Reklama

Reklama

REC 4: Apokalypsa

  • Španělsko [REC] 4: Apocalipsis (více)
Trailer 1

Další z řady úspěšné hororové série REC. Mladá reportérka je zachráněna z budovy a odvezena do ropného tankeru, který je třeba prozkoumat. Nikdo však neví, že sebou nese tajemný, démonický virus... (TV Horor Film)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (200)

cielnyl 

všechny recenze uživatele

Nářez! Po slabší trojce je tu opět nadupané pokračování! Děj čtvrtého dílu začíná tam, kde skončil druhý, aby se následně mohl přesunout na širé moře (kde to chvílemi vypadá jako ve hře Dead Island). Apokalypsu ve smyslu zaplavených měst nákazou tedy nečekejte. Někdo by mohl dokonce i říct, že se to ze začátku vleče. Dle mého názoru se z toho ale stal víc film. Podložený dobrou hudbou, nenuceným chováním hlavních hrdinů a typickými záběry třesoucí se kamerou drží po celou dobu v napětí. Odpovídá na několik otázek a přidává další. Třeba jestli pude páté pokračování? Já si myslím, že ano. A ačkoliv nemám rád nesmyslné natahování filmových sérií jen pro vytřískání více peněz, tady mi to zatím tak necitlivé nepřijde a na případné pokračování se těším. 85<%. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zkompletoval konečně tuhle kdysi nadějnou španělskou sérii a je mi z toho vlastně dost smutno.Rec byl v roce 2007 neskutečným hororovým zjevením, ještě nikdy jsem neviděl film o ''zombie'' který by byl tak neskutečně děsivý, krvavý a strhující.Okamžitě jsem si film oblíbil a jako hororovej nadšenec si ho hned zařadil do svých oblíbených žánrových filmů, no a potom už to šlo jenom dolu.Dvojka byla sice pořád slušná, ale napětí už bylo pryč a uječená policejní jednotka mě spíš rozesmívala a vše zachránil jen konec s démonickou Manuelou Velasco.Podle názvů pokračovaní jsme všichni čekali propuknutí viru do měst a totální společenský rozklad a ve čtyřce nějakou misi posledních lidí někde z Vatikánu na záchranu zbytků lidstva, jenže pánové Plaza a Balagueró asi chtěli šetřit a vydělávat, tak vznikla nejdřív nějaká podivná parodie od Plazy, která se bůh ví proč přesunula někam na svatbu a z hororu se stala komedie, kterou Plaza zničil hlavně tou imbecilní hudbou a po týhle ráně do zad jsme s obavami čekali na otce série jak jí zakončí a hle, z temného a originálního námětu se ve čtyřce stalo regulérní Halywůdský béčko, plný krve, akce a nulového napětí nebo byť jen náznaku nějaké hororové atmosféry.Scénář je místy plný totálních pičovin, všichni furt jen řvou a nesnesitelně a hystericky včetně nakažených, který mě připadali jako podebraný svině.Na Rec 4 může fandu jedničky potěšit jedině odkaz na první a snad i druhý díl, což je fajn začátek v domě, pár flashbacků a samozřejmě Manuela Velasco.Smutné je, že poslední dva díly měly být absolutním apokalyptickým a postapokalyptickým nářezem s temnou španělskou atmosférou a místo toho jsme se dočkali dvou bezduchých amerických béček, na kterých je nejlepší kundička ve svatebních šatech s motorovkou Leticia Dolera a kundička v bílém tričku s motorem od člunu Manuela Velasco a to je dost smutné.50%. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Jakmile se Plaza a Balagueró rozdělili, je po celé sérii REC. První dva díly v režii obou pánů byly super a měly pořádnou šťávu, zatímco trojka v rukou Plazy byla strašná blbovina, poslední Balagueův díl působí ultra laciným céčkovým dojmem, kdy se celý děj odehrává na palubě lodi na mořské hladině. Napětí pryč, atmosféra nikde, pouze suché dialogy a nuda. