Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Tak oproti Prometheovi je to vlastně docela příjemné překvapení, ale problém toho filmu lpí v naprosté neoriginalitě a hlouposti celé posádky, i přestože se jejich inteligence lehce zvedla oproti Prometheovi, pořád si člověk každou druhou scénu klepe na čelo. Kolikrát se ještě budeme seznamovat s novou posádkou určenou k likvidaci, která nám ale bude úplně ukradená, protože nikdo z ní nemá žádný příběh. Je to škoda, protože námět byl docela zajímavý, ale scénář opět hrozný. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Ikony by se neměly samy vykrádat. Místo napětí nuda, místo dramatického scénáře plochá historka, která tu už byla, místo nápadu nic...Jedna hvězda za technické provedení. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Vracíme se dějově do prvního Vetřelce, ale už tu chybí to tajemno způsobené fantazií tvůrců, kteří museli pracovat s papírovými maketami. Dalo by se říct, že počítačová grafika zabila žánr a za chvíli bude takové filmy generovat AI. Něco jako striptýz, kdy vaše oblíbená dívka přijde na scénu už nahá. SPOILER: Taky se mi nelíbí odhalení původu xenomorfa. Velká část hororového prožitku byla o tom, že z hlubokého vesmíru přichází něco neznámého. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Ridley to s vetřelčí ságou nevzdává a to je moc dobře. Covenant sice nedosahuje očekávaných kvalit a to zejména v rovině příběhové komplexnosti a vypravěčské obratnosti. Chybí tomu fištrón a méně hollywoodského klišé a to je u podobně ambiciózního projektu, který se navíc nebojí jít na trh s eRkovým ratingem neoddiskutovatelné mínus. Ty oslí můstky, které vetřelčí scénáristický tým nového tisíciletí jeden za druhým staví, aby je ve vteřině spálil, aniž si to méně pozorný, nebo lépe řečeno méně náročný divák uvědomuje, mě už brzy taky přestanou bavit. A je opravdu velká škoda, že při vší vizuální velkoleposti, převládne ve výsledku snaha šokovat digitální krví na každém kroku a brutalitou, které možná ani není třeba. Tak talentovaná herecká sestava v čele s možná až moc perfektním Fassbenderem přitom doslova vybízela k něčemu opravdu velkému. Nejméně originální díl celé série, který se točí v kruhu vlastního universa a nepřináší žádné nové odpovědi, jakkoliv se nám na závěr snaží nabídnout "geniální" rozuzlení a otevřená vrátka. Ridley natočil Vetřelce pro blbé a po krvi dychtící masy a úplně zapomněl na oddané fanoušky série. 70% ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Hybrid Vetřelce a Promethea. Jakkoliv filozofování, po kterém následuje scéna jak ze starého kraváku občas nefunguje, vybíjecí scény jsou správně intenzivní (první lihnutí vetřelce) nebo alespoň zábavné (odlet z planety) a příběh mě zaujal. Což je ve výsledku mnohem víc, než jsem čekal. P.S.: Demenci jménem "sundám helmu, když jsem poprvé na cizí planetě" už ignoruju. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Votrelec je jedna z mojich najoblubenejsich hororovych serii,ktora ma vzdy nadchla,takze aj tato zalezitost sa mi pacila,ale chybala mi Sigourney Weaver...:-) ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Pamatujete na Vetřelce? Ten dokonalý organismus z hlubin kosmu, o kterém nevíme, odkud se vzal a o co mu jde, ale víme, že bychom mu měli jít kurva z cesty? Vítejte v Covenantu, kde je všechno naruby a nic nedává smysl. Po Prometheovi, jemuž všichni vyčítali, že se v něm vědci chovají jako dementi a dělají nelogická rozhodnutí, přichází film, ve kterém se vědci chovají jako dementi a dělají nelogická rozhodnutí. Nudný sled náhodných situací bez gradace a vyvrcholení, s průhlednou pointou (oběma), nejhoršími klišé (slyšíte to ticho?), rozklepanou, příliš nazoomovanou kamerou v akčních scénách, postavami, které vám jsou naprosto volné, a nepřirozeným CGI. Ridley Scott by si měl natočit samostatný film o pseudofilozufujících androidech a přestat svoje homoerotické fantazie ventilovat skrz Vetřelce. Bylo to trapné minule a je to trapné pořád. A nepředpokládám, že by se na tom do budoucna mělo něco změnit. Inu – fool me once... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Posádka koloniální lodě se po zachycení neznámého signálu ocitne na neznámé planetě podobné Zemi. kde začne čelit té nejděsivější hrozbě, jakou si nikdy nedovedla ani představit. ´Prometheus 2´ či ´Alien: Covement´. jak je komu po chuti. Přímé pokračování neoficiálního prequelu vetřelčí ságy přináší příběh, který jsme však už ale jakoby znali. Ano. Námětově je v podstatě stejný, jako zcela první snímek z roku 1979 ´Alien´, který v nejedné zemi dokázal rozvířit vody děsivého vědomí. Snímek není na stejné úrovni jako předchozí film a jako film zcela první. Je to něco mezi nimi a vcelku je to škoda. Ridley Scott ve vyobrazení napínavých sekvencí jako obvykle opět nezklamal, ale když v té nejlepší atmosféře najednou přijde dlouhá nudná část, veškerý divácký zájem je vytržen úplně stejně, jako když se na komerční televizi v průběhu filmu začnou vysílat reklamy. Přiběh, skutečně velmi podobný zcela prvnímu snímku, nepřináší nic zásadního, nic převratného, nic objektivního. Naopak je velmi předvídatelný, takže každou scénou se odhadující divák přesvědčuje, jestli následující dějový vývoj tipnul správně. Těžko říct, proč tento film vlastně vznikl. Ve své pozici se zdá být naprosto zbytečný. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Po zmatečném dojmu, který ve mně zanechal Prometheus, přišel trochu úlevný pocit, že to konečně dává aspoň trochu smysl. Nejsem velký fanoušek celé záležitosti kolem robotů a jejich lidských vlastností, sny, pocity, láska... A hodně se mi nelíbila Waterstonová v hlavní ženské roli. Tragédie. Jinak co se týká hlavní mužské role, a přiznejme si, jde především o něj, solidní práce. Michael Fassbender - dobře se na něj dívá, dobře se poslouchá. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Byl jsem v pokušení dát i vícero stárů, ale že vlastně vyjde najevo, že nejobávanější bestii vesmíru má na svědomí vyšinutej android, tak to jste pane Scottuj teda přestřelil! ()

franzkfk odpad!

všechny recenze uživatele

Identicky geniální alegorie, ovšem s lepšími dialogy, než u svého předchůdce. Úžasný příklad, jak se dá na základě nepřesné identifikace nefunkčních míst změnit pojetí ještě k horšímu. A ještě lepší svědek toho, že fúze dvou zdánlivě odlišných koncepcí - bez důkladného nadhledu v průběhu tvůrčího procesu - vede k degradaci obou ideí. V řeči normálních lidí: Scénář je mnohem lepší, casting je mnohem lepší. Je to nesmírně inteligentní dílo, stejně jako jeho předchůdce. Problém celého projektu však ironicky spočívá právě v jeho důvtipu. ()

Kotletka

všechny recenze uživatele

"kch..krrch..žere", "CO?", "něco mě žere", "CO?", "nevím, ale žere mi to nožičky", "neslyším skrz tu bouři, mám TI hladit kozičky?", "přileť pro nás NA planetu, kde umřelo během pár hodin 5 kosmonautů" ... atakdále atakdále P.S. Chceš-li doporučení, zda film vidět, či ne, rozlušti hustokrutou šifru v mém komentáři. ()

Dillon 

všechny recenze uživatele

Mé srdce skalního fanouška zaplesalo. Jediná vada na kráse je CGI vetřelec. Ty scény se daly natočit v obleku a s lidskou pomocí. Vše ostatní je bravurní. ()

