Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

6thSun 

všechny recenze uživatele

BROJLERY: až na pár blbostí, jako je nezamknutá a celkem pohodlně dostupná skrýš snuff filmů nebo závěrečná pasáž, kdy hodlají v televizi odvysílat za bílého dne právě jeden ze snuff filmů KONEC BROJLERŮ, je to napínavá podívaná od začátku do konce, i když Schumacherových obdobně tématických 8 MM zůstane zřejmě navždy nepřekonáno. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy študenti sa stále zaujímate o filmy, ale viete o nich hovno.“ Mrazivá a inteligentná DIPLOMOVÁ PRÁCA ma zaujala ešte pred samotným pozretím a to svojou zápletkou. Tá sa venuje šokujúcemu civilizačnému fenoménu s názvom snuff (s ktorým majstrovsky pracoval Joel Schumacher vo výnimočnom trileri 8MM). Režisér Alejandro Amenábar natočil znepokojivú a povinnú filmovú záležitosť pre každého, kto pokladá znepokojivý fenomén snuff za fascinujúci. Nevraviac o tom, že je to proste dobre zrežírované (zápalky v tme). Scenár miestami prekombinovaný. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tahleta diplomka je asi jako španělská fincherovka. Studentka nějaké asi filmové vědy, Angela, dělá diplomku o násilí ve filmu, i když sama násilí nemá ráda a na uvěřitelnosti tomu dodává hlavně výběr hlavní herečky, která vypadá půvabně křehce s dlouhým štíhlým krkem :), a protože sama nezná žádné extrémně brutální filmy a neví kde by je sehnala, tak požádá vedoucího své práce jestli by se nekoukl do univerzitního archivu a taky se zeptá jednoho dalšího studenta, co je na škole nechvalně proslulý jako koukač na úchylárny a porno. Tohle je jen začátek, který se velmi záhy přehoupne do mrazivého thrilleru točícího se okolo snuffu, protože už návštěva archivu, i když o nic velkého nejde, má podivně znepokojivou atmosféru, která se stupňuje čím dál se Angela dostává k odhalení, kdo je za nahrávkami brutálních vražd. Hudba i světlo (i když u toho nevím jestli to nebylo prostě jen stářím kopie, že to bylo trochu jako přes tmavší filtr) napomáhá velmi husté atmosféře příběhu, kde jsou divákovi předkládána různá vodítka k vyřešení případu, ale čím víc jich je, tím menší jistotu má divák i hlavní hrdinka komu se dá věřit a komu ne. Až do úplného závěru není jasné kdo je teda zloun a když se to odhalí, tak pořád není jisté jak to vlastně dopadne :). Ať už reálná existence snuffu je jen povídačka z černé sanitky nebo ne, tak všichni už dávno ví, že úchyláků po světě běhá spousta a dělají i to co by nenapadlo ani toho největšího zvrhlíka, takže film působí silně, reálně a děsivě jen jako samotný detektivní thriller i bez toho trošku snad moralistního podtónu nebo možná úvahy nad tím kam by mohla směřovat přílišná explicita na obrazovce. Velká pětka :) ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Pre Alejandrove filmy mám ja naozaj slabosť, a preto mu odpustím nejaké tie chybičky. Bolo to niekedy veľmi priehľadné a učebnicové. Ale! ... ten chlapec mal 24 rokov, keď v detskej izbe napísal scenár a podľa neho natočil tento film. Malo to výborný koniec, ktorý povedal všetko to, o čom mala byť Angelina diplomovka. Herci hrali slušne a to isté platí aj o atmosfére. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený,atmosferický thriller.Opravdu parádně vybudovaný strach,který graduje s každou minutou filmu.Prostředí filmové školy,snuff filmy,horory,násilí v televizi,reálné věci,které mistr Alejandro Amenábar dokázal s přehledem zapojit jako hlavní zápletku.K dokonalosti tím už chybí jen kousíček...větší množství krve a gore,které by se sem podle mě hodilo jako sůl.I tak ale 4.5 * a veliká poklona. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Film Diplomová práce byl nominován na 8 cen Goya. Získal jich nakonec 7: za nejlepší film, nejlepší začátečnickou režii („Mejor dirección novel“ - Alejandro Amenábar), nejlepší herecký objev v mužské kategorii (Fele Martínez), nejlepší původní scénář (Alejandro Amenábar), nejlepší produkci (Carlos Bernases), nejlepší střih (Mª Elena Sainz de Rozas) a nejlepší zvuk. (Estrecha)
  • Keď je Chema s Angelou v izbe a vyberá spod postele tašku s kazetami, má na sebe náhrdelník. Pri vkladaní kazety do prehrávača ho nemá, no v ďalšom zábere, keď leží na posteli, ho už opäť má. (Isomut)
  • Amenábar napsal část scénáře k tomuto filmu již během svých studií na Complutense University of Madrid (španělsky Universidad Complutense de Madrid), jejíž budova a prostory si ve filmu také "zahrály". (gattaca)

Reklama

Reklama