Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Recenze (811)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě návrat k Bourn(e)ovým kořenům, je to spíš jejich nový výhonek, který naštěstí není tak obyčejný, jak se o něm bohužel povídá. Bourne je tady v zajímavé roli nedobrovolné loutky, za jejíž provázky tahají chvíli ti, chvíli oni, jak se to komu zrovna hodí, a jsem rád, že o něm ještě bylo co vyprávět a hlavně že to zase vypráví Paul Greengrass. Díky němu a samozřejmě díky Mattu Damonovi se totiž v kinech opět dějí úžasné věci - třeba ta londýnská sledovačka nebo závěrečná automobilová honička (lepší už letos na velkém plátně nejspíš neuvidím).___P.S. Bourneův odkaz, který byl zbytečný už před čtyřmi lety, se teď jeví jako ještě zbytečnější.___P.P.S. Nezklamala bohužel ani Kateřina Hámová a její titulky tradičně plné chyb. Třeba když jedna postava říká "Všechno na stůl...", ale v titulcích čteme "Všechno je na stole." Nebo když počítačový příkaz "Run" podle titulků neznamená "spustit" program, nýbrž "projíždět". ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tragédie. Dal jsem týhle story a týhle postavě ještě jednu šanci, evidentně byla poslední. Další už prosím netočte. Jako máme tu po čtyřech filmech jeden takřka uzavřenej příběh a vy ho naservírujete znova? A to jako furt dokola??? Bourne mě nudí a (ne) invence tvůrců fakt bere dech k tomu si připočtěte minimum akce a i když už tu nějaká je, tak je v ní howno vidět. Dál nemá smysl pokračovat. Závěrečná bitka hrůza nic v ní nepostřehnete. Ps jsem zvědavej zda ti co píčovali, že je nepřehlednej např Taken 3 náležitě ocení tohle.15% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Skoro úplně stejnej průser jako nedávnej Mannův Hacker: schválně zkuste najít pět rozdílů, všechny budou v (dražší) akci. Vadí mi, když ze mě film dělá blbce všemožnejma špionážníma superudělátkama, co vyfotěj mouchu z orbitu. Štve mě, že v tom filmu pokaždý všichni věděj, kdo kde, kdy a proč bude (většinou za 15 minut někde na náměstí), ale těží z toho dycky jenom nezastavitelnej Bourne. No a úplně nejvíc mě vytáčí, když vidím v podstatě to samý jako před lety, jenom v umolousanějším kabátku. Takže ne, znova už to fakt neuvidim. Možná těch posledních ukrutně nabušenejch 20 minut - TO byl Jason Bourne! [Kino Atlas; ČSFD projekce] ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Lepšie než jednička a štvorka, ale aj tak sa neviem ubrániť menšiemu sklamaniu. Greengrassova forma je opäť raz úžasná, herci fungujú na sto percent, staré hudobné motívy potešili, šlape to super, ale scenár je príliš málo zaujímavý a občas nepríjemne B-čkový. No aj keď to ani zďaleka nie je tak dokonalé ako dvojka a trojka je to stále ťažký nadpriemer. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musel bych si samozřejmě znovu dát všechny předchozí díly, ale stejně mám pocit že tenhle je tak nějak nejslabší. Příběhově neopodstatněný návrat Jasona Bournea, ve kterém vlastně ani Matt Damon nemá hlavní roli, takže to vypadá jakoby sem spadnul jaksi odnikud. Vychtěné pokračování, ve kterém už ani akce není taková na jakou jsme byli zvyklí. Dříve mě bavilo mnohem více poznávat Jasonův svět. 55% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Nějak dost dobře nechápu některé komentáře zde. "Jason Bourne" je pro mě osobně největší pecka tohoto léta a jasný vítěz. Dvě hodiny nekončící akce, ani jedno hluché místo, zajímavá zápletka (v rámci universa Agenta bez minulosti), skvělý Cassel, účast Tommy Lee Jonese je plus samo o sobě a Alicia Vikander je skvělá. No a ta pasáž v Řecku? Top strop. SPOILER ALERT! Jen to nepoužití CCTV kamer v Londýně bylo dost úsměvné... 9/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zajímavé objasnění existence Bournea, ale přeci jen devět let navíc je na herci znát, není to tak chytlavé, jako předchozí díly.! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne veľa chýb ma zarazilo, či už to bolo u výťahov alebo u naháňačky kedy uteká v športovom vozidle plnou rýchlosťou a doženú ho policajti v priemerných autách. Je pravda, že dej sa trochu opakuje, ako v predchádzajúcich dieloch, opäť tu máme tajnú organizáciu, ktorá vytvorila program pre trénovanie chladnokrvných vrahov, hlavný hrdina sa to snaží zastaviť a všetky dotknuté osoby inkriminovať. Film sa aj tentoraz prelína s ostatnými dielmi, bez ich znalosti nám môžu isté súvislosti uniknúť. A tak sa pýtam, či má Damon potrebné chodiť do nastavovaného odvaru stále dookola? Na druhú stranu, až bude dvadsiaty diel s podtitulkom Bourneov závet a opäť sa len ľahko zmenia štatisti a Bourne bude hľadať minulosť napríklad cez tetu, tak svojich fanúšikov si to opäť nájde. Čo dodať.. bolo to fakt nutné - ďalší film o agentovi? Polovicu filmu som stratil v nude. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Jedinej Bourne, kterýho už nikdy neuvidím. I ten "spin-off" s Rennerem mě bavil víc. Pořád je to nadprůměr, ale Greengrass mě tu dokázal dvě hodiny nudit a to se neodpouští. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dnes je tých sequelov viac ako je zdravé, ale musím priznať, že som ostal celkom prekvapený zo štvrtého Bourna (Legacy nerátajme). Greegras a Damon sú späť, čo samozrejme poteší, ale dobrý film z neho robí predovšetkým Cassel a Tommy Lee Jones, ktorý sú dokonala protiváha pre Bourna a tak našťastie nie je Bourne nemastný, či neslaný. Stále je to dravé, vynikajúco akčné, Damon si návrat očividne užíva a Vikanderka tu tiež celom fajn zapasovala. Ja som spokojný. 85% - 4* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Po docela povedeném Bournenově odkazu (Bez Bournea) se Matt Damon vrací i s režisérem Paul Greengrasem a rozhodli se spolu natočit další příspěvěk Bourneovské ságy. A Jason Bourne je 117 minut dlouhá jízda která ani vteřinu nenudí. Vrátila se Greengrasova bezchybná režie a zatím co James Bond je poslední dobou sklouzává do nerealistických situací tak Jason Bourne je tak realistický že vše co prožívá je věrohodné. Skvěle natočená je celá část v Athénách když se útěk před assasínem spojí s demonstrací. Bourne tedy musí opravdu přemýšlet aby se ze špatné situace dostal. Film hodně připomíná současnost kdy nikomu nemůžete veřit (a především své vládě!). Hodně to filmu pomáhá protože se vám pak film připadá více realistický. Vrchol filmu je akční scéna v Las Vegas která je nejlepší akční scéna kterou jsem za poslední dobu viděl. Bourne je prostě zpět a jen tak neodejde! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na téhle sérii upřímně obdivuji, jak se s každým dalším dílem narativně i významově rozvíjí. Čtyřka je pravda slepencem dříve inovativních postupů Mýtu a Ultimáta, přičemž si z nich opravdu hodně bere i čistě příběhově, ale pořád jde o filmařinu tak mistrovskou a vysloveně kulervoucí, že jsem v jejím průběhu opakovaně upadal do extáze a přál si, ať trvá ještě alespoň o půl hodiny déle. Bourne už není tím, kdo situace vždy utváří ku prospěchu svých záměrů, je spíše víceméně nedobrovolně tažen okolnostmi a slouží jako lán motivační půdy, do které ostatní postavy sázejí své soukromé preference a záměry. Jestliže on tedy tvoří spodek vytvářené pyramidy staronových postav, pomyslnou špičku okupuje bezpáteřní ředitel CIA Tommy Lee Jones, jenž postavy naopak spojuje a vytváří motivační disfunkce (krásná scéna, kdy komunikuje zároveň s Vikander, která se snaží o domluvu s Bournem, a Casselem, jenž ho má odstranit). Opět nelze než chrochtat blahem nad dokonalou výstavbou syžetu, který zásluhou a) klasických, v průběhu čím dál zřetelnějších flashbacků, b) kompletní informovanosti diváka, které dosahuje postupným (sukcesivním) odvíjením souběžných událostí - vyhoví publiku zasvěcenému i nezasvěcenému do Bournovy minulosti, a také nad neuvěřitelně efektivní prací s vnitřními paralelismy - postavy se v podstatě neustále paralelně sbíhají, čímž nastolují obrovskou dynamiku pohybu (a ospravedlňují tak zde často kritizovanou těkavou kameru či bleskový křížový střih), a mezi Damonem a Casselem je možno vypozorovat paralely nejen v jejich pronásledování, nýbrž i ve variacích podobných záběrů, které naznačují jejich charakterovou odlišnost (Bourne vždy, když někoho zabije, značně váhá, než se na sebe podívá do zrcadla, Cassel na sebe po vraždě pohlédne bez sebemenšího zaváhání). Greengrasovi bylo zprostředkování Bournova světa zřejmě Bohem vyvoleno, a on se svého poslání chopil s vyloženě boží režisérskou genialitou. Takhle bych snesl ještě minimálně dva díly... 95% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Démon se vrátil, aby opravil odkaz, který z něj udělal zívačku na jedno použití. Nechápu, proč se ve všech dílech 3+ vždycky musí objevit zájezd nových postav, které jsou zničehonic důležitější než scénárista pilotního filmu. Na mě to pak působí akorát jako výprodej v masně, kde si každý chce urvat něco pro sebe. Hlavní je všechno pořádně zacuchat, pak pro jistotu ještě rozstříhat a za žádnou cenu u toho nepřestat kecat, to aby divákovi, který s Bournem denně nechodí na kafe, nakonec jako jediná paralela zbyla Mobyho Extrémní cesta. Jasoň za těch čtrnáct let procestoval svět, do nádražních úschoven všech zemí rozstrkal celý svůj majetek a postupně se ze statusu "nikdo mě nedokáže zabít" propracoval až na level "nedokážu se zabít ani sám." A mě už to neba. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Greengrass a jeho herec 1. se vrátili k jejich oblíbenému agentovi, není jim nikdo jiný než Webb/Bourne. Pecka akce, dobrý scénář, slušný záporák a titulkový Moby (ano opět!YES). [Cinestar Anděl] ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Nejvtipnější na tom je, že pokud byste si po skončení filmu dali repete, mohlo by to takhle pokračovat do nekonečna. Během dvou hodin se vlastně vůbec nic nestane, jen pár lidí umře a někdo za ně povýší. Americkému lidu je navíc vštěpováno, že být vlastenec a bojovat za vlast je to, co by mělo dát životu smysl. Půlka ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne je zpět a ač kvality zdaleka nedosahují kvalit trilogie, tak se jedná o důstojné pokračování. Rozhodně lepší než bez Bournea v předchozím díle. I když nám Bourne neukáže nic nového, tak akční sekvence a hudba je bez chyby .. 7/10 = 75% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 9/10 Akce 8/10/// PLUS: výborná technická stránka, od kamery, přes střih až po úžasný hudební doprovod, několik scén má pořádnou gradaci napětí MÍNUS: Greengrass sice přímo nevykrádá sám sebe, tedy minimálně po technické stránce se přiblíží běžné americké produkci víc než v jakémkoliv jeho jiném filmu, ale po dějové a obsahové stránce pořádně nepřináší nic nového nebo překvapivého./// Shrnutí: Bourne je zpět na scéně a jsem za to rád. Celkový dojem není špatný, ale abych mohl jednoznačně určit jak moc je důležitý tento snímek pro celou sérii, budu si ji muset dát od začátku, protože zatím převládá pocit že už jsme to párkrát viděli./// Celkem 77%/// ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Závěrečný čtvrtý díl téhle série mi udělal velkou radost. Matt Damon a Paul Greengrass naposledy účtují s programem Treadstone. Opět jsou tu výborné akční scény s dynamickým střihem, opět je tu neopakovatelná atmosféra. Herci a herečky opět výborní, Alicia Vikander důstojně nahradila Joan Allen a celkově to byly velmi příjemně strávené dvě hodiny. Jestli někdy vznikne pátý díl, těžko říci, ale pokud bychom zůstali u tetralogie, určitě se zlobit nebudu. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2002 viděl prvního Bourna, nikdy by mě nenapadlo, že bude mít stále nové díly ještě po 14ti letech. Bourne přinesl ve své době filmovému světu opravu originální akční podívanou. Mám ale pocit, že každým dalším dílem se téma stále více vyčerpává. Stávající koncept již nemá co nového nabídnout. Je u konce s dechem a časem zahubí sám sebe. Matt Damon přeci nebude hrát agenta bez minulosti až do důchodového věku. Je nejvyšší čas na restart celé série. S novým hercem a novým originálnějším kabátem. Podobně jako se to povedlo u Bonda s Craigem a Casinem Royale. ____Tenhle film není špatný. Daří se mu oprášit většinu dobrého, co v Bournovi dříve bylo. Ale v tom všem, co zde již bylo, je horší. Lidé na to budou stále chodit, protože mají podvědomý pocit, že zažijí novou "jedničku". To se ale nikdy nestane. 60% ()

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama