Reklama

Reklama

Jak byl dobyt Západ

  • Česko Jak byl dobyt Divoký západ (více)
Trailer
USA, 1962, 162 min

Scénář:

James R. Webb, John Gay

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Carroll Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Carolyn Jones, Karl Malden, Gregory Peck, George Peppard, Robert Preston, Debbie Reynolds, James Stewart, Eli Wallach (více)
(další profese)

Odvahou, houževnatostí a bojem. Tak byl dobyt západ. Tři režiséři, pět provázaných příběhů, několik nejznámějších scén filmové historie a zářivé souhvězdí hereckých talentů – tak byl natočen film. Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart a John Wayne mezi dalšími známými jmény v příběhu sledujícím osudy několika generací jedné rodiny během jejího přesunu na západ. Plavba po divoké řece, stádo splašených bizonů nebo střílečka ve vlaku jsou jen pouhým začátkem... Jedeme na západ! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Epicka vypravenka povinna pro kazdeho emerickeho skolaka, aby se nemusel ucit zbytecne to, co do nej zabavnou formou naleje tento film. Cekal jsem ze to bude horsi slatanina - preci jenom ma vyhranena nechut k americkemu patriotismu je vseobecne znama, ale prekvapive to bylo docela slusne - nejspis proto, ze Ford delal jenom jednu povidku ;]], kde se na chvili objevuje Wayne a pateticky drti sve repliky, jakoze tomu veri do morku kosti. Nastesti je tam dost jinych zvucnych hercu te doby (vsichni? ;]]), kteri hraji fakt dobre a delaji z tohoto krale sirokouhlych filmu dobry pocin ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá rodinná sága zasazená do prostředí divokého západu. Členové rodiny jsou různí a tak se dostáváme do nejrůznějších společenských vrstev, jejichž prostřednictvím sledujeme příběh o tom, jak byl dobyt západ. V průběhu několika desetiletí se změnil z panenské krajiny v osídlenou oblast s městy spojenými železnicí. Tento film je skutečně výpravná podívaná s několika velmi působivými scénami. Zajímavé je, že prakticky všechny tyto scény jsou podmalovávány variacemi na irskou baladu Greensleeves a že v prakticky všech těchto scénách šlo o důležité životní rozhodnutí hlavních hrdinů. Kromě kvalitního obsazení stojí též za zmínku nádherná hudba Alfreda Newmana. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčia výpravné rodinné ságy, ktoré nám počas niekoľkých generácií vyrozprávajú nielen históriu jednej rodiny, ale aj históriu celej krajiny. HTWWW splnilo všetky moje očakávania, navyše je ozdobené plejádou veľkých hereckých legiend a úžasnou panoramatickou kamerou, vďaka ktorej som na viacero scén pozeral s otvorenými ústami, lebo aj po toľkých rokoch a napriek úplne novým možnostiam v oblasti filmu, pôsobia úžasne. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť výpravný i obsiahly film, ktorý chcel zhruba zmapovať osídlenie a rozmach divokého západu. Z veľkej časti sa mu to darí, ale témy, ktoré sa film snaží rozobrať by vydali na niekoľko filmov. Indiáni, stavba železníc, vojna Sever proti Juhu, vyrovnávanie si účtov, zlatá horúčka...Hraje tu množstvo postáv,( taký L. V. Cleef to schytal naozaj bleskovo) ktoré si divák obľúbi. Zrazu príde strih, sme o 20 rokov ďalej, postavy už tu zrazu nie sú a už sa o nich iba rozpráva. To mi trochu vadilo. Film je dlhý, ale paradoxne mu ešte dobrých 30 minút chýba k tomu, aby bol komplexnejší. Poteší množstvo hereckých hviezd a dobrá záverečná prestrelka vo vlaku. 70%. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na mě až (přes)příliš popisný film; ve smyslu, malé věci se scénáristicky rozváděly ad libitum, kdežto velké věci se přecházely jako tacitus consensus. Takhle by se Američané asi rádi viděli; jako potomci drsných zápaďáků, jejichž ústa chrlí vtipné sentence a jejich kolty olovo. Pokud je tohle klasika, pak dodnes byla mnohokrát překonána těmi westerny, které si uřízli sice menší krajíc, ale dokázaly ho lépe namazat; snažili se přijít na kloub věcem, které i přes svojí cizost (pro nás, nás) dokázaly přimět zamyslet se nad "tam někde, někdy", a nesměšovat to s romantikou traperských převleků, vyjížděk na koni a imitacemi rodea. Jak praví čeští westernoví klasici (Vostrý/ Šturc): "bledých tváří z daleka přišlo jako much, bojovníkům z prérie otrávilo vzduch." Pozn.: V USA se film promítá s názvem "Jak byl získat Západ" (jako by v nějaké čestné soutěži), v Česku "Jak byl dobyt Západ" (tady už jde o válku); možná by se mohlo uvažovat také o tom, "Jak byl vybit Západ". ()

Galerie (84)

Zajímavosti (13)

  • Jeden z mála amerických filmů, jenž měl světovou premiéru v Anglii v Londýně. (Mol)
  • Snímek byl natočen unikátní technologií Cinerama, spočívající ve snímání na tři samostatné 35mm filmové pásy, které jsou následně promítány třemi promítačkami vedle sebe na zaoblené plátno, čímž se dosahuje poměru stran 2.65:1. (Anarion)

Související novinky

Coeni míří do televize

Coeni míří do televize

12.01.2017

David Fincher, Martin Scorsese, Steven Soderbergh nebo Frank Darabont jsou na malé obrazovce jako doma. No a teď tu máme další velký úlovek - bratry Coenovi. Oscaroví režiséři natočí minisérii The… (více)

Reklama

Reklama