Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (993)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $33,311,810Tržby Celosvetovo $137,443,644Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ tešil som sa na 3D skalnaté hory ale ostal som sklamaný, v tomto ohľade to moc perspektívy neprinieslo, veľmi málo záberov ktoré by pripomenulo hĺbku, veľkoleposť, rozpínavosť, prírodnú "desivú" krásu, tobôž aby ráznejšie vyrazili dych, to už dokument Príbehy tatranských štítov od Barabáša bol ďaleko viac dych vyrážajúci, tam som mal skutočný pocit nevôle z tých výšok štítov, k tomu tu máme mdlí dej vedení v tuctovej nevýraznej réžii Baltasara Kormákura, ten sa začína dosť zle formovať v rutinného režiséra bez nápadu a k tomu tak nabité herecké obsadenie a fakt moc nevyužité, nikto nejak zvlášť neohúri, taká popcorňovka ako Vertical Limit či Cliffhanger ďaleko viac ohúri, nehovoriac už o takom Páde do ticha ktorý toto hravo schová, šedý priemer /videl v kine 3D verziu: 60%/ ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Kormákur umí točit chlapské filmy a v Hollywoodu se mu evidentně líbí. Po zlodějském thrilleru Kontraband a akční komedii 2 zbraně tu je s Everestem, svým zatím nejambicióznějším projektem. A ten se mu povedl. Režisér víceméně kašle na patetické scény a pokouší se k příběhu přistupovat realisticky. Pří výstupu na nejvyšší horu světa i při boji o život při sestupu dolů se nedočkáme scén, kdy do půl těla vysvlečený hrdina drží jednou rukou kámoše nad propastí a druhou mlátí kamzíka přes držku. Když se tu umírá, je to bez keců. Když se tu bojuje o život, je to nadoraz. A díky tomu, že u toho jsou fakt dobří herci, se na to skvěle kouká. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Syrové a majestátní. Kormákur s přehledem zvládá jak dramatickou rovinu, po které by člověk s veškerým horolezením raději sekl, ale i nadšení stanout na vrcholu světa. Samotný nosný příběh je hodně silný, ale civilní přístup, který odstraňuje veškerý patos vás donutí ho ocenit o to víc. Smrti jsou obyčejné, nevygradované a tím působivější. Herecky skvěle zvládnuté. Worthington sice v menší, ale konečně pořádné roli. Keira ve vás vydoluje mokré z oka. Krásná hudba. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně promrhaný potenciál. Nemastné i neslané dobrodružné drama jak příběhově, kdy sledujeme takřka 90 minut příliš mnoho postav, abychom je nakonec během očekávané "všechno se pos*alo" sekvence ve tmě a pod záplavou identických kníračů ani nerozpoznali, tak i herecky, jelikož jediní Jason Clarke a Josh Brolin disponují v očích scénáristů takovou důležitostí, aby si zasloužili více prostoru nejen v dialogovém úvodu, ale i později v nelichotivé pozici ležmo čelem do sněhu. Vizuál je pravda velice působivý a přesvědčivý a scény, kde se hlavní úlohy ujímá běsnící počasí, představují takřka bolestivý fyzický zážitek, ale bohužel zabírají příliš málo stopáže a filmu zoufale schází nějaký výrazný dramatický oblouk nebo alespoň jakýkoli vzrušující okamžik nad rámec povrchně recitovaného velkoformátového spektáklu. Plusem zůstává, že Kormákur točí vrcholné scény syrově, bez emocionálních výlevů a bez amerických hrdinských vložek, ale tentokráte to bohužel nestačí... 65% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímky z prostředí hor a horolezectví se těší moji oblibě již dlouhé roky a tudíž jsem s velkým očekáváním vyhlížel i tento počin, u něhož mě navíc na jednu stranu vábila zvučná jména herců, avšak na druhou stranu to ve mně vyvolávalo mírné obavy. Velkým potěšením bylo rozehnání veškerých mírných nedůvěr hned na počátku projekce. Od úplného začátku až do samého konce jsem si Everest užíval a zážitek byl umocněn kinem. V mnoha scénách jsem skoro až cítil silný mráz, sněžení a ledový vítr. Soucítil jsem s hlavními postavami a s blížícím se koncem a finální tragédií se stupňovalo i moje napětí. Nedostatky jsem žádné nenašel, za lehké zklamání mohu považovat pouze malý prostor pro Jake Gyllenhaala, u něhož jsem očekával výraznější roli, resp. že do děje daleko více zasáhne. Celkově se však jedná o film, který mě velmi potěšil a u kterého nemám sebemenší problém dát 5*. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Všechny rozhovory přes vysílačku, které mířily ze základního tábora od Helen Wiltonové (ve filmu Emily Watson), nebo směřovaly k ní, jsou autentické a slova jsou přesně stejná jako v roce 1996. Helen si všechny rozhovory nahrávala. (PatrikP4)
  • Pri nakrúcaní filmu pomáhalo 11 skutočných Šerpov. (kacer4)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama