Reklama

Reklama

Nežádej svůj poslední tanec

  • USA Save the Last Dance (více)
Trailer

Obsahy(1)

Středoškolačka Sara Johnsonová miluje balet a všechny naděje upíná k přijetí na prestižní taneční školu Juilliard. Zkoušky, které měly být prvním krůčkem k naplnění jejího snu, však poznamená nečekaná tragédie. Matka, kterou Sara přemluvila, aby ji přijela na zkoušky podpořit, zemře při autonehodě, když za ní pospíchá. Zlomená žalem a pocitem viny rozhodne se Sara nadobro vzdát baletu. Navíc se musí po matčině smrti přestěhovat do Chicaga k otci, s nímž si příliš nerozumí. Otec hraje na trubku v jazzové skupině a žije ve čtvrti, obývané převážně černochy. Prostředí chudé velkoměstské čtvrti jen prohloubí dívčiny pocity ztráty a frustrace. V nové škole se spřátelí s černoškou Chenille, která ji vezme pod ochranu, pomůže jí změnit šatník a seznámí ji se svým bratrem Derekem, který sní o tom, že se dostane na lékařskou fakultu v Georgetownu. Pozvou Saru do tanečního klubu Stepps, kde pozná hip hop. A právě jeho prostřednictvím se vrátí k tanci a začne se sbližovat s Derekem, který ji učí pro ni zcela neznámý způsob tance. Cvičí kdekoli, kde je místo a čas. Díky tomu vyvolají po pár týdnech svým vystoupením v klubu nadšení. Derek navíc Saru přesvědčí, že by se měla vrátit k baletu a snu o Juilliardu. Jenže se objeví jeho bývalá přítelkyně Nikki, které se vůbec nelíbí, že jeho srdce získala přivandrovalá bílá holka. A také Derekův přítel Malakai, který se dostal do potíží s brutálním gangem a žádá o poněkud riskantní pomoc. Sara i Derek se musí rozhodnout a je jasné, že to osudově poznamená jejich životy... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

castor 

všechny recenze uživatele

Ano, je to nesnesitelně předvídatelné. Stačí pohled a už víte, že se někdo popere, že někomu vadí, že se bílá holka stýká s černošským klukem, že se znovu vžít do role baleríny nebude až tak obtížné. Ale naštěstí se vše dostává do kolejí, které putují zcela jiným směrem, než x-té variace na Prci, prci, prcičky. Sice je nám americké prostředí černošských ghett dosti vzdálené, přesto můžeme sledovat příběh mladé Sáry (Julii Stiles mnozí vyčítali příliš tlusté nohy pro baletní sekvence - ale co), její sny a pády. Sociální téma na dané poměry docela funguje, herecké výkony zrovna tak, romantika nechybí a milovníci hip-hopu si přijdou na své. Taneční sekvence jsou působivé, závěrečná scéna je pak opravdu vydařená!! Rozhodně nadprůměrné romantické drama nejen pro teenagery. Po té předlouhé vlně „vyměšovacích“ komedií díky za něj. ()

Terez.S 

všechny recenze uživatele

mám tenhle film moc ráda .. jediné, co mi na něm chybí jsou kvalitní taneční výkony .. Julia Stiles je výborná herečka a určitě se snažila, jenže pro tanec je potřeba hlavně cit a talent a tan bohužel nijak výrazně nevidím .. naučila se kroky a nemá se zač stydět, ale uvěřit její postavě, že ji vzali na Julliard prostě nejde .. opravdové taneční, hlavně baletní výkony, jsem viděla např. v Center stage, v tomhle filmu mi přijde, že jde o tanec až v druhé řadě .. nicméně ho mám i tak ráda a ráda se k němu čas od času vracím .. ()

Reklama

nevermore 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, jak stvořených pro vysílání HBO. Tyhle filmy stěží něco dávají, a mě třeba vůbec nebaví. K tomu fráze typu: "Svět není jeden, tady máme jinej svět, ve kterým musíš umět chodit" a další problémy z "ulice" mi přijdou zase jako snaha o to, zahrát na citlivou strunu, ale bohužel i to se míjí účinkem. ()

mikalana 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších tanečních filmů. Charisma Julie Stalie dává filmu nezapomenutelnou stopu, jednoduchost a charakterů nám umožňuje zamyšlení nad celou situací ústředního páru. Nakolik je americké školství schopné vyprodukovat úspěšného studenta, obzvláště potom studenta ze slabého sociálního a rodinného prostředí a nakolik se mu dostane podpory od okolí. Spojení bělošky s černochem nemusí být ve všech společnostech vnímáno stejně a ne za všech okolností a ze stejných důvodů. Ideálním příkladem je žena pozorující pár v metru a jejím opakem je Shenyl, která dokáže pochopit zuřivost Nicky, která bojuje z uražené pýchy i za "černošskou spravedlnost." V době vzniku filmu se jich nevyskytovalo tolik podobných a řekla bych, že odstartoval éru sondování v černošském prostředí a kultuře, která se stala celkem oblíbeným tématem - Stomp the yard anebo You got served. Choreografie propojení hiphopu a baletu je perfektní a film o natáčení, vypráví o tom, jak museli Julii učit tančit a jak intenzivně trénovala. V jejím závěrečném tanci se odráží scéráznost i jemnost, klid i vztek a touha něco dokázat. Konečně jsme se dočkali tance, který dokáže vyjádřit tolik lidských pocitů. ()

Zaynab 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám ráda taneční romantické snímky tohoto typu, nemůžu si pomoci, ale Nežádej svůj poslední tanec je ve svém žánru podprůměrný. Zejména zásluhou Julie Stiles, která má být špičkovou tanečnicí, ale ani nedokáže zvednout nohu tak vysoko, jako ostatní, prezentované coby průměrné a nezajímavé, baleríny v kurzu. To se pak divákovi těžko věří, že hrdinka patří k nejlepším a má na prestižní školu... ()

Galerie (56)

Zajímavosti (5)

  • Podle původní verze scénáře žila Sára se svou matkou v Pensylvánii, než se přestěhovala ke svému otci do Baltimoru. Během natáčení se ale tato místa změnila na Lemont a Chicago. (HappySmile)
  • Původně se mělo točit na akademii Mount Assisi, dívčí katolické škole v Lemontu. Když požádali školu, jestli můžou odstranit katolickou dekoraci, ředitel školy je odmítl. (HappySmile)

Reklama

Reklama