Reklama

Reklama

VOD (1)

Adam je obyčejný kluk žijící v neobyčejné realitě. Vede skromný život a stále myslí na dívku, kterou kdysi potkal. Eva však pochází ze zcela jiného světa, ze světa naruby, který je přímo nad tím Adamovým, ale mimo jeho dosah. Jednoho dne zahlédne Adam dospělou Evu v televizi a už ho nic nezastaví, aby ji získal zpět. Zákon ani věda! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (758)

effel 

všechny recenze uživatele

Moc krasne zpracovane vizualni efekty me opravdu dostaly, ale ten dej. Zadne extra herecke vykony, Jen Timothy Spall mel aspon trosku stavu. Za me 2 a pul diky te nadherne vizualni strance. ()

katikka 

všechny recenze uživatele

Idea oboch svetov, horného a dolného je paralela skutočného sveta, kde sa bohatí nestíkajú s chudobnou vrstvou nielen preto, že je to spoločensky neprijateľné, ale najmä vďaka tomu, že je to fyzicky priam nemožné, čo bohatým vyhovuje. Krásny príbeh, vizuálne dobre zvládnutý, ba priam snovo až rozprávkovo (najmä zábery v zimnej krajine na úpätí hôr). Spoločná tančiareň na rozmedzí oboch svetov bola famózna. Až na zopár drobných nedomyslených nedostatkov (v podobe nedodržaných fyzikálnych zákonov vymyslených samotnými tvorcami), je to krásna scifi rozpávka o láske a spoločenských pomeroch, ktoré fungujú aj v našej realite. ()

blackjack31 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem fanoušek sci-fi a filmy tohoto žánru mám velice rád, myslím, že dle mého názoru velmi podařený film. Důležité bylo sdělit na počátku pravidla, jakými se řídí zákony paralelních světů. Každopádně jsem vděčný, za každou novou myšlenku, či příběh v oblasti sci-fi a fantasy.Zamilovaný, romantický film, částečně i napínavý a navíc s dobrým koncem. Doporučuji skouknout.Hodnocení 80% ()

Kolemjdouci 

všechny recenze uživatele

Představte si, ze by jste hráli pokr s kartami odkrytými na stole...přesně stejně pocity zažíváte u filmu Upside Down. Film nabízí opravdu výjimečný vizuální zážitek, pro který stoji za to film vidět. Samotná myšlenka je velmi silná a zápletka by mohla býti vedlejší, kdyby se však film natočil jinak. Tato romantická sci-fi má vlastně jen 3 problémy...začátek-střed-konec. V prvních 10min Vám režisér vše prozradí a vysvětlí a Vám už nezbude nic, co by vás během filmu překvapilo. Střed filmu je vleklý a nemá tah na bránu. V podstatě z nudy začnete sledovat blbosti a všímat si sekundárních detailů, o které by jste se normálně nestarali. No a závěr Vám naservíruje dějový zvrat a kompletní světovou revoluci za neskutečných několik minut. Kdybych dal 4*, nebylo by to fér vůči jiným titulům, takže s ohledem na myšlenku, vtip a úchvatný vizuál dávám 3* ()

Kexina 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, u kterých člověk lituje, pokud je z nějakého důvodu nestihl v kině. A jsou filmy, u kterých je za tento nezdar vděčný. Paralelní světy rozhodně patří k druhé jmenované skupině. Předpokládali snad autoři, že film zůstane pouze v kinech a divákům bude stačit pouhé "okouzlení fenoménem" 3D? Jinak si totiž nedokáži vysvětlit, že v televizi se na tento film prostě dívat nedá. Absence jakékoli nápaditosti a přehršel přihlouplých až stupidních dialogů je více, než by mohl snést nějaký silně podprůměrný romantický film za pár drobných. Jedinou zábavnou a zajímavou věcí celého filmu tak zůstává jen to, že pravidla dvou specifických světů jsou na začátku filmu divákům představena zřejmě jen proto, aby si mohli udělat přehledný seznam a jednu položku po druhé si postupně odškrtávat. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Kravina. Aneb jak se dá zpotvořit romantický příběh, když se narve do máklého sci-fi prostředí. ()