S.U.E.S. 

všechny recenze uživatele

Zvláštnost, na kterou jsme čekali celých 5 let. A z výsledku bohužel nejsem zrovna 100% nadšený. Covenant totiž trpí podobným syndromem jako Prometheus, ovšem s tím rozdílem, že tam kde by se dal Prometheus v podstatě rozdělit na tři různé části, které mění žánrový styl, tak Covenant je střídá snad co dvacet minut. A to z mého osobního pohledu není zrovna dobré. Co na tom, že to má mnohem lepší soundtrack než Prometheus (jakmile se ozvala známá ikonická melodie z prvního dílu zakomponovaná do nové, moderní skladby, málem jsem se začal v sále vrtět blahem), že nám to konečně poskytne zásadní odpovědi na to, co je vlastně vetřelec zač a jak vznikl (i když je to vysvětlení v podstatě zajímavé a uzavírá onen pomyslný cyklus tvoření, čekal jsem spíše něco více „mimozemského“ po vzoru náznaků v Prometheovi, jelikož takhle se to drží až moc „při zemi“, ale budiž, s tím bych až tak neměl moc problém), a že to obsahuje některé opravdu parádní sekvence, při kterých nejen že je konečně naplno využit potenciál R-kového ratingu a které mají ten „feeling“ klasické tetralogie, když se v celém filmu dějí zásadní nelogičnosti a onen závěrečný „zvrat“ je tak strašně pitomej a nelogickej, až jsem měl chuť říct na celý sál, ať jde Scott s prominutím dopr****. Celé to totiž nedrží moc konzistenčně pohromadě a fakt, že to dějem a onou zásadní pointou v podstatě pohřbívá celou filozofii nejen Promethea, ale také z části klasické tetralogie, mě nutí v tom poslat tenhle „dokonalý organismus“ do hodnocení 3*. A to stále pomíjím fakt, že díky tomuhle jsme možná přišli o regulérního, závěrečného „Aliena 5“ od Blomkampa s Weavrovou a Biehnem, který by snad konečně důstojně zakončil příběh Ellen Ripleyové. Škoda. PS. Fassbender ale ve své dvojroli s přehledem válcuje všechny své kolegy, o tom žádná. PPS. Po zjištění, kolik toho Ridley a spol. zase údajně vystříhali stejně jako u Promethea, jsem ochoten tomu určitě dát ještě šanci, pokud se teda vůbec uráčí nějakou prodlouženou verzi vydat (u klasických vetřelců byli jejich prodloužené verze perfektní, škoda že se žádné oficiální nedočkal Prometheus, který jí ve výsledku potřeboval asi nejvíc z celé série snad jedině s výjimkou trojky.) ()

Ondr@932 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání, dle traileru i názvu filmu sem očekával spíš jako pokračování vetřelce než pokračování prometheuse ... Bohužel to co bylo v traileru bylo skoro jediný zajímavý a napínavý ze světa vetřelců, jinak to bylo jako pokračování prometheuse, bohužel ... A když budu hodnotit tento film jako druhý díl prometheuse tak je to o mnohem slabší než jednička, která nám aspoň nabídla skvělé dobrodružství na cizí planetě .. 60% ()

FFs 

všechny recenze uživatele

Mno... po dlouhé, opravdu dlouhé době jsem měl chuť v půlce filmu odejít z kina. Co bylo špatně? Prvních cca 30 minut bylo vcelku sympatických, nicméně pak se na sebe začaly kupit trapné a plytké dialogy, klišovité a absurdně nelogické situace. Když se při dramatickém boji o život půlka sálu směje, pak je zcela jistě něco špatně. O parodii bohužel nešlo... Chování celého výsadku na neprozkoumané planetě bylo jako z béčkových filmů osmdesátých let a když Walter foukal Davidovi do píšťalky, chtělo se mi chvílemi smát a chvílemi brečet.... Prometheus mne nenadchl, ale ani neurazil, Covenant je však smutnou tečkou. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama