Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 1
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (99)

marvan 

všechny recenze uživatele

Po velkonárodním kýči Lidice devastuje Nikolaev další milník české historie. A je to tak nevýslovně blbé, že ani nevím kde začít. I národněbuditelské snahy, byť z principu sami o sobě vyžadují kvůli široké akceptovatelnosti sníženou míru soudnosti a inteligence, mohou být projeveny alespoň s minimální mírou vkusu. Ovšem to co předvádí Nikolaev je diletanství ve všech myslitelných směrech. Nikolaev se vydává na cestu časem zpět do dob demagogických velkokýčů Otakara Vávry. Ono by to bylo blbé i kdyby to vzniklo padesát let dozadu, ale jak takováhle kravina mohla vzniknout dnes mi rozum nebere. I samotná struktura vyprávění je jen svědectvím totální neschopnosti tvůrců, filmová pohlednice otrocky ilustrující slabomyslnou vyprávěnku. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Mnohdy velmi šikovný režisér Petr Nikolaev znovu přišel s projektem vlastně až pomýleným, zbabělým demytizovat či alespoň upřesnit dávno zažité cancy, hloupým a v důsledku jakkoli žánrově silně nefunkčním, který coby hraný bolestivě zkratkovitý dokument postrádá jakéhokoli kontextu a jako lidské drama dvou učenců nemůže obstát už jen dík dokonale nelidsky neživým charakterům hlavních hrdinů.. O nepochopitelném a směšném užití CGI, jehož zkrátka nelze donekonečna omlouvat nedostatkem finančních prostředků, raději ani netřeba mluvit.. Opravdu zbytečný kus nakonec televizně inscenačního dějepisu, jaký jsem vlastně i očekával.. Bojte se, bojte a krčte se dál !! ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, jak by tohle natočil Jirka Strach. S jeho citem pro prostor a nasvícení katedrál, s citem pro výběr lokalit, ale i schopností vydolovat ze scénářů, co se dá, a ještě tam přidat na dialozích uvěřitelnost či dokonce vtip. Tahle didaktická verze je... zkrátka didaktická. Popisná. Nedějová. Sice je hezké, kde všude štáb natáčel, některé lokace vypadají zajímavě, ale chladné je to jak kus žvance v mrazáku. Dialogy jsou neuvěřitelné, patetické, tahají za uši. Já vím, že to měla být pocta, ale proč by měly být všechny podobné pocty svatým tak bezkrevné a bezživotné? --- Po skončení celého seriálu mám pocit, že to černobílé vidění světa pohřbilo u tohoto seriálu cokoliv možného dramatického. Slované jsou jen hodní, Frankové jen zlí. Nic mezi tím. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Zhlednuty vsechny 4 dily: Neni to zadna bomba, trochu zmatene a epizodicke (data kdy se dej odehrava jen problesknou), ale na pomery ceskych serialu opravdu kvalita, a za tu snahu zfilmovat neco skoro nezfilmovatelneho, protoze si myslim ze overenych a dochovanych zdroju, z kterych cerpat (natoz vytvorit nejaky dej), prilis neni, tak za tu snahu davam vyssi hodnoceni. Kvalitni kamera (stylovy historicky sepiovy nadech), triky i kulisy jsou mezi prisernymi ceskymi serialy svetlou vyjimkou. Herci jsou hodne prumerni, ale to je jakysi nesvar nasi kotliny, ze jim to neverime, i kdyby se na hlavu staveli. Nastesti je tu jedna vyjimka, Ondrej Novak jako Konstantin je skvely. Jako katolik davam 4 hvezdy....ateiste si muzou jednu odecist, prece jen je to zajimava lekce dejepisu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane som rád, že sa konečne niekto pustil do témy našich dejín a neváhal z toho urobiť seriál, na druhej strane ma mrzí to zlé televízne spracovanie s akoby dialógmi vystrihnutými z nemeckých romantických telenoviel. Neviem posúdiť historickú správnosť jazyka, ktorým tam vraveli, kostýmov, ktoré používali, či jednania a celkového vystupovania. Že je to hraný dokument je príjemné, no dal by sa z toho urobiť aj poriadny film, ktorý by zahŕňal všetko aj detaily a nepôsobil by rozťahane. Veď čo malo znamenať napríklad to homosexualitou zaváňajúce šeptanie mužov do uší pri kúpeli? To už nepatrí priam ani do hlavného vysielacieho času, v ktorom sleduje televíziu tiež veľa detí. Veľa vecí neviem posúdiť, či sú správne, no pôsobilo to miestami vierohodne, miestami nie, nuž Nikolaev nie je žiadny Ridley Scott, či Richard Attenborough. Som s tým síce ako tak spokojný, no u nás máme veľké medzery a sme neznalí a tak potom mnohé vyzerá, ako keby nebolo naše, nemáme svoj vlastný štýl, čo práve pri takomto seriály je škoda, na mňa to pôsobilo ako nemecká produkcia. Tiež mi to prišlo príliš chladné v jednaniach, čím sa podľa mňa stredovek vôbec nevyznačoval. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)
  • Že kosti nalezené na Krymu patří sv. Klimentovi (nebo též sv. Klementovi), bylo především Konstantinovo zbožné přání, neboť není pravděpodobné, že by kosti tak dlouho (cca 750 let - jelikož sv. Kliment zemřel kolem roku 101) vydržely pohromadě. (Zdroj: Toulky českou minulostí, díl 1. str. 129). (VMa)

Reklama

Reklama