EagleSK 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k tomu, že filmy hodnotím zásadne podľa toho, ako som sa pri nich bavil, tento má odo mňa 5 hviezdičiek. Ja jednoducho nechápem, ako je to možné, ale aj napriek toľkým nezmyslom som ochotný dať plný počet. Tentokrát uprednostňujem formu pred obsahom. ()

starr64 

všechny recenze uživatele

Film který je možné shlédnout několikrát. Nevím, jak je to možné, ale prostě už jsem ho viděla pětkrát a pořád se nechám unášet nádhernou fantazií a celým příběhem až do konce jako kdyby to bylo poprvé. Prostě okouzlující film s posláním. ()

macherano 

všechny recenze uživatele

Krajší na pohľad film som ešte ani nevidel ešte aj avatar bol oproti tomuto snimku na ktorý sa krásne pozeralo dosť pozadu..pôvabná kirsten tam krásne pasovala dej som neriešil tým že sa to sústredilo na samotnú pointu tých svetou tam ani moc netrebalo A celkom rýchlo ubehli tie dve hodky na romantiku až moc hluché miesta skoro žiadne ()

BR23 

všechny recenze uživatele

3,5 hviezdičky. Pozitíva: vizuál, nápad ktorý nemôže nič len zaujať, a dobrá hudba (resp. príjemný český dabing v podaní Marie Jane Watsnovej a Petera Parkera coby Spidermana :D) Negatíva: bolo to tak sladké až ma z toho bolia zuby, ten už spomínaný vizuál bol miestami často nerealistický (nie nemožný ale ťažko uskutočniteľný- tie zábery mračien v horách atd...) a ako som už tiež spomínal zaujímavý nápad a prevedenie len myslím na pár nezrovnalostí čo som si všimol (no možno som zle videl, resp. pochopil: scéna s ukazovaním albumu starých babičiek, potom v jednu chvíľu hl. hrdina album z ,,hora,, neistí napriek tomu mu nevykĺzne, alebo ako môže ten chlap jesť ,,horné,, jablká bez toho aby sa mu to nevracalo (žeby to vyvracal) a dokáže prehltnúť, ved to by mal zapchatú hornú časť tráviacej rúry- hrtan pažerák... nie? a takisto to pitie ,,dolnajšieho,, drinku... a ešte scéna pri konci 82 minúta kde žena ,,visí,, na skale a drží padajúceho muža, ked sa však oddelia (rozumej: chlap padne ,,dole,, žena nepadá hore, naopak drží sa jednou rukou skaly ako keby aj ona mohla spadnúť jeho smerom čo je však v protiklade s hlavnou myšlienkou) ... EDIT: Ešte taká malá úvaha: kedže sa jedná o dve planéty tak túto stretávkovú krásu si užíva len maličká plocha konkrétnej planéty, trebárs Británia s Antibritániou ? čiže pre zvyšok či už tej alebo onakej planéty je to normálne ako aj u nás. Nad sebou majú nebo. Btw: tak úžasný mechanizmus zdvíhania predmetov a oni prídu len s pleťovým krémom? Kozmetika? to ako vážne? ()

mar4s 

všechny recenze uživatele

super námět ale spackaný film s borkou co umí hrat jen tydle ty spidermanovské srance. Někomu se to asi může líbít ale ja sem rád že to do té skupiny nepatřím ()

kluviM 

všechny recenze uživatele

Je to také povrchné divadielko. Hneď na začiatku po vysvetlení pravidiel som si povedal že nebudem príliš prísny a skúsim si to užiť. Ale miestami ma to porušovanie pravidiel a nezmyselnosť už mierne štvali. Ale aspoň tam bolo zopár dobrých nápadov. Príbeh je sladká limonáda. A často nezmyselná tak ako tie pravidlá. Proste som málo vypol rozum. Dobrá kamera a vizuálna stránka, atmosféra. Magická a nepochopiteľná atmosféra obrátenosti asi bola najlepšia. Ešte asi tak hodinu po zhliadnutí filmu som sa obzeral hore či niekoho neuvidím. Zabaví a moc neurazí. ()

