Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (1)

Černá sanitka (2008) 

Tak tohle je trochu podceněné, nemyslíte? Černá sanitka je velezajímavý seriál, jak po stráne obsahové, tak po stránce formy. Urban legendy jsou hitem sami o sobě a ve spojení s tímto pořadem vytvářejí unikátní směsici něčeho jako Věřte nevěřte a jednoduchého dokumentu. Apropo na dokumentární druhé polovině není nic špatného. Naopak. Pokud by v pořadu byl jen samotný příběh a dál nic, tak by to bylo jen tuctové mystérium, jakých jsou tuny. Tohle to dostává na jinou úroveň. Samotné příběhy jsou na české poměry zvládnuty překvapivě dobře. Zaujala atmosféra příběhů jako je Stopař, Přicházejí s nocí (btw. to je ten nejtypičtější Věřte nevěřte příběh, který existuje) nebo Černá sanitka. Pobavily příběhy jako Revizor, Babička nebo Flirt s cizincem. Jsou tu slabší věci jako třeba Zelené nebezpečí, Krok do neznáma nebo Tenkrát na táboře, které působí tak nějak typicky česky, ale ani ty se nedostávají do podprůměrných hodnot. Celkově příjemné překvapení a Petr Janeček byl nejlepší! Nechte si tu kritiku, na jeho povinnou větu ("tohle je typická městská legenda, která k nám přišla...") v každém díle jsem se vždycky nejvíc těšil. ()

Reklama

Reklama