Reklama

Reklama

Pád

(seriál)
Trailer 2
Drama / Thriller / Psychologický
Velká Británie, (2013–2016), 17 h 26 min (Minutáž: 58–90 min)

Tvůrci:

Allan Cubitt

Scénář:

Allan Cubitt

Hrají:

Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch, Aisling Franciosi, Bronagh Waugh, Niamh McGrady, Sarah Beattie, Stuart Graham, Bronágh Taggart, Valene Kane (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(17)

V dramatickém seriálu ze Severního Irska se představí Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, jež byla převelena z londýnské policie do Belfastu, aby zde pomohla dopadnout ďábelsky chytrého sériového vraha. Zatímco Gibsonová absolvuje cestu z Londýna, představí se nám samotný vrah Paul Spector (Jamie Dornan). Drama se soustředí kolem policejního vyšetřování, které odkrývá příběhy rodin na straně obětí i vraha, jejichž životy zůstanou navždy poznamenány.
Kritikou opěvovaný seriál The Fall se vrací se svou druhou řadou. V pokračování této strhující napínavé hry se vrací Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, která je na stopě sériovému vrahovi Paulu Spectorovi v podání Jamieho Dornana. Druhá sezóna se odehrává v Belfastu v Severním Irsku a navazuje přesně tam, kde skončila první řada. V šesti hodinových epizodách uvidíme, jak se stíhání Spectora stává tím zoufalejší, čím více se kolem něho utahuje smyčka. Vrah je totiž po psychologické stránce nebezpečnější než kdy dřív. (Cinemax)

(více)

Recenze (353)

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Omlouvam se predem milovnikum tohoto serialu, ale pro me to bylo 5 hodin utrpení. Seriál se neuveřitělně vlekl, chybělo tomu snad všechno. Zadny spad, zadne napeni, zadne reseni a bohuzel i kdyyz jsem zaznamena naznaky, ani zadna psychologie se nekonala. Ale nejhorsi bylo, ze jsem zadnemu z hercu jeho roli proste neverila. Vrah se chova tak okate divne, ze to na nem musela poznat i prodavacka v supermarketu, ale jako nahodou si toho nevsimne nikdo z rodiny ani z prace. Policiste se honi za vrahem, ale ve sve podstate maji plne ruce prace sami se semnou. Kdyby Belfast byl opravdu mistem, jak jej vykreslili autori serialu, o normalniho cloveka byste tam nezakopli. Pro me bohuzel velike zklamani. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dramatický miniseriál v hlavní roli Gillian Anderson, kterou si pamatujeme z Akta x, a ráda si ji tady připomenu znovu, má to spád, děj se dobře odvíjí, a upřímně nechtěla bych se dostat do rukou sériového vraha, škoda, že je tak málo dílů, mohlo se natočit více, určitě tento seriál je jeden z mnoha povedených ()

JK77 

všechny recenze uživatele

Po druhom diely zistujem ze sledujem skratenu 3dielnu verziu. Teda skratenu ako skratenu: 3x92minut, takze 1/3 paradny rozjazd ***** 2/3 stale huste *****. Cakam na finaleeeee. Snad bude aj dalsia seria. Kurnaaaaaaajs, to kto vymyslel ten zaver. Som po dlhom case ostal po serialy nasrany! Nastastie prisla druha seria. A kvalitou nezaostala. Aj ked musim priznat ze 1 ma bavila trosku viac. ()

Hans.Gruber 

všechny recenze uživatele

člověk má ty "hrdiny" tak nějak v píči. maximálně kdyby chtěl člověk pohoňkat na Scullyovou. špatný to neni viď, ale třeba proti True detective nula, ale i takovej Wallender to strčí do kapsy. zbytečněj přehype. ()

Mr.Ward 

všechny recenze uživatele

Velice pomalé - intenzivní tempo, žádné zbytečné odbočky a skvělý výkon Gillian a Jamieho je přesně to, co dělá tenhle seriál jedinečný. Celou dobu sledujeme pouze velice podrobné vyšetřování jednoho případu, kde nad chováním zúčastněných zůstává rozum stát zřejmě právě proto, jak moc realistické tohle celé vlastně je. Třetí sérii prosím ano, třeba jen 3 díly, které tohle vše "hezky" zakončí. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

První a druhá série je narvaná napětím, třetí série je zajímavá především v tom, jak celý seriál dopadne. Nejlepší seriálové finále, které jsem dosud viděl. ()

Sharleen 

všechny recenze uživatele

Nedávno pozretá 3. séria s finále, že mi pri ňom tuhla krv v žilách, ma donútila pozrieť si znovu aj prvé dve. Jamie Dornan je dokonalý v roli psychopatického, ale zároveň fešného a sympatického sériového vraha. Gillian Anderson roky neuberajú, ale naopak pridávajú na charizme. Po Aktoch X s dabingom zitsťujem, že k tomu prispieva aj jej sexy hlas a celkovo ma tu brala tá britská angličtina. Potešila aj prítomnosť Archie Panjabi v úlohe súdnej lekárky. Veľmi dobre psychologicky prepacovaný detektívny seriál, po ktorom sa mi nie vždy dobre spalo. ()

juditik 

všechny recenze uživatele

No, po dlhej dobe je tu seriál, ktorý som doslova zhltla na jeden šup prerušeným len nevyhnutným spánkom. Tvorcovia to moc nenaťahovali, nesnažili sa silene z toho urobiť 12 sérií, čo je len dobre. Spector, ktorého musíte nenávidieť, ľutovať a musím povedať, že aj obdivovať zároveň, bol podaný Jamie Dornanom až moc....dôveryhodne. Skutočne, z chalana išiel strach. K Gillian no comment, tá zraje ako víno, len ma tak trochu štve, že naša Scully asi aj jak 105 ročná bude vyzerať v tej blúzke, obtiahnutej sukni a štekloch proste výborne...potvora jedna :) Do posledného herca podaný skvelý výkon (možno až na Spectrovu ženu, tá mi moc nesadla) a scénaristickú kariéru pána Allan Cubitta budem odteraz sledovať, lebo tento kúsok sa mu fakt že podaril. ()

Ashukamun 

všechny recenze uživatele

První série vypadala jako klasika, kde vrah udělá chybu a je chycen. Netušila jsem o čem by mohli být další 2 série a byla jsem velmi příjemně překvapena. Rozhodně jeden z nejlepších krimi seriálů. Gillian je úžasná, Jamie odstranil nálepku "ten týpek z 50 odstínů"... ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdlouhavé, rozvleklé až nuda, policajti nezvykle klidní, emoce 0. Pachatel je znát prakticky od prvních vteřin a to mi celkem vadilo, jak se ho snaží celou dobu "jenom" dostat. Ale zase na druhou stranu je to hezky natočené a náruživá blonde Anderson neztratila nic ze svého umu. Teprve při třetí sérii jsem přišel na to, proč tomu dát 4 frčky. Seriál se zdál být pomalý a místy nuda, ale třetí řada do toho začne tak zvláštně vtahovat. 75% ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Gillian Anderson je naprosto úžasná, do její Stelly jsem se asi zamilovala. Tolik se snaží uspět v mužském světě, proniknout do pánského klubu... Marnost. A neuvěřitelné se stalo skutečností - Jamie Dornan umí hrát. A to dokonce velice slušně. Nadchly mě všechny 3 série, nejméně asi ta první, ve které Stella působí, jako by byla vytesaná z mramoru. Ve druhé už připomíná lidskou bytost se všemi slabostmi a touhami a zoufalstvím a to ji dělá ještě sympatičtější. Pánové, nezapomeňte - the basic human form is female. Maleness is kind of birth defect... ()

MFloyd 

všechny recenze uživatele

3* jsou možná dost matoucí, protože ve skutečnosti bych dal 4 prvním dvěma sériím a poslední bych dal tak 2* i když jsem ji hodnotit nemohl, protože jsem jí prostě nedokázal dokoukat. Jeden a půl dílů z poslední série mě několikrát uspalo a absolutně jsem se nechytal. Nejen to, byl jsem zlehka přinasraný. Ale abych nepředbíhal, zprvu mi přišlo, že jde o další chladný severský krimi seriál. Zaujal mě dvojí pohled, kriminalistky a vraha. Gillian působila dost chladně a vrah taktéž, jen jste prostě museli fandit (pokud teda nejste psychopat), aby Spectora dopadli, urvali mu koule a namleli ho do kočičích konzerv. Seriálu se povedlo hodně emotivně znázornit jeho vraždy až mi z toho dobře nebylo a navíc se na nic nespěchalo a vždy Vás na tuto pasáž tvůrci pomalu připravovali. Prostřihy obou pohledů pak fungovali geniálně. Všechno tohle by si i možná zasloužilo plný počet, jen mi to možná už v tom množství kriminálek nepřijde tak moc super, ale budiž. Toto tempo si seriál drží do konce druhé série a celou dobu jsem si říkal "O čem asi bude ta třetí, když už to vypadá na rozuzlení ještě před ní". Tady nastal můj problém. Abych tolik neprozradil, seriál se snaží být po celou dobu celkem proaktivní ve sdělování velké pravdy, že ženy jsou utlačované a ano, dokážu to pochopit v prvních dvou sériích, kde je to lehce připomenuto a pak se znovu řeší to co mě zajímá nejvíc, ten samotný případ. Jenže u té třetí případ jakoby zmizí a už se řeší jen sociální témata a ne přímo útlak žen, ale celkově ta nespravedlnost... jak říkám, vydržel jsem jeden a půl dílu, protože tak dlouhou nekončící nudu si tento seriál prostě nezaslouží. Pořád jsem měl nutkání to dokoukat a mít na celý seriál náhled, co se bude dít dál, ale mě už tam nic nezajímá, jen kecy a občas až nelogické otázky ohledně řešení celého případu a různých pochybení. Takže kdyby nebylo poslední série, udělali by místo toho jeden díl jako epilog, naprosto bych tomu rozuměl PS. Když si zpětně promítám všechny postavy, je zde snad jediná mužská, která není za ubrečenýho idiota nebo za násilníka? Nikdo mě nenapadá, za to je tu spousta tvrdých zodpovědných a utlačovaných žen, které nepotřebují pomoc od mužů a největší mindfuck tomu dodává Gillian, kdy nechápu proč si prostě vyhlídne jednoho náhodnýho týpka a ošoustá ho, asi jen aby ukázala, že si z nich dělá jen sexuální objekt :D absolutně tuhle pointu nechápu a zase to ukazuje, že to poselství tvůrci tlačili tak, že zapomněli na příběh. ()

psychohippo 

všechny recenze uživatele

Začal jsem sledovat zároveň Killing 3 a The Fall. Třetí série Killing po 2. dílu ustoupila výrazně do pozadí mého zájmu. The Fall si mě získal. Psychothriller naruby, velká část ze sledována z pohledu vraha, zasazený do Belfastu, kde se policajti střílí jak kachny, velmi citlivě vybrané obsazení, které se odvděčilo skvělými výkony i v těch malých rolích. Gill Andersonová ve skvělé formě, skvělý a realistický protihráč. Velmi sugestivní střih, zejména navazování a prolínání linií. Zneklidňující, protože kdykoliv a kdekoliv uskutečnitelný příběh. Morální relativismus každou chvíli klade nárok na ty nejvnitřnější hodnoty diváka. Sobecká bezdětná kariérní machiavelistická mrcha, zneužívající chlapy a komandující ženy na straně jedné a citlivý, empatický milující otec za skromné peníze pomáhající lidem s jejich žalem na straně druhé. Kdo koho zneklidňuje víc? Za mne však jen 80%, protože mi usekli konec, žádná katarze a pokračování zatím odsunuto. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám ze seriálem Broadchurch,tak o jedno prso Stelly méně:)Né tak vážně musim říct,že tohle byla další poctivá práce,kterou režíroval vlastně jenom jeden režisér a námětem je tam,který jsem si přál.Doopravdy největší změnou je,že pachatel je znát hnedka,tak odpadá pro někoho možná stále více lepší varianta,kdo je vrahem.Na druhou stranu,proč to nevzít taky z jiné strany a ukázat taky jak si žije vrah a co prožívá.Všechno jede spíše v reálnějším ranku,kdy se tvůrci snaží zabrousit hodně do detailu práce vyšetřovatele(hnedka jsem si vzpoměl na The Wire),kde slovo forezní se stává rutinou.Stella a její dedukce jsou bohužel podle mě hrozně kašovité,je to až k nevíře,jak úplně soucítí s vrahem a tak skoro ví pomalu jestli s ní laškoval vrah na boku nebo si četl Čtyřlístek.Přesto na vraha nemůže kápnout,tedy až do samotnýho pátého dílu ke konci,který se stal návnadou na pořadnýho žraloka do další série.Ještě jedna menší výtka u mě byla,úplně ne dokonalá provázanost dvouch dějovích linií,který si kopou zadek navzájem a leda zabíjí divákům čas,protože výsledek vyšumí do prázdna.Na to je tam možná na pět dílů moc málo místa a to neřikám,že se tam nenajdou,šéf oddílu a jeho další kumštýři by se našli,ale zhola vůbec neposouvají děj,což je logický,když to má být o vrahovi.Prostě se vedlejší herci ocitnout na hřišti a hodně střídaj,dokaď si Stella nezamudruje a vrah si dělá stále svoje a čekáme,kdy se na to vlítne.Když už se spustí vyšetřování a je na plátně skvělý Jamie Dornan skáču radostí a čekám na další zajímavý díly,který doufám BBC nevyhodí oknem přes celej Belfast.Jinak Belfast zní fakt parádně,nejvíc lidí si pamatuje jenom tohle slovo:) ()

Reklama

Reklama