Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Stejnej problém jako s Annabelle 2, těch hororovejch momentů je tolik, že nakonec (teda asi půl hodiny před koncem) přestanou rezonovat. Jinak ovšem jasnej nadprůměr. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Strašidelné detské dobrodružstvo z ktorého by mali diváci do 10 rokov nočné mory. Dospelých však nejako nemá čo vyľakať, nemajú sa čoho báť. Možno tak minutáže. Vrcholom hororového snaženia je úvodná lodičková scéna. Hlavným plusom filmu je určite casting detských hercov. Neprehrávajú, nie sú trapní, ale nejde im moc fandiť, pretože až tak sympatickí zasa nie sú. Ak teda nerátam jediné dievča v parte. TO, sen každého coulrofobika, vychádza v dojmoch 50 na 50. Miestami pozoruhodný, miestami nepatričný. Hlavný problém je ten, že film chce byť sympatický, ale aj strašideľný. V kategórii filmov ktoré stoja na detských hercoch nadpriemer, ale v kategórii horor nuda. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Krásné retro americké maloměsto a (pravděpodobně) děsivější klaun než v hororové verzi z roku 1990. (Přeci jen jsem původní IT viděl zřejmě někdy před dvaceti a více lety...) Lekačky byly tak akorát, abych z toho ještě nedostal infarkt, herecké výkony mne bavily a poutavost byla na vysoké úrovni, nenudí ani na okamžik. Povedené. 80%+ (viděl jsem: 1x cz) pozn. Na film jsem si počkal, až budu mít k dispozici i Kapitolu 2 a viděl to v rychlém sledu, což ostatním také doporučuji neb dvojka hodně odkazuje. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Nemohu se ubránit srovnání se Stranger Things, jenž na mě zapůsobilo ještě o maličko více. Zde mi chybí nějaké drobné vysvětlení toho, jak se "To" v Derry vlastně objevilo, víme jen, že už je ve městě dlouho. (Třeba se dozvíme více ve druhém díle - vlastně na to dost spoléhám). Tento nedostatek, však dojem určitě nezkazí. Jedná se o napínavý horror s vynikající atmosférou a skvělými výkony dětských herců. Sečteno podtrženo - povedená adaptace díla autorského mistra, který nám znovu a znovu ukazuje, že ta největší monstra (nebo minimálně stejně velká) nejsou z jiného světa, ale jsou to lidé sami. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době vysokorozpočtový horor a teda musím říct, že tohle se opravdu vydařilo. Knihu jsem nečetl a určitě je film v mnoha souvislostech osekaný, nicméně to co má dělat, dělá sakra dobře. IT je řádně děsivý a poměrně i originální hnusák ve všech jeho podobách a trochu mě mrzí, že nebylo všechno okolo něj prozatím zcela dovysvětleno. Filmařsky je to velmi zručné, herecky perfektní a na film s dětskými hrdiny velmi dospělé a sebevědomé. I ty poměrně prvoplánové děsy jsou tak zábavně nasnímané, že mi ani nevadilo, že to jsou ve své podstatě vlastně docela klasické lekačky. Finále milé a už se těším, až se do městečka Derry v další kapitole vrátím. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Údajně bylo tohle To daleko víc podle knížky a mi osobně se i líbilo víc než předchozí (TV film) z devadesátého. Hnusnější klaun, o něco vtipnější postavy a celkově mi i chování těch postav přišlo takové realističtější. Škoda jen, že ani v téhle adaptaci nebylo téměř nic o daleko fešáčtějších chlapeckých záporácích... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nie som ani prekvapený, že to vyšlo. Som skôr prekvapený, ako to vyšlo. Andy Muschietti sa rozhodne nemaznal, dal filmovému svetu vedieť, že horory nie sú pre malé decká a majú ísť na doraz, ako sa len dá. Ja len dúfam, že tento už teraz nezmazateľný otlačok vo filmovej histórii, ešte viac prinúti kinematograficky negramotných štúdiových hlavúňov prehodnotiť svoje budúce plány ohľadom strašidelného žánru. V skratke, je TO snímok, ktorý je hororom všetkými písmenami v tomto výraze, je im celým duchom a konieckoncov míľnikom. ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Jako dětské dobrodružství (i díky zdařilému castingu) výtečné, jako horor nefunkční. Znepokojivé náznaky a plíživá atmosféra děsu jsou pro mě u tohoto žánru prostě důležitější než megalomanské trikové atrakce. Nepomohlo ani kino. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Režisér Muschietti spravil najlepšiu vec akú spraviť mohol. Spojil Kingove TO s jeho ďalším vydareným dielom STAND BY ME čím vzniklo pozoruhodné dielo ktoré počas viac než 2 hodinovej stopáže nedokáže ani na minútu nudiť a naplno využíva prítomnosť Rkového ratingu či už v gore scénach alebo slovníku. Rozdeliť film na 2 polovice pričom sledujeme iba prvú časť odohrávajúcu sa v detstve sa ukázalo ako skvelý nápad. Chválim trefný casting, podmanivú kameru, zbesilý strih a pevnú réžiu. Lakačky funkčné, triky slušné, emócie sa taktiež dostavili. Pre mňa rozhodne najlepší horor roku a televíznu verziu z roku 1990 toto dielo prekonáva rozdielom 2 tried. K 5* mi chýbalo akurát načrtnutie Pennywiseovej minulosti- nedostali sme vysvetlenie odkiaľ sa vlastne vzal a prečo terorizuje deti a mestečko Derry. Vraj bola táto scéna vystrihnutá čo je škoda tak verím že sa objaví aspoň v druhej časti. 85% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NAJLEPŠÍ POCIT NA SVETE." ,,ÁNO? A SKÚŠAL SI SA UŽ POHRAŤ S PIPÍKOM?" __ Nemôžem ,,To" porovnávať ani z pozície televíznej verzie z roku 1990, ani na základe údajného Kingovho opusu, ktorý čiastočne poznám ako audioknihu, ku počúvaniu ktorej sa azda niekedy vrátim predovšetkým pre obdiv k Jiřímu Žákovi, ktorý tých 1000 strán načítal. Kingovu knihu poznám v hrubých obrysoch už roky, dokonca som mal v počítači stiahnutú aj pôvodnú televíznu verziu, no nikdy som sa k jej sledovaniu - azda pre troj hodinovú dĺžku - nevedel dokopať. Na ,,To" v novom šate ma nalákal sugestívne mrazivý trailer a prirodzenie tiež isté ,,haló", ktorého sa okolo toho všetkého vynorilo vrátane nového knižného vydania obsahujúceho už výjav z novej filmovej verzie. V zásade sa na ,,To" dobre pozerá, hoci som čakal výrazne desivejšie spracovanie. Istú vyspelosť, či posun vpred vidím v zobrazení Pennywiseho, ktorý tu pôsobí vizuálne omnoho hrozivejšie a maskérsky prepracovanejšie než Tim Curry v TV verzii. Jeho predstaviteľ Bill Skarsgard si postavu nepochybne užil, avšak nemôžem sa ubrániť pocitu, že v stvárnení klauna v niektorých črtách vychádzal z Ledgerovho ,,Jokera". Ešte snáď zmienim ako je film obľúbený súčasnou mládežou a pre mnohých dokonca predstavuje jedného z najlepších zástupcov hororového žánru. Istotne za to môže jeho dostupnosť od 15 rokov a nepochybne sa v postavách loserov mnohí z nich stotožnujú. Hádam ide tiež o istý zámer tvorcov. Osobne mi táto nedozretá rovina počas sledovania výraznejšie neprekážala, čakám však, že pokračovanie sa posunie vyspelejším smerom. (13 095. hodnotenie, 818. komentár k filmu) ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál jít do kina, hlavně proto, že původní snímek mám hodně rád a bál jsem se, že budu mít až moc velká očekávání. Ať už nějaká byla nebo ne, rozhodně je film předčil. Nebylo to vůbec zbytečně natáhnuté a dvě hodinky utekly jako voda. Výběr dětských herců, které obecně moc ve filmech nemusím, byl překvapivě kvalitní a jedná se tedy