pekos 

všechny recenze uživatele

Po druhom vzhliadnutí filmu Paralelné svety som sa utvrdil v tom, že scenáristovi nešlo len o fantasy príbeh, jeho snahou bola aj prezentácia sociálneho názoru, podľa ktorého jestvujú dva svety v našom jednom svete. A práve paradox opačne postaveného sveta všetko vysvetľuje. Sociálne nerovnosti sú akoby "na hlavu postavené" a prinášajú rad nedorozumení a nepochopení. Film so skvelým vizuálom, so scenárom zodpovedajúcim prezentovanej myšlienke, doplnený slušnými hereckými výkonmi hlavných postáv filmu. Kedykoľvek opakovane pozerateľné. ()

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

Je rozdíl mezi fantasy nebo scifi a pohádkou pro děti kde neplatí nic, kde můžou najednou být čerti, draci, zakletá princezna nebo nelogické zákony fyziky. Tento film takovou pohádkou je. Nic proti tomu, ale to se pak nesmí důležitě tvářit jako dechberoucí originální science-fiction která nejdřív veledůležitě představí své pojetí gravitace a fyzikálních zákonů což tvoří podstatnou část celé zápletky aby je pak zcela porušovala. Tak třeba hrdina aby přešel do horního světa kde na něj stále ovšem působí jeho dolní gravitace, a chodil tak vlastně po svém stropu a jejich podlaze se obtežká "protizávažími a magnety které ho udrží hlavou dolů. Když vejde do dveří ve kterých chybí strop, nebo vlastně podlaha tak nepochopitelně spadne dolů, přitom ho má přitahovat jeho gravitace takže má spadnou na strop, čili jeho podlahu - snad jste se v tom moc neztratili :-)). Další takový detail že jeho oblečení, vlasy apod. jsou od gravitace očividně oproštěny. No prostě je to neskutečný paskvil. ()

borboleta 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřila, že je možné natočit něco s takovou hustotou logických chyb, nesmyslů a nedomyšleností, jako tohle. Skoro si až myslím, že to museli dělat schválně, jinak si nedokážu vysvětlit, proč do minuty po jasném vysvětlení pravidel a zdůraznění, že opravdu neexistují výjimky, se tam těch výjimek hned několik objeví. Je mi to líto, protože po vizuální stránce je to opravdu nádherný film. Chtěla jsem dát tři hvězdičky alespoň za výpravu, ale konec ten film tak drsně zabil, že nemůžu dát víc, než dvě. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Žánr sci-fi jsem měl vždy rád, dramatické filmy, kde se něco děje, také nejsou k zahození a romantika v malých dávkách rovněž neuškodí. Film Paralelní světy tohle všechno sliboval a velmi jsme se na něj těšili. Ovšem jak to bývá, když se na něco člověk moc těší, často bývá zklamaný. A přesně tohle se stalo nám při premiérovém sledování tohoto kanadského snímku z roku 2012 čtyři zimy po jeho natočení. Měl jsem dojem, že se z něj rozhodně dalo vytěžit více a byla velká škoda, že se to tvůrcům podařilo tak napůl. Oceňoval jsem však už ten nápad, dvě planety tak blízko u sebe, že se skoro dotýkaly a přece bylo tak těžké se dostat na jednu z té druhé. Abych se do toho nezamotal, prostě oba světy byly tak rozdílné, že to musel každý pozorný divák poznat na první, druhý a ti nejméně bystří i na ten třetí pohled. Paralelní světy si ode mne po prvním podívání vysloužily tři hvězdy. V prosinci 2020 se mi podařilo tento Kanadsko - francouzský filmový počin sehnat na blu-ray disku, což jsem ani nečekal. Stál sice hodně peněz, ale měl jsem z něj velkou radost. O pár dní poději jsme se na něj doma podívali znovu a byl jsem zvědavý, jak se mi bude po čtyřech letech líbit. Film začal tím, že hlavní hrdina Adam Kirk (Jim Sturgess) vyprávěl příběh svého domovského světa se dvěma planetami, jedinečného mezi planetami nebo planetárními systémy, protože jako jediný měl zvláštní gravitaci. Tento fenomén dvojí gravitace umožňoval dvěma planetám obíhat kolem sebe velice blízko. Zároveň existovaly tři nezměnitelné gravitační zákony - celá hmota byla tažena gravitací světa, ze kterého pocházela a nikoli druhou. Váha objektu mohla být vyrovnána pomocí hmoty z opačného světa. Po několika hodinách na druhém světě hmota v kontaktu s inverzní hmotou hořela. Společnosti obou světů byly rozdílné jako den a noc. Zatímco horní svět byl bohatý a prosperující, dolní byl chudý. Horní totiž nakupoval levnou ropu z dolního světa a prodával elektřinu zpět za vyšší ceny. Zároveň bylo přísně zakázáno chodit sem a tam a kdo by toto porušil, byl uvězněn a popraven. Lidé z horní však části pravidelně navštěvovali dolní část, aby zažili novinky, jako je tanec na stropech. Jediným fyzickým spojením spojujícím tyto dva světy bylo sídlo společnosti TransWorld, která prováděla různé výzkumy v mrakodrapu. Toť pro začátek na vysvětlenou a teď se přesuňme za Adamem, který žil v sirotčinci, protože při výbuchu ropné rafinerie ztratil své rodiče. Jediným žijícím příbuzným, kterého měl, byla jeho prateta, kterou každý týden navštěvoval. Jeho prateta měla tajný recept na létající palačinky s použitím pylu od růžových včel, které shromažďoval pyl z obou světů a později jej zdědil Adam Kirk. Jako dítě tajně stoupal na horu, která byla velmi blízko Hornímu světu, takřka se ho dotýkala. Tam se setkal s Eden, dívkou z Horního světa. O několik let později v jejich mladistvém věku spolu měli láskyplný vztah. Setkávali se na horách a Adam vždy pomocí lana táhl Eden směrem dolů a mířili do lesa na procházku. Jenže později byli objeveni pohraniční hlídkou, a zatímco Adam nuceně pustil Eden zpět do jejího světa, když dostal kulku do paže. Bezmocně sledoval Eden Moorovou (Kirsten Dunst), jak nehybně ležela na zemi a z hlavy jí tekla krev. Když se vrátil domů, jeho teta Becky byla zatčena a její dům zapálen. Pak jsme se přesunuli v ději o deset let dál. Adam nyní pracoval na vytvoření antigravitačního produktu podle receptu své pratety. Recept umožňoval hmotě ctít obě gravitační pole najednou. Adam jej vyvíjel jako kosmetický přípravek pro lifting obličeje. Pak uviděl Eden v televizi a zjistil, že pracuje v TransWorldu. Nakonec vypracoval svůj vzorec a proto ho najal TransWorld, aby vyvinul krém na lifting obličeje. Adamovým plánem bylo najít Eden v TransWorld. Ve své kanceláři potkal Boba Boruchowitze (Timothy Spall), zaměstnance TransWorld z Horního světa, který se stal jeho přítelem poté, co mu pomohl získat vzácné známky z Dolního světa. Bob mu za to nabídl pomoc s kontaktováním Eden. S pomocí Boba se Adam setkal s Eden tím, že si oblékl materiál z Horního světa, který ho přitahoval k protější planetě, přestrojil se za dělníka a Bobovo jméno použil jako své vlastní. Ale Eden ho nepoznala kvůli amnézii z nehody, kterou tenkrát utrpěla na horách. Materiál v Adamově oblečení po pár minutách začal hořet, takže se musel vrátit dolů. Později byl Bob vyhozen po 30 letech z práce a když odcházel, tajně dal Adamovi své ID, aby mu pomohl opustit budovu TransWorld a jít ven. Později Adam zavolal Eden přes Bobův telefon a podařilo se mu domluvit si s ní rande. Mezitím se jeho kosmetický krém stal pro společnost velmi důležitým. Zatímco Adam dělal prezentaci krému, Eden vstoupila do přednáškového sálu a objevila jeho pravou identitu. Poté, co prchla z hlediště, Adam běžel, aby ji našel, ale Bobův průkaz, který byl ukončen, ho přivedl do problémů. Utekl do Bobova domu. Ukázal mu, že smíchání kapalin z obou gravitačních polí může vytvořit hybridní řešení, které odolá oběma gravitačním polím a jednoduše se vznáší mezi nimi. Adam poté odhalil, že nedal TransWorld hlavní tajnou složku své sloučeniny, takže společnost bez něj nemohla produkt vyrobit. S Bobovou pomocí se vrátil do restaurace, kde se předtím setkal s Eden, a zjistil, že si na něj začala vzpomínat. Ale dorazila policie a on musel utíkat pryč Po návratu na svou planetu šel na vrchol hory, kde se setkal s Eden a tak si připomenuli svá stará setkání. Ale policie jim byla na stopě a protože se jim nepodařilo uniknout, Eden byla zatčena, zatímco Adam se zřítil na svůj svět. Pád přežil kvůli vestě obsahující inverzní hmotu, kterou měl stále připoutanou k trupu. TransWorld souhlasil, že zruší obvinění proti Edenu, pokud jim Adam dá svůj vzorec a už nikdy Eden nekontaktuje. Adam se tak vrátil ke svému starému životu a věřil, že už Eden nikdy neuvidí. Ale Eden, který se tak snadno nedala odradit, šla za Bobem pro pomoc. Bob našel Adama a překvapil ho ukázkou, že může zůstat dole bez pomoci protichůdných věcí. Bob totiž dokázal pomocí Adamových metod vytvořit způsob, jak negovat účinek gravitace. Bob mu řekl, že koupil patent krému na krásu dříve, než se to podařilo společnosti TransWorld. Na závěr ho informoval, že Adam má s někým rande. Film skončil tím, že Eden řekla svému milému, že otěhotněla a čeká s ním dvojčata. Zároveň se kamera odhalila tyčící se mrakodrapy k sobě na obou stranách, takže se obě strany staly prosperujícími a bohatými. A byl konec dojemného příběhu, který se mi líbil ještě více než po prvním shlédnutí. Opět jsem byl nadšen z filmového provedení obou světů, zvláštních barev, které tvůrci použili a také mi byl sympatický Adam i Eden, což pro celkové hodnocení bylo pochopitelně důležité. Své vysoké investice do modré krabičky jsem vůbec nelitoval a určitě se zase někdy na toto dílo podívám. Konec rozjímaní, jdeme na nové hodnocení. Suma sumárum, snímek Paralelní světy ode mne získal čtyři paralelní hvězdy ****, tedy o jednu více než původně. () (méně) (více)

