Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsme se před pár lety s kamarádem placatili ve svahu naproti svaté trojici Bernských Alp a opití kyslíkovým dluhem se hecovali: "K večeři sežerem tu konzervu guláše a ráno jdeme na Eiger!" Klika, že nám z toho gulášku bylo nad ránem pěkně blivno, protože jinak by na úpatí Mordwandu byly dva křížky navíc. I já bych se obešel bez melodramatické a z prstu vycucané love story s něčím, co napůl připomíná ženu a napůl medvěda, protože hory jsou u mě tou jedinou silou, která dokáže vrznout holky na druhou kolej. Jinak ale klobouček dolů, tenhle film je stejný kumšt, jako zdolat severní stěnu. P.S: Nezapomeňte mrknout i na Vzývající ticho. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ach tak to bola iná nuda. Horolezectvo vôbec nemám rád (snáď len s výnimkou Ako dostať tatínka do polepšovny), ale tu pozerám 82%, to asi bude niečo! Nebolo to nič. Nezáživné, nechytilo za srdce, nikomu som nefandil, bolo mi jedno či spadne zo skaly alebo zamrzne. Takto si strhujúcu drámu nepredstavujem. Everest bol oproti tomu super akčňák. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

V tomto případě asi nedokážu být úplně objektivní. K horám a všemu kolem nich mám silný vztah a tak na mě tento film působí možná mnohem silněji, než neutrálního diváka. Přesto jsem přesvědčen, že toto dílo si plné hodnocení zaslouží a to i přesto, že se za účelem poutavosti odklání od reality. Jednoznačně největším rozkolem s realitou je to, že žádná dívka s lezci na hoře nebyla. Já však nehodnotím pravdivost, ale kvalitu a změna některých faktů, činí dílo poutavější a filmovější. Například díky této dívce film může konfrontovat zhýčkané turisty ubytované v luxusním hotelu s lezci, kteří tráví noci v takových podmínkách, až z toho zamrazí i diváka. Díky "nadbytečným" hotelovým scénám, lze také modelovat morální úpadek té doby a porovnat nacistické myšlenky s filosofií života, kterou má v sobě většina horolezců. A krom silného příběhu zaslouží film obrovskou pochvalu za technické provedení. Nemám na mysli je speciální efekty, které činí film opravdu reálným a děsivým, ale také smysl pro detail. Veškeré to dobové vybavení horolezců, technika lezení atd., jsou nejen realistické, ale také ukazují, jací velcí borci ti lidé tenkrát byli a jaký respekt zaslouží. Tento film je skvělou poctou ranným dobyvatelům hor. Vedle Touching the Void se jedná o druhou velice kavlitní horolezeckou záležitost. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem k filmu přistupovala s nedůvěrou, jak já ty hory, mráz, vichr a ty blázny, co si lezou na vrcholy riskovat své životy a zdraví, nesnáším:-) Ale byla jsem příjemně překvapena:-) Na pozadí války, kdy pro Vůdce se dokazovala oddanost snad úplně všude, před olympiádou, se dva horolezci , sloužící v armádě, rozhodnou zdolat velmi nebezpečný vrchol v Alpách, na kterém už si vlastně všichni vylámali zuby.Ne z lásky k Říši, vlastně jen pro sebe. Jejich kamarádka má slibně rozjetou kariéru fotografky v redakci a její šéf nos na trháky.A tak se vydají do horského hotelu sledovat souboj horolezců ze čtyř zemí. Musím říci, že ač slečna fotografka působila doslova asexuálně, to ostatní bylo koukatelné. Drama o odvaze, kamarádství i boj o život , to vše velmi dobře natočené včetně záběrů hor, mě donutilo dát čtyři hvězdy, kterých nelituji. Jen ten ledový vítr, mráz......brrrrr:-( ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru. (Beastmaster4)
  • Film Nordwand sa natáčal v Rakúsku a Švajčiarsku. (MikaelSVK)
  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama