Reklama

Reklama

Expanze - Série 4

(série)
Trailer 1
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, 2019, 7 h 50 min (Minutáž: 43–53 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po otevření prstencových bran vedoucích k tisícům nových planet začíná krví nasákla zlatá horečka, která zažehne nové konflikty mezi Zemí, Marsem a Pásem. Mezitím se na neprobádané planetě posádka Rocinante ocitne uprostřed násilného střetu mezi těžařskou společností ze Země a zoufalými osadníky z Pásu, když se náhle objeví nová smrtelná hrozba od protomolekuly. (Prime Video)

(více)

Recenze (31)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mno. Čo sa mňa týka, tvorcovia sa v nasledujúcej sezóne budú musieť riadne snažiť, aby som The Expanse zase hlasno odporúčal ako najlepší momentálne bežiaci sci-fi seriál. Po možnostiach, ktoré sa otvorili na konci 3. sezóny, som čakal omnoho viac. Jasné, nemuseli lietať z Pandory na Tatooine a brodiť sa mimozemskou flórou a faunou. Ale hrabať sa v štrkopieskoch na jednej pustej planéte, to mi je akosi málo. A to je ešte najzaujímavejšia dejová línia, tie ostatné ma vôbec nebavili - ani dievčina na Marse, ani fakujúca prezidentka a jej nudný manžel na Zemi, a pri línii s bývalými a novými teroristami a smiešne rozprávajúcim Strathairnom som sa občas pristihol pri tom, že už to vôbec nevnímam. Má to ale aj dobré momenty, hlavne kríza v druhej polovici série je celkom slušne vystavaná. Najlepšou postavou je Amos, len škoda, že namiesto frajerského mlátenia ľudí musí prežiť romantickú zápletku. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komorněji laděný příběh, kde sledujeme v první řadě mikrokosmos průkopníků osidlování nekonečných obzorů, které se otevřely na konci předchozí sezony. Do toho samozřejmě začnou zasahovat politické machinace, stará zášť a nedůvěra, plíživě se vyvíjející nebezpečné konspirace a samozřejmě i stále tajuplné mimozemské hrozby (které v jednu chvíli začnou být opravdu klaustrofobické a děsivě vygradované i z pohledu diváka). Vše ale v této sezoně sledujeme spíše z pohledu jednotlivců, kteří se snaží tyto problémy řešit a přizpůsobit se nově otevřeným horizontům bez ztráty vlastní identity a svých blízkých (některé situace a dialogy jsou v tomto ohledu vskutku bravurně napsané a vymyšlené). Příběh je proto výrazně osobnější než tomu bylo v předchozích sériích, což pomáhá prohloubit a zajímavěji vykreslit postavy. Jediný velký mínus, který bych mohl vytknout je, že jsem to vše zhltnul příliš rychle (deset epizod místo třinácti je asi v tomto případě pochopitelné rozhodnutí ale...). Každopádně jsem velmi rád, že mě tenhle vesmír nepřestal fascinovat ani v této mírně odlišné podobě a v područí Amazonu navíc dostal ještě lepší, hezčí formu, nejen díky většímu důrazu na různorodé vizuálně působivé prostředí (Mars!) a vesmírné/planetární scenérie, ale i díky lépe fungující dramaturgii, nápadité režii a dokonce i zřetelně pevnějšímu vedení herců. Naše známá posádka Rocinante se konečně naplno vžila do svých rolí a více než zdatně jim sekundují nově příchozí v čele s Burnem Gormanem. Čekání na další sezonu, kde se všechen vývoj (který tvůrci zanechali na opravdu nepříjemném cliffhangeru) zúročí, bude opravdu dlouhé. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda toho odklonu k westernu, obecně to není zas tak ceněný žánr a mimoň Holden je jako šerif osadníků / pionýrů z Divokého západu nebo co to má být celkem sláb. Málo Millera, ale co s ním taky, když ho redukovali v možnostech. //  Dodatek uprostřed 5. série: Možná nejlepší přístup je k skoro celé 4. sezóně přistupovat jako k filleru... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Blahořečen budiž Amazon za to, že odkoupil Expanzi a přinesl nám tak další sérii, která asi i uzavírá Millerův příběh. Nová Země vypadá fantasticky, ale až v posledních dílech... až opadne voda. Komornější příběh sporu osadníků a kupčení na Marsu naprosto smete finále Sekvence v ohromných mimozemských strukturách jakoby vypadly z mých představ Lovcraftových Hor šílenství. Dokonalost. ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak moc mě díl od dílu bavil, tak mě celek zase až tak nenadchl. Celé mi to přišlo zako přešlapování a příprava před chystající se bouři a to byla podle mě škoda. Takhle musí dát "pouze" 4* A už se samozřejmě moc těším na další sezónu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zmena štýlu nemusí sadnúť každému, mne ale subjektívne táto séria ulahodila, i keď úplne iným spôsobom, ako som pôvodne očakával. Štvrtá séria je zo všetkých najkompaktnejšia, najkonzistentnejšia, ale aj najkomornejšia. Tretia je ale stále predsa len najlepšia. Máme tu postáv tak akurát, v podstate potrebné minimum, a pravidelne prestrihávame medzi jednotlivými, prehľadne prerozprávanými dejovými líniami. Ja som opäť dostal to, čo som chcel a vlastne na The Expanse číslo 4, ani ako na The Expanse ako vcelku, snáď okrem toho okliešteného rozpočtu na triky, nevidím chyby. Ale aj tie sa tu, myslím, výrazne zlepšili. Príliš subjektívne hodnotenie? No a čo... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím souhlasit s KM Phoenixem, protože i pro mě byla čtvrtá sezóna tou nejslabší. Tím ale nechci říct, že by byla špatná. Jen mi neseděl hlavní záporák a s událostmi na nově kolonizované planetě si mohli dát tvůrci větší práci. Závěrečnými dvěma epizodami si to u mě ale přece jen vyžehlili, tam už to zase byla The Expanse, jak ji mám rád. Přes všechny mé výhrady musím říct, že jsem byl vlastně spokojen, znám seriály, které už ve druhé řadě nemají divákovi co sdělit. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Cibula Burn jen dle hodnocení nejslabší knížka (celý děj je na planetě Ilos) a tvůrci do děje ještě zakomponovali novelu o Bobbie Draper na Marsu, která jinak v knížce chybí. Pozn. knižky jsem nečetl, jen jsem zkoumal obsah a čtení si nechávám, až bude komplení série. Tvůrci se tedy s předlohou poprali statečně, a nemůžou úplně za to, že ten děj by se dal více nahustit a přinést nějaké odpovědi. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Stále je to Expanse, ale tentokrát byl děj dosti statický, jako kdyby šlo o restart spíš než pokračování. Plus, a to je minoritní problém, mi nesedly účesy postav, taková blbost, což? ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přijde mi, jako by se seriá restartoval. Vůbec se nepokračuje dál v otevřených věcech, ale skočilo se na nové světy přichází nové postavy. Ve strojovém tempu se přeskakuje mezi postavami (Mars, Pás, Země, “planeta”) a většinu času se žvaní. Nejotravnejší je Země a Pás. Když už se děje něco zajímavého tak na Marsu nebo “planetě” a o to více je otravnější sledovat tlachání na dalších lokacích. To co nelze upřít je propracovanost logiky jak vše funguje. Je znát, že se hodně přemýšlelo nad technologickou stránkou Expanse universa. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá série je poměrně slabá. Přiletěli na planetu, tam se to zvrtlo a pak se spoustu dílů snažili dostat pryč. A to je tak asi v kostce celé. Nějaké důležité věci, které v předchozích sériích fungovaly a dělaly Expanse zatraceně dobrým seriálem, jsou pryč. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mne zatím nejslabší řada a ty čtyři hvězdy dávám s velkou výhradou. Burn Gorman si tu prakticky zreprízoval svoji roli ze seriálu TURN, akorát červenokabátníky vyměnil za RCE a už nemastí bílý američany, ale přistěhovalý Beltery. Kdo to neviděl tak mohl být třeba i příjemně překvapen, ale pro mne to zas až takový šlágr nebyl. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tlak na tvůrce byl opět obrovský a oni opět obstáli. Sérii nejvíce chybí ty tři díly na které jsme byli zvyklí. Dále mi chybí dokonalý účes Naomi a vůbec vývoj všech postav je prazvláštní. Připadá mi, že hlavní postavy jakoby ustupují a nové (výrazné) nepřicházejí. Burn Gorman je jediná pořádná záplata. Ke konci série však i jeho postavě dochází šťáva. Holt nastolenému stylu vyprávění tyto pasáže ne úplně sedí. Vhodně jsou přimíchány dějové linie z Marsu a ze Země, ale nikterak neoslnily. 8.5/10 ()

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poté, co s03 na konci uzavřela úplně všechno, musí s04 rozjet od začátku nový děj. Opět tak začínáme sledovat několik zpočátku nesouvisejících dějových linek, které se až postupně proplétají a série začíná poměrně zvolna a i přes posun "měřítka" na širší události poměrně komorně. Bohužel. Všechno (děj, efekty, postavy...) je sice pořád solidní, ale nějak tomu chybí "jiskra" navíc - není tu moc tajemna, nic není moc vyhrocené, drama mezi postavami se omezuje na vztah části hrdinů se dvěma protivníky a i vykreslení globálních následků třetí série je sice dostatečné a "kompletní", ale nějak postrádá - zejména emoční - hloubku. Každopádně příběh je pořád zajímavý, stejně jako postavy (nebo alespoň jejich většina) a v zásadě se tu rýsuje začátek další suprové jízdy na další jednu nebo dvě, možná i tři série. Která, doufejme, bude opět solidně a kompletně zakončená, stejně jako byla ta předchozí. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stvrtu sezonu vnimam ako najslabsiu. Hlavne z dovodu pre mna nie moc atraktivneho lokalneho a nie moc originalneho konfliktu na vzdialenej planete a tiez z dovodu slabej "martanskej" dekadentnej linie. Nekonaju sa prakticky ani ziadne velkolepe vesmirne sceny, ktore boli tahakom v prvych seriach. Chemia medzi "nasou" posadkou a obcasnym Millerovym harasenim tiez nebola nicim x-tra. Verim, ze ta piata to opat potiahne. Tesim sa. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdami, průměr z hodnocení epizod mi vyšel přesně 3,5 a tak jsem se nakonec zeptal sám sebe - bavila mě tahle řada natolik, abych si ji brzy pustil znovu? Bohužel, odpověď je spíše ne. Z dosavadních 4 řad je to tak pro mě ta nejslabší, i když měla několik opravdu skvělých a památných momentů, zbytek byl prostě průměr. Zajímalo by mě, jestli to je tím přechodem ze Syfy pod Amazon, nebo prostě došly nápady, každopádně doufám, že řada pátá bude o úroveň výš. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přišlo mi to oproti předchozím dvěma řadám trochu vatovité. Celá ta linka na Ilosu nebyla tak zajímá, protože sem nechápal proč Amos nezabil toho hajzlíka už ve druhém díle. Tím by jsme se zbavili těch zbytečných výstupů mezi kolonisty (které mě po pravdě vůbec nezajímali) a mohlo se řešit něco zajímavějšího. Překvapivě asi nejlepší byla linka o úpadku Marsu a ztrátě iluzí celého národa. Jinak jsme se moc neposunuli a trochu se bojím, aby nás nečekalo ještě 50 serií, kdy v každé budeme prozkoumávat jednu z nových planet. Ale pořád je to pecka a suverénně nejlepší sci-fi seriál co dnes běží. 75%. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochen slabší série, kde se už jen vedou žvásty o protomolekule, a vše se, dá se říct, odehrává na jedné planetě, na kterou se dostali projitím prstence, aby našli malý prstýnek, což má být cosi, co vede válku s tvůrcema protomolekuly... No, tady víc bavila vedlejší linie příběhu kolem Avasaraly, Bobbie Draperové a Klaeshe Ashforda a honby na piráta Inarose. Holden ztratil šťávu a nebýt Amose, no nevím. Doufám že pátá řada nám představí konečně taky nějakou fyzickou entitu, která s tím má něco společnýho a ne jen nějaký šmouhy a kroužky. Ale trošku ve mě začínají hlodat obavy a pochybnosti, aby se z toho nestala nějaká ubohá sopel opera, jak je poslední dobou zvykem všechno domrvit, nebo to bez ukončení seriálu zrušit. Mno, už to hrozilo, že....??? ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po slabší "trojce" se zase bylo nač dívat. Kvalitativně tedy lepší, ale co se vůbec nezměnilo byla ta okatá dominance žen. Chlapi opět, až na pár jedinců hrají slabochy, zbabělce, zrádce, vždy ustupující ženám. Hádejte, jak vypadá největší padouch? Správně, je to muž, bílý jak padlý sníh. ()

Reklama

Reklama