Shadowrat 

všechny recenze uživatele

WTF?! Co tohle mělo být? Budu spoilerovat. Ok, tak popořádku, máme tu dvě planety, které jsou si tak blízko, že jsou jen pár set metrů od sebe. Stále. Vůči sobě ani nerotují. Ok, gravitace je tu přeci obráceně. Tedy jen v jednom světě. A pak napadne jednoho chlapíka, že by chtěl jít do druhého světa kvůli své lásce. Ok. Tak dlouhé dny střádá materiál, aby si vyrobil zátěž do druhého světa a mohl se tam volně pohybovat. Nakonec se mu to podaří, ale je tu problém. Hmota s opačnou gravitací při styku s hmotou s druhou gravitací po (přesněji řečeno blíže nespecifikované a značně pružné) době začne hořet. Přeskočíme cca střed filmu, který byl taky zmatený a dost utahaný. Sice pěkné obrazy, ale to je tak vše. Čím dále jsme v ději tím více se tvůrci neobracejí na to, co bylo nastaveno už v úvodu. Je jedno jaká je kde gravitace, je jedno na co by měla působit, je jedno, co se tam vlastně dělo, nakonec se oba zamilovaní setkali, ona řekne: "Jsem těhotná," kamera se od nich vzdaluje a je konec. Ok, tak tohle bylo fakt divný. Bohužel ne příjemně divné. ()

Reklama

Reklama