady vypisovat o čem film je, k tomu nechť slouží velmi pěkný obsah, z kterého se vše dozvíte. Co však v obsahu nenajdete, je velmi působivý závěr, který překvapí a který bych vám nerad prozradil, proto budu mlčet. Film je také prošpekován dokumentárními vsuvkami, které někomu možná mohou být na obtíž. Dle mého názoru se však do filmu spíše hodily. Technicky je film celkem slušný na to, že pochází z Belgie, či odkud. Ovšem i na krátkou stopáž se hrozně táhne a to mě celkem obtěžovalo. Myslím že 3* je tak akorád. Zase takový zázrak to skutečně není. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)

Reklama

Reklama