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Horror fans návratu "zombíkárny," opět pod taktovkou technicky zdatného režiséra Jaume Balaguera, ovace ve stoje neprojeví, ale jejich hororový půst spojený s touto sérií je i tak u konce. Podvýživa nehrozí, protože po mizerné trojce se dostavil čtvrtý díl, jež by rád napravil reputaci. První půlhodina nenaznačuje markantní zlepšení, je nudná, a když ji přeskočíte, nic se nestane. Poté to už začne nabírat na obrátkách a film začne mít jasnější kontury sice ne příliš objevného příběhu, ale plní si zdatně, co si stanovil. S tv reportérkou Angelou (vrací se po pauze z prvního dílu) a spol. se ocitáme na lodi, jež slouží pro výzkum a izolaci krajně nebezpečného viru, který mezitím zmutoval a je stále těžší na něj vyvinout protilék. Jednou z novinek v řídkém ději je zjištění, že nositelem viru je neznámý druh parazita, který si s oblibou vyhlédne svého lidského hostitele. Scénář z toho ale neudělá napínavou tipovačku, kdo z přítomných na palubě lodi by mohl být jeho nynějším hostitelem a rovnou bez skrupulí určí toho nejpravděpodobnějšího možného nositele. Ono je vlastně dobře, že se z toho nestala druhá "Věc" po španělsku, protože i taková možnost se nabízela a jednu chvíli to i reálně hrozilo..Balagueró tomu včas zatnul tipec a rázem se vydal akční cestou, na které se toho moc nevymýšlelo, a především se pokosil příslušný počet zombies. Virus se rychle a nezastavitelně šířil. Vše odstartovala (digitálně vyvedená) opička, co uprchla z karantény a napadla lodního kuchtíka. Řetězová reakce na sebe nenechala dlouho čekat a do té doby bezpečná loď byla rázem plná svinstva a rozzuřených zombíků, jež měli kvalitní make-up. Plavba se stala zhusta akční. Litovat lze třeba málo využitých možností, které se nabízely. Hodil by se útok zmutovaných opiček ve velkém, uvítat se dala i větší jatka a také nápaditější využití lodních prostor. Scénář tedy nepřišel s ničím extra navíc. Technicky zdatný režisér však nedostatky ve scénáři, na němž se podílel, doháněl zběsilou akcí zabírající dvě třetiny filmu. A ta dosahovala vysokých technických kvalit a plnila nároky dynamicky pojaté jízdy. Kamera odvedla perfektní službu, kdy si dávala záležet na dynamických nájezdech, průletech, anebo zajímavě kroužila kolem málo charismatických herců. Velkou měrou se tak zasadila o příznivý dojem. Film, pokud jde o technické známky, je na tom výborně. Herecká sestava postrádala někoho charismatického. Ani jeden z účinkujících nebyl dostatečně zajímavý, a to včetně ženské hrdinky. Určitá nepřehlednost panovala v úmrtí postav. Rozhodně si přesně nevybavím, jak která postava zemřela. Je to dáno také hektičností, kterou film minutu od minuty nabíral. Nejvíc rušivá (pro mě osobně), byla španělština. Jazyk, co mě nezní a nikdy znít nebude. Po fiasku se třetím dílem, je následné pokračování hotový zázrak. Scénář nepřišel sice s ničím novým, a pro daný žánr zásadním, ale akční jízda plná hnusných monster, to je rozhodně zdatná. A o nic víc z mého pohledu ani nešlo. 70% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nešťastný konec jedné krásně rozjeté série, aneb kde je ta posraná Apokalypsa?! Balagueró se z původně zamýšlených ulic velkoměsta přesunul raději na moře, kde nechal pobíhat po lodi skupinku (většinu otravných) postav, která sem tam zastřelí nějakou tu nakaženou svini, nebo se nechá pokousat. A dobře jim tak, jelikož diváka to počtvrté už zkrátka nudí. Stísněné lodní prostory jsou hrubě nevyužity, napětí nefunguje a fandit se dá snad jen Angele a Nicovi. Pochválit se dají určitě masky, digitální opičky a úplně poslední scéna v taxíku, ale to je na uzavření takhle důležité ságy trošku málo, ne? Koncept celé série se od trojky absolutně nikam neposunul, pouze dovysvětlil pár detailů z prvních dvou dílů. Nasranej však nejsem, od Génesis mé nadšení a očekávání opadlo. Naštěstí. (40%) ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Natáčanie filmu trvalo 8 mesiacov, strih 3 mesiace. (Crybaby)
  • Pokud si pustíme Rec (2007), [Rec]² (2009) a tento film po sobě, aniž bychom sledovali závěrečné titulky, odehrají se tyto tři filmy jako jeden celý sled událostí. (LUKICKK)
  • Většina filmu se natáčela na skutečné lodi s ropnou plošinou. Některé části lodi musely být vytvořeny ve studiu, aby byl prostor pro natáčení a kaskadérské kousky. (LUKICKK)

Reklama

Reklama