Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dob založení Spojené Federace Planet byla základní směrnice zcela jasná - žádná expedice hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací, dokud nebudou připraveny na první kontakt - čili dokud neobjeví technologii hypermotoru. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinku Pramene mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (187)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Ale jo, taková příjemná delší epizoda, pokud jde o myšlenku, scénář a koneckonců i poněkud béčkovou výpravu. Na nejlepší díly Novogenerační série sice nestačí, ale drží se jejich stylu a ducha a to se cení (obzvlášť ve srovnání s odcizenou Nemesis). Star Trek jako celek nicméně postupně ztrácí dech, Nová generace byla skvělým vyvrcholením Rodenberryho vize a po ní už následovaly série sice výpravnější, ale co do nápadu, vtipu, lehkosti a myšlenky zoufale sterilní. Řada filmových zpracování, grandiózně uvedená prvním dílem, má také zřetelně sestupnou tendenci, kterou uprostřed sice vysoko zvedá První kontakt, ale pak už křivka nezadržitelně padá do tmy a zapomnění. Insurrection je posledním důstojným rozloučením s tímto fenoménem, na kterém vyrostly minimálně dvě generace. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Můj starý komentář zde byl až brutálně mírný a nemístně pozitivní v tom, jaké ohledy bral na televizní původ filmu, Insurrection je totiž nehorázná sračka nejen ve srovnání s jinými sci-fi filmy z tehdejší doby (Matrix, Pátý element a mnoho dalších filmů, které jsou vedle tohoto jako z jiného vesmíru), ale i s libovolným jiným filmovým Star Trekem - je dokonce ještě horší než zoufalý Shatnerův pokus o režii v The Final Frontier. Přitom bolí o to víc, že přišel jen pár let po vynikajícím First Contact a od stejného režiséra (Jonathan Frakes - herecký představitel prvního důstojníka Rikera). Problém ale není ani tak v režisérovi, ale ve scénáři podle kterého musel jet... a předvádět na plátně pitomý příběh postrádající logiku, i pro Star Trekovské filmy typický rozmach převyšující záběr běžných seriálových epizod. Insurrection se totiž od průměrných seriálových epizod neliší takřka ničím, ani tragicky laciným vzhledem, a přebytečnou stopáž vyplňuje humorem hodným mentálně zaostalého puberťáka, případně "rozvíjením" postav a vztahů mezi nimi tím způsobem, že z nich dělá jejich vlastní parodické karikatury. Zdaleka nejhorší je ale příběh - ne jen nelogičnost jeho průběhu, ale hlavně jeho morální pochybnost. Z hlavních charakterů totiž dělá jednoznačně záporné postavy schopné upřít život miliardám potřebných lidí ve prospěch malé skupinky samozvaných "vyvolených" a jde v jejich nepochopitelném boji proti hodnotám, které dříve vehementně bránili, tak daleko, že i ti diváci co si je během mnoha let seriálu zamilovali, je tady začnou nenávidět. Technicky je tento Star Trek samozřejmě naprosto zoufalý a na plátnech neměl co dělat, vypadal by zastarale i deset let před tím než ho natočili... a tak zůstává jediným alespoň trochu pozitivním momentem posledních pár minut před závěrečným vyvrcholením, ve kterých během boje mezi vesmírnými loděmi i jejich posádkami dá alespoň trochu vzpomenout na starší a mnohem lepší filmy i seriálové epizody. Toto totiž jinak není nic jiného, než urážka všech Trekkies. 3/10 ()

Reklama

Decker 

všechny recenze uživatele

Ja proste Star Trek nemohu hodnotit jinak. Je mi jedno jestli nekdo tento scifi skvost hanobi a urazi pro me je proste Star Trek jednim z nejlepsich science fiction a basta. Samozrejme co se tyce filmove kvality tak urcite ze serie Star Treku byli uz lepsi kousky, ale to nijak nesrazi kvalitu tohoto filmu. Je zde vse cim se Star Trek vyznacuje (kvalitni pribeh, skvela atmosfera, impozanti vesmirne lode a bitvy a v neposledni rade osobity humor a pristup k veci vsech hlavnich clenu posadky). ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "My jsme zjistili, že jediný okamžik může být celým vesmírem." ----- Scénář je svým způsobem docela odvážný, jeho realizace nadstandardní, triky působivé, pointa nápaditá, věrnost seriálu očividná. Vznikl tak příběh, který na první pohled není nijak přehnaně akční, přesto v něm při troše snahy najdete všechno podstatné, co představuje Star Trek - co je jeho poselstvím. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Star Trek pro zvané, několik opravdu pěkných vtipů na nedotknutelný klingonský majestát pana Worfa, vynikající etudy Daty, Rikera i kapitána Pickarda. Docela zajímavá aktuální úvaha, kterou by pan Spock shrnul jako "smějí zájmy většiny vždy zvítězit nad zájmy jednotlivce?", sympaticky pootevřený konec a pár naprosto standardních akčních scén, které znalce seriálu sotva zvednou do stratosféry blaha. Nakonec ale vítězí příjemná atmosféra světa věčného mládí, rodinná pohoda krbu jménem Enterprise a uvolněné vtipkování. Pro fanoušky série vítaný potlach u vesmírného ohně, pro kolemjdoucí asi dost nezáživné scífko. Samozřejmě, v Next Generation sérii jsou podstatně lepší kousky. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (18)

  • Téměř polovina filmu byla točena v exteriérech, což je nejvíce ze všech Star Trek filmů. Točilo se dokonce i v nadmořské výšce 3 000 m n.m. (mirliflore)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. prosince 1998 na Las Vegaském FF (Cinemavegas FF). (Varan)

Reklama

Reklama