Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Permanentně napínavé a chytře napsané, takže až do konce nevíte, jak to vlastně je. Navíc je Amenábar i dost nápaditý, např. "walkmanový souboj" nebo scéna se sirkama. A skvěle se povedl i casting, což dost silně pomohlo vytvořit jistý nádech autentičnosti, a Tesis je o to víc vtahující. Ovšem na plné hodnocení to není. Postavy přecejen sem tam jednají docela hloupě a to mi vadilo. Příliš to bilo do očí. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Dokonalý thriller! Tohle byl jeden z nejlepších thrillerů, které jsem kdy viděl. Bylo tu napětí, bylo zde zajímavé téma, bylo zde několik podezřelých, mělo to náboj, a mělo to mrazivou atmosféru. Snuff film je určitě atraktivní téma, zvláště, když je použit jako hlavní zápletka pro thriller. Alejandro Amenábar si s tímto námětem vyhrál a dá se říci že hlavně díky jeho režii je tenhle thriller jedním z nejlepších mnou dosud viděných thrillerů. A nutno dodat, že se mi ani nepovedlo uhádnout vraha, nebo chcete-li onoho autora snuff filmů, po němž hlavní hrdinka pátrá. Prostě perfektně natočený thriller s velmi zajímavou zápletkou. Taktéž musím pochválit herecké výkony, protože vše je velmi lehce uvěřitelné. Tohle je můj dosud jediný španělský thriller, který jsem kdy viděl, ale rozhodně stojí za to ho vidět. Jinak poprvé jsem ho viděl v TV v roce 2003. A až nyní, po pěti letech, jsem ho viděl podruhé. A nutno dodat, že scény z tohoto thrilleru se mi tehdy usadili hluboko v hlavě a v tom pětiletém mezidobí mezi prvním a druhým zhlédnutím se mi stále některé scény z tohoto filmu přehrávaly v hlavě. Takže to znamená, že tohle je jeden z těch nezapomenutelných filmů, který jsem schopen si vybavit i po letech. A tohle je pro mě známka kvality filmu. Takže dávám maximální hodnocení. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Genialita je hezká věc, ale často kvůli ní narážím na pokažené filmové zážitky. Jeden takový nastal v případě tohoto snímku, kdy můj první a jediný podezřelý byl skutečně oním vrahem. Musel jsem tak celou dobu trpět nesmyslné chování zúčastněných postav, které přehlížely naprosto zřejmé indície a vůbec celkový scénář mi přišel děravější než cedník. Když divák vůbec přihlédne ke scénáři, tak zhruba od poloviny snímku už by ani žádný dějový zvrat nedával logický smysl. Karty byly rozdány vcelku jasně, a tak divák pouze sledoval a těšil se, kdy to krásce v hlavní roli docvakne. Moc hezky se mi na ni ovšem koukalo, protože mi zevnějškem hodně připomínala jednu osobu velmi blízkou mému srdci. Zamlouvaly se mi vcelku i zajímavé použité režisérské praktiky. Fungovala i nastavená atmosféra. Takže až na nechutnou předvidatelnost a dějové nesmysly, z nichž nevýraznější a nejvíce do očí bijící je rozhodně "skrýš" filmů zachycující vraždy na škole volně přístupná z tamní knihovny. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

tesis nejde nesrovnávat s o tři roky mladším americkým bráškou, který mi prostě přišel o chloupek lepší... co se týče ponurosti, napětí, atmosféry, hereckých výkonů, všechno už prostě bylo lepší v 8MM, i když paradoxně vznikly později... diplomka dobrá, ale pro mě o hvězdu překonaná schumacherem... 70% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Los perfectos sorta del horror espagnol. Amenábar má kvalitnú prácu s kamerou, zamotaný scenár a hustú atmosféru v krvi, a s Anou Torrent a Eduardom Noriegom rozohráva nebezpečné pátranie po vrahovi dievčaťa, o ktorého smrti doteraz nikto ani nevedel... Napínavé na každom centimetri, s kvalitným obrazom a zvukom, po formálnej stránke niet čo vytknúť. S pohľadom na skutočnosť, koľko mal vtedy Alejandro k dispozícii prostriedkov, výnimočný film, ktorý si musel poradiť sám. A podarilo sa. 80% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Když Angela pročítá seznam kupců hledaného typu kamery, v seznamu figuruje i jméno režiséra filmu Alejandro Amenábara. (Fingon)
  • Film byl natočen za relativně krátkou dobu pěti a půl týdne, kterým předcházel jeden měsíc zkoušek. (gattaca)
  • Na soundtracku se vedle Mariana Marína skladatelsky podílel i sám režisér Alejandro Amenábar. (hippyman)

Reklama

Reklama