o jeden z mála filmů, kde se mi zalíbili . Odlehčování děje fungovalo dobře a několikrát se smálo celé kino, což je vskutku vzácné u hororového snímku, ale v tomto případě rozhodně vítané. Teď hlavně neposrat pokračování, jak bývá občas zvykem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Smůla-moc mě to mrzí, ale tohle je prostě provar.. Muschietti vůbec nepochopil díky čemu Kingova předloha tak výborně funguje. Není to klaun, ani barvité kulisy, ani solidní rozpočet v zádech.. Jsou to ty postavy a empatické vykreslení pouta přátelství mezi nimi. Předchozí filmová adaptace měla pitomě afektovaného klauna, hnusně televizní look a stejně televizní prachy v zádech, ale dal si tu práci s budováním vztahů a proto je i po těch letech koukatelný. Člověk by řekl, že když má seriál jako Strange things takový úspěch a všichni cítí, že je to z velké části právě kvůli tomu kingovskému vykreslení dětského přátelství (okořeněného vkusným retro feelingem), budou to dnešní filmaři reflektovat a když už nic tak to aspoň okopčí. Ale ne. Tahle nová verze je zase jen dalším kolotočářským představením klouzajícím po povrchu. Jakoby tvůrci vlastně nevěděli kudy kam. Sedmkrát sledujeme únavnou sérii scén kdy se pokaždé jednomu z protagonistů stane nějaká ta děsivá příhoda a mezi nimi není nic co by je dále provazovalo s celkovým dějem. Celé je to hrozně filmově stylizované a proto neděsivé. Starý "strašidelný" dům prostě nemůže vypadat jako něco co každý z nás zná-ne- musí vypadat jako perníková chaloupka, jako když patnáctiletá holka hodně koukající na filmy T. Burtona chce nakreslit strašidelný dům a přitom se snaží aby to nebylo moc burtonovské. Samotný Pennywise je dobře zahraný (teda rozhodně lépe než Curryho podání) ale filmaři ho přes okatě umělé CGI neustále modulují do poloh které jsou spíše směšné. Chování postav je takové zmatené a ve vypjatých chvílích až protivné. V kanále už jsem fakt čekoval čas abych věděl jak dlouho mě tahle ptákovina ještě bude přesvědčovat o své úžasnosti. Cením sice, že se tady snažili filmaři rozvibrovávat horrorovou strunu spíše skrze atmosféru a obrazy než lekačky.. a taky to má pár dobrých momentů a scén..Ale..celkově mi to přišlo jen jako produkt vyrobený podle toho na co jsou dnes diváci zvyklí a za co jsou ochotní vysolit prachy... Asi nikdo nečekal ten stěžejní dětský gruppensex, ale když už to je Rko mohlo se to rozšoupnout více než jen mrtvým děckem, trochou krve a sprostým slovníkem jedné z postav... ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

It jsem si i přes velmi slibný trailer nechal v kině utéct. Pičus, že? Ten potenciál byl už tenkrát zřejmej, ale nějak jsem se nedohrabal. Zpětně si můžu maximálně tak trhat zbytky vlasů, druhotně smeknout nad setsakramentsky povedeným filmem. Pokud jsem známej jako kritik a odpůrce současné hororové tvorby, tak It je jednozačně světlem na konci tunelu generických a bezpohlavních srágor. Kingova nesmrtelná klasika dostala nový kabát a nebudu vám lhát, znečistil jsem si textil blahem nad tím vizuálem. Marně, marně hledám v paměti takhle brilantně vyprodukovaný film, natož žánrovku tohoto druhu. Díky pečlivé rozvaze čemu dát ve filmu přednost je snímek neuvěřitelně vyvážený. Megalomanská kamera plná úžasné barevnosti, do toho velkorysé záběry, notoricky známý příběh, jemuž byl vdechnut nový život, sympatický i když předvídatelný výběr hlavních postav a především vize, jež dala filmu opravdovou velikost ve smyslu, že tohle nemůže urazit ani laika ani znalce. Všechny ty lekačky, efekty a hrůzy mají skvělou pointu, úhel pohledu a důmyslnost. Ten film prostě dýchá vlastní esencí zla a to je prostě něco, co dneska těžko najdeš. Hororový majstrštyk. Dám ještě jedno podívání a zvážím plnej počet! ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jestli jste někdy přemýšleli, jakou nejhorší věc byste mohli udělat, tak já to asi vím, neboť vybrat si za film v kině horor a ještě k tomu nové TO není doopravdy moudré. Nečetl jsem podle všech úžasnou předlohu, neviděl jsem originál z roku 1990, ale nový přírůstek do této řady se mimořádně vydařil. Já sám považuji horor za nejtěžší žánr k natočení, protože očekávání diváků jsou vysoká a často jsou recenze nekompromisně drtivé, ale TO se se vším vypořádalo po svém (nejlepší tržby z kin za první víkend co se týče všech hororových premiér to jasně potvrzují). Vybrat do hlavních rolí děti není snadné, ale zde se kasting vydařil na jedničku. Všechny charaktery byly zajímavé, líbila se mi ta odlišnost mezi nimi. Atmosféra je strhující již od úvodních titulek, ale co teprve v momentě, kdy se na scéně objevuje tančící klaun Pennywise, to teprve pak začíná vše houstnout. Lekačky působily nenuceně, překvapivě, děj odsýpal, nikde se nezadrhával, vše vycházelo podle snových představ. Popravdě se mi líbila o trochu více první polovina, neboť první kontakt s klaunem anebo věcí vyvolávající největší strach u všech dětí měl grády. Neříkám, že druhá polovina nebyla dobrá, měla našlapané chvíle, ale upřímně si mě získala první. Závěr byl vygradován velmi dobře. Uvidíme, jak se poperou s dvojkou posunutou v čase o 27 let. První část si ode mě odnáší 82 % P.S. Až se dostanete do scény s projektorem, buďte na pozoru, neboť to byl TOP moment celého filmu. Fuj, znovu už snad ani ne ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu (přecejenom, 1000+ stran je fakt hodně) a první filmové zpracování neznám, tudíž mohu srovnat maximálně tak se Stranger Things, se kterými má To společného i jednoho z dětských hereckých představitelů. Musím říct, že jak jsem dřív dětské obsazení moc nemusela, poslední dobou se to celkem zlepšuje a To je jeden z těch případů, kdy děti nejsou otravné a Vás zajímají jejich osudy. Z dospělých herců jednoznačně vede Bill Skarsgård jako Pennywise. To, co dělal Pennywise, byl občas fakt hnus. Jenže i přes to, že to někdy bylo opravdu nechutné, jsem se nebála, ale vůbec nebála, nelekla se, ta atmosféra na mě moc nedolehla (asi hlavně proto jenom čtyři hvězdy). Nevím proč, ale před zhlédnutím mi v hlavě utkvěla představa, že se budu u filmu spíš nudit, ale vždy se našlo něco, co jsem musela vidět, případně kvůli chvilkové nepozornosti přetáčet o kousek zpátky. Jsem zvědavá na další kolo (Smolaři vs Pennywise). 7/10 ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Byť ne tak děsivé, jak by se asi čekalo, remake To má bezesporu své momenty. Parádně obsazení a zahraní hrdinové, skvělý byť trochu upozaděný Skarsgård a audiovizuální zpracování, které ostatní mohou jen závidět. Superlativy bych šetřil, přesto se ovšem jedná o podívanou, která si vaši pozornost rozhodně zaslouží a přihodí i něco navrch. [70%] ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pro mě vůbec první horor v životě, na který jsem si zašel do kina. Moc se mi líbila retro atmosféra, ale hlavně výkony prakticky všech dětských herců. Opening scéna s lodičkou byla výborná. Ve filmu se objevilo několik dobrých děsivých scén. Filmy podle Kingovy přředlohy prostě mají šťávu a já se teď skutečně těším na pokračování...8/10. ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama