Reklama

Reklama

Každý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl (Reese Witherspoon), hlavní hrdinka filmu Divočina, se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT - Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách. To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát. Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu. (CinemArt)

(více)

Recenze (749)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Reese Witherspoon si rozhodla připomenout své ambicióznější začátky a vrátit se do doby, než se rozmělnila v průměrných komerčních komediích. Bohužel na můj vkus je to předvídatelný a z psychologického a dramatického hlediska nepříliš zajímavý kousek. Marně si vzpomínám, kdy mi naposledy byly tak protivné flashbacky, které dokonale rozbíjely vyprávění. Bez nich bych patrně nadělil alibistické tři hvězdičky - takhle to ani na ně nevytáhnu. Celkový dojem: 45 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Z komentářů jsem pojal obavy, jak moc mě budou flashbacky postupem času iritovat. Ale ačkoliv se některé z nich i vícekrát opakovaly, neměl jsem s nimi ve výsledku žádný problém. Jestli mi na filmu totiž něco vadilo, tak to byl pouze fakt, že těch cca 90 dní hlavní hrdinka nestrávila kompletně v divočině, ba naopak, přišlo mi, že si „ulevovala“ a nechávala si pomoct víc, než bych čekal. Ne že bych se vyžíval ve sledování toho, jak Cheryl trpí, ale pakliže to měla být mentální očista, vyrovnání se předchozími událostmi a v neposlední řadě nalezení sebe sama, „nepřírodní“ zásahy mi pak přišly mírně rušivé. Ovšem ani tahle „kaňka“ nezměnila nic na tom, že mě tahle náročná pouť moc bavila a vlastně mě na konci dost mrzelo, že nepokračuje dále, což je pro mě velmi milé překvapení vzhledem k tomu, že se mohla třeba už po hodině dostavit nuda. Avšak na tu ani na chvíli nedošlo. A já mám po dosledování plnohodnotný zážitek a pocit, že se mi nakonec podařilo na hlavní hrdinku maximálně napojit. Za mě to budou solidní 4*. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Nick Hornby / Predloha: Cheryl Strayed - Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail | Hudba: - | Štúdio: Fox Searchlight Pictures, Pacific Standard, River Road Entertainment | Rozpočet: ? $ | Tržby: 51,6 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 2 nominácie: hr Reese Witherspoon, vr Laura Dern. Golden Globes - 1 nominácia: hr Reese Witherspoon. Spolu: 8 výhier a 47 nominácií || Ťažký to batoh, no Witherspoon sa s tým vysporiadala na jedničku. Letiace trekovky najlepšie, spolu s Hobo chips and beer rulezz!!! Škoda useknutého konca, ala akoby došiel rozpočet. PS: I'm not a HOBO! :D | Atlas Praha, 27.2.2015 | ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Po sérii životních proher člověku občas nějaké to velké vítězství bodne. Upřímná, tisíc mil dlouhá, cesta do vlastního nitra, kterou by však bylo lepší si prožít na vlastní kůži, než jí jen tak nečinně sledovat. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tak v tomto případě opět vítězí rozpaky. V několika okamžicích jsem film chtěla vypnout a navalit odpad!, později jsem měla chuť popadnout krosnu a jít do divočiny. Přestože nesnáším stanování, nejím šlichtu, neumím založit oheň, ani postavit stan a s mým štěstím bych umřela hlady, žízní anebo spadla někde ze skály. Nádherná americká krajina zde působila jako rozptýlení od nudného děje, ale stejně mě nedokázala opít natolik, abych dala slušné hodnocení. Ono se tam totiž moc neděje, stárnoucí Witherspoon nebaví a její neustálá moudra a citáty nutí spíše protáčet panenky, než se zamyslet. Třešničkou na dortu je prolínání vzpomínek s přítomností a hrdinčino mumlání a volání do prázdna. Působilo to podivně. Je pěkné, že si divák mohl po celou dobu skládat jednotlivé střípky do sebe a odhalit motivaci hlavní hrdinky, ale já absolutně nepostřehla, že by tam bylo vysvětleno, co se stalo s dítětem. Navíc, otec tyran, rakovina u matky, nešťastné manželství, nevěra, drogy a následné těhotenství - vážně? Zatěžko se věří tomu, že je to podle skutečnosti. Tady zkrátka smrdí klišé. A přestože jsem občas bojovala s touhou ukončit mé trápení a film vypnout, jsou tu silné momenty, jako jsou její setkání na cestě s různými typy lidí. Právě proto dávám 3*. Ale jsou to spíše 2,5. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zpětně po Sedmilhářkách je velmi snadné ocenit spolupráci Jean-Marca Valléa s Reese Witherspoon a Laurou Dern. Příjemný zážitek. Ačkoli to téma je jak z jiného světa. Koho ale to pěší dobrodružství divočinou nalákalo, ať si poslouží i stejnojmennou autobiografickou knihou Cheryl Strayed. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neškodné, chtělo by se až říci milé drama, o holce z Kalifornie, která si prožila své a snaží se začít znovu. Ne, že bych se já dokázal vydat na několikasetmílovou túru, ovšem oceňuji myšlenku onoho "restartu." Nebudu předstírat, že mě k projektu nepřitáhla hlavně Reese Witherspoon, ovšem celkově jsem neměl příliš velká očekávání a nejsem tedy zklamán. Film má silné momenty jak se na správnou nezávislárnu patří a striktně se drží předlohy. Samotná túra by byla nuda, proto je film prošpikonán flasbacky z Cheryliny minulosti, navíc podkreslené fajnovou hudbou, což dokáže vyvolat jistý pocit napětí a zároveň radosti ze zážitku z pohodového filmu...70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dva důvody proč si tyhle spirituální odysey typu Wild nebo Into The Wild pustit. Strhující příroda a duševní očista, nebo přinejmenším psychologická drobnokresba hlavní postavy plná názorů, postojů a zkušeností, které jdou do přímé konfrontace s otázkou zda je to či ono rozhodnutí dobré nebo špatné. S trochou fantazie se tam v některých pasážích každý alespoň na chvíli najde. Tvůrci to totiž udělali mazaně a pro jistotu tam dali v podstatě všechny negativní modelové situace, které se člověku mohou od útlého věku stát (otec tyran, nemoc, chudoba, drogy apod.). Wild je méně psychedelic a více klade důraz na rodinu, vztahy a formování toho, co by člověk měl v životě mít/nemít a čemu by měl přikládat priority. Reese přesvědčivá a hudebně solidně zvládnuté. Jen to, jak už to tak bývá, nejde pod kůži jak by mělo, jelikož přes všechnu tu krev a pot je to pořád jenom pohádka na dobrou noc, nebo spíš dobré ráno. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Co když s těmi všemi muži chtěla spát? Co když jí heroin něco naučil? Co když jí tyranský opilecký otec dal něco do života? Co když se nikdy nestane takovou, jak jí její matka vychovávala? Co když… Trochu 127 hodin, trochu Útěku do divočiny… Kanadský režisér a scénárista Jean-Marc Vallée dal prostor dalšímu výjimečnému hereckému výkonu, po zcela suverénním Matthew McConaugheym (Klub poslední naděje) přichází velmi soustředěný „navzdory osudu“ výkon modrooké Reese Witherspoon, která má sakra štěstí na silné a zajímavé ženské postavy. Vallée stejně jako v předchozím zastavení něco lehce ošidí, někde škobrtne, ale pokud se divák soustředí na přerod jedné duše, může být mile překvapený. Nelineárně vypráví, moc to divákovi nekomplikuje, přičemž co do tempa a atmosféry je tohle objevování světa bez lidských slabostí občas dosti nevyrovnané. Touha něco změnit, snaha o pokoření vlastních možností, boj s minulostí, vyrovnávání se se ztrátou milované matky. Celkový feeling filmu docela zručně balancuje na hraně mezi nezávislou tvorbou a klasickou hollywoodskou látkou, která v poměrně uhlazeném balení pokukuje po oscarové noci. I když to vyšlo jen v hereckých kategoriích (a oprávněné při vší úctě k Lauře Dern jen u Witherspoon). Výsledek může být ideální i pro tisíce Američanů, kteří nevytáhli paty z domu, znají jen nejbližší McDonald´s a autosalon, kam si příští rok zajedou koupit nového, ještě většího Forda. Dolehlo to na mě nicméně „jen“ na silné tři hvězdy!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Wild je fajn film, který se snaží říct něco, co před ním už řekli (a mnohem lépe) jiné filmy (Into the Wild) a pokud mám být hodně upřímný, tak Reese je sice zlatíčko, ale nominace na Oscara je trošičku mimo… V téhle roli si umím představit jakoukoliv jinou herečku, Reese do téhle role nepřinesla nic, co by mě donutilo říct, že tohle nemohl zahrát někdo jiný. Naštěstí film není nudný a skončí tam, kde už začne trošku nudit, takže nemůžu říct, že bych byl zklamán. Jak jsem koneckonců napsal na začátku mého komentáře, tohle je fajn film. Nic víc, nic míň. 70 %. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Vydať sa pešo, bez prípravy na 1000 míľ dlhú trasu - tak na to treba mať gule! Cheryl ich síce doslova nemala, ale mala za sebou ťažký život s otcom alkoholikom, umierajúcou matkou, s heroínom a noci plné neviazaného sexu ... Keď si uvedomila, ako vlastne žije, potrebovala spraviť reštart. Tak si dala cieľ ... Prejsť 1000 míľ dlhý Pacific Crest Trail, ktorý vedie územím USA od hraníc s Mexikom až po hranice s Kanadou. Celý čas som vo filme počúval úvodnú melódiu od piesne Simona a Garfunkela, ktorá vždy skončila ešte pred samotným spevom. Akoby ju tá pieseň tlačila do cieľa. Odvážna mladá žena, ktorej myšlienky mi vôbec neboli cudzie. Aj ja mám podobný cieľ. Prejsť z Košíc do .... (sny sa ale neprezrádzajú) 4**** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Krásná muzika, nádherná příroda. A žába, které bych nejraději naplácala zadek. Nemám ráda lidi, co své problémy řeší drogami, alkoholem nebo promiskuitou. Jen stěží dokážu najít nějaké sympatie k hlavní hrdince. Její počin mi připadá spíš nezodpovědný a bláznivý než hodný úcty. Asi to už nějak tak k Američanům patří. Tak nevím, jestli vlastně hodnotím film nebo svou odvahu dokoukat ho do konce. Ale ta příroda ...! A ty písničky ...! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ty vole to byla fakt divočina. Až na to, že jsem čekal poněkud jinej druh filmu a ne sugestivní a sebelítostný příběh jedný pičky která zmrvila na co šáhla a proto vydala se na pochod... Tramtadadá ach bože to byla vocasárna. Hlavně pokud vám budou u prdele problémy hlavní hrdinky která vesměs zapadá do profilu tradiční vypatlaný Američanky co si to všechno dělá sama, tak vám bude u prdele celej tenhle film. Takže hvězda za pár pěkných záběrů na krajinku a hvězda za mojí trpělivost, ale podruhý už bych to nedal.30% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Povznášející dramatický bitch-trip plný snad všech myslitelných emocí. Civilizace jí uzamkla duši a příroda má klíč: odvážíte se vykročit s Reese na osvobozující pouť za odpuštěním? Na tuhle naturalistickou očistu bych se vydržel dívat klidně mnohem déle, dvě hodiny jsou až žalostně málo! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mal som podstatne väčšie očakávania. Od názvu Divočina očakávam drsný stret s prírodou a ostal som zaskočený, že jediná s čím sa Cheryl na dlhej ceste stretla bola jedna líška a skúsenosť, že na takú cestu treba kvalitné bačkúrky. R. Witherspoon hraje ok, oveľa viac však zabodovala Laura Dernová v roli matky. Film tak nakoniec nie je ani tak o ceste divočinou ako o vyčistení hlavy, vyrovnaní sa so smrťou matky a možnosti urobiť za doterajším nezodpovedným životom hrubú čiaru. Veľmi podobne je na tom film Pouť(Cesta) s M. Sheenom a kvalitatívne sú asi na jednej úrovni, aspoň z môjho pohľadu. Pochváliť musím známu skladbu, ktorá do filmu výborne zapadla. Veková prístupnosť od 12 rokov ma dosť šokuje. Deti som musel od telky vyhnať, pretože je tam sexu pomerne dosť. Ak je tento sex vhodný od 12 rokov tak asi starnem a veľa sa zmenilo alebo to niekto brutálne neodhadol. Rozhodne to nie je pekný film o prírode vhodný pre deti! 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"V nohách mám už tisíc mil stopy déšť a vítr smyl .... Těch tisíc mil těch tisíc mil, má jeden směr a jeden cíl....." Tak přesně tohle si mohla hlavní hrdinka po své životní cestě zpívat. Velmi zajímavý film, který alespoň minimálně jednoho odvážlivce z deseti donutí zvednout prdel od televize, vzít si na záda tu nejtěžší krosnu na světě a jít do světa. Najít tam zase zpátky sám sebe a přestat se zaobírat nedůležitýma blbostma dnešní doby. 70% PS: Pokud něco vyloženě zamrzí, tak fakta ... https://cs.wikipedia.org/wiki/Pacific_Crest_Trail ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejlepší jsou na Divočině ty pasáže z Cherylina přechodu Pacifik Crest Trail. Některé scény mají napětí (setkání s farmářem; s dvěma turisty,..), což dodává filmu na poutavosti. Flashbacky se pokouší vysvětlit, proč se hlavní hrdinka vydala na takovou cestu, jež je pro ni vlastně jakýmsi pokáním. Pochopitelně se musí divákům ukázat také to, jak to neměla od dětství lehké a tudíž propadla drogám a roztahovala nohy na potkání, čímž si zničila i to jediné, co pravděpodobně mělo v jejím životě po smrti matky cenu - manželství s mužem, který za to nejspíš opravdu stál. Osobně jsem nevěděl, zda hlavní hrdinku litovat nebo ne, protože na řadu problémů si zadělala sama svým počínáním. Ostatně na její naivitu či určitou "jednoduchost" poukazují i mnohé scény během její pouti přírodou. Přestože dosud můj komentář může vyznívat spíše v negativně kritickém tónu, Divočina se mi líbila na plný počet hvězdiček. Oceňuji herectví Reese, soundtrack s řadou pěkných a známých melodií (např. El Condor pasa), záběry kamery, ale i zmíněné napětí v některých částech filmu. Samotný příběh také nelze zavrhnout, když jej napsal sám život. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Janis Joplin se dočká filmu

Janis Joplin se dočká filmu

23.11.2014

Kanaďan Jean-Marc Vallée není žádný režisérský nováček, ale do hvězdných výšin nakopnul svou kariéru až svou první americkou produkcí - biografickým filmem Klub poslední naděje, díky kterému dosáhl… (více)

Reklama

Reklama