Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Začátek je velmi slibný, ale ke konci se to už dost zvrhne v dojem stokrát viděného i ohraného - každý dějový zvrat je strašně předvídatelný, a celková délka přes dvě hodiny je vyloženě úmorná - zkrácení a zrychlení tempa by filmu po mém soudu jen prospělo. Horor to není ani omylem, spíš thriller, a navzdory námětu je to film pozoruhodně krotký - násilí i krve je zde naprosté minimum. Celé to navíc působí trochu laciným a amatérským dojmem, včetně hudebního doprovodu, byť mi je právě ten celkový punc začátečnického nadšení na tom filmu symypatický, spolu s odkazy na jiné filmy nebo tím celkovým devadesátkovým lookem, který je z toho cítit na sto honů (účesy, kostýmy, auta v ulicích, interiéry, kouří každý a kouří se všude, třeba i profesor na přednášce...). Hlavní postava Ángely je zajímavá, byť jsem měl trochu problém věřit, že po ní chlapi tak letí (Ana Torrent vyloženě není můj typ, navíc ty neforemné devadesátkové hadry jí na kráse moc nepřidávají); daleko zajímavější mi přišla postava Chemy - už jenom všechna ta jeho trika ve filmu nemají chybu. Celkově jsem rád, že jsem to mohl vidět, a vcelku mě to bavilo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Španielsky snímok, ktorý ma ozaj majstrovsky oklamal svojim telom, že scenár sa čoraz viac utápa vo svojej malichernosti, až pokým nezachádza do klasického - ad absurdum ! Tak som vnímal všetkých v tomto nepríliš zaujímavom filme, s výnimkou úplne záverečnej filmovej vsuvky TV. správ, ktoré sa chystali odvysielať jednu reportáž, sa jedná o obyčajné podprahové sklamanie ! Neviem, či sa mi to iba zdá, ale po celý čas som bol zavalený výraznou amatérskosťou, ktorou ma Alejandro vôbec nešetril, postavy sú extrémne nevýrazné, a to ešte nehovoriac, že Ana Torrent sa sem bohvieako nehodí ! Zo všetkých postáv je určite najzaujímavejšou Bosco Herranz, ktorá je obalená rúškom tajomstva, ale aj pálavou hlúposti, do očí bijúcou, že to normálne bolí ! S tématikou SNUFF má istoistne napadá lepšia voľba v podobe Michaela Hanekeho z roku 1992, s názvom : Bennyho video, alebo americký film s Nicolasom Cageom - 8MM, z roku 1999, ktoré sú v podstate vhodnejšou príležitosťou pochopiť hlavnú myšlienku toho, ako premýšľajú dotyční jedinci, podieľajúci sa na takýchto ohavných zverstvách !!! ()

Reklama

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Môj druhý film o snuffe po filme 8 MM, ktorý bol fakt dobrý. Tsesis sa mu síce nevyrovnal, ale je to super snímok. Excelentné herecké výkony spomínať ani nebudem. Jediný nedostatok filmu bola pre mňa stopáž, ktorá bola príliš dlhá, niektoré scény by išli skrátiť. Zase naopak scény ako cesta kotolňou, alebo scéna odhalenia, by sa dali predĺžiť a ešte viac vygradovať. Film ma samozrejme nešokoval svojou brutalitou a surovosťou, ale perfektným, prepracovaným dejom, ktorý sa len tak nevidí. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Permanentně napínavé a chytře napsané, takže až do konce nevíte, jak to vlastně je. Navíc je Amenábar i dost nápaditý, např. "walkmanový souboj" nebo scéna se sirkama. A skvěle se povedl i casting, což dost silně pomohlo vytvořit jistý nádech autentičnosti, a Tesis je o to víc vtahující. Ovšem na plné hodnocení to není. Postavy přecejen sem tam jednají docela hloupě a to mi vadilo. Příliš to bilo do očí. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co čekám od thrilleru, kterému zdejší vysoce cenění uživatelé sypou 4* až 5* a film se tedy prsí nadstandardními 78 procenty? Čekám hafo napětí a tři prdele atmosféry, čekám alespoň jednoho sympatického hrdinu a ne úplně blbé záporáky, čekám dobrou zápletku a logické jednání postav. Čekám na Godota. Napětí se ne a ne dostavit, protože hlavní hrdinka mi cuká nervama. Nejde o to, že vypadá jak Pepek námořník s kozama, prudí mě její dementní chování. Atmosféra má daleko k uspokojivé hustotě a záporáci se projevují jako spolek kašpárků - chybí jim akorát rolničky. Zápletka by nebyla marná, kdyby vše ostatní šlapalo, jak se na pořádný thriller patří. Leč realita bohužel dostala na peachu. Zde tolik vychvalované zvraty mi ke štěstí rozhodně nestačily. Vzhledem k imho přemrštěné stopáži jsem film dala nadvakrát a ještě jsem u toho snad čtyřikrát vytuhla. Namísto ponurého dramatu o fascinaci násilím zůstal jen průměrný a plytký pokus, devalvovaný až nevěrohodnou stupiditou scénáře. 59% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Amenábar napsal část scénáře k tomuto filmu již během svých studií na Complutense University of Madrid (španělsky Universidad Complutense de Madrid), jejíž budova a prostory si ve filmu také "zahrály". (gattaca)
  • Když Angela pročítá seznam kupců hledaného typu kamery, v seznamu figuruje i jméno režiséra filmu Alejandro Amenábara. (Fingon)
  • Amenábar jednu svoji filmovou postavu pojmenoval po skutečně žijící osobě, byl jí jeden z profesorů, který ho nechal na univerzitě propadnout - profesor Castro (v tomto filmu jeden z hlavních viníků v aféře okolo snuff filmů). (gattaca)

Reklama

Reklama