Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Výborné a zatraceně atmosférické. Sice to na mě působilo jako už hodně z jiné doby (je to tak, hipíci jsou relikt minulosti, nic víc), ale o to větší se dostavil punc syrové realističnost, žádnej učesanej Hollywood. A ke všemu dost hezkých holek (Olivia Husseyová, Margot Kidderová), pohříchu celý film maximálně oblečených. Filmu ale škodí dvě věci: pomalejší rozjezd (minimálně prvních 40 minut je - včetně úvodní vraždy - pouze expozicí, což je na 90 minut hodně) a "neviditelný vrah", to jest i neviděné vraždy. Black Christmas je výborný film, zábavný a temný, ale pozici Halloweenu coby krále slasheru ohrozit nikdy nemůže. Jo, a malej vzkaz pro všechny, co tu píšou, že totožnost vraha "uhodli po půlhodině" a podobný kecy: To jistě. Zřejmě jste se nedodívali do konce. To občas nezaškodí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Attacks from attic, time to Christmas panic! V čase, kdy Carpenterovi ještě teklo pivo po bradě, tady máme pionýra slasher žánru (byť olíznutého jazykem kriminálního thrilleru). Definuje se klišé, oplzlý funil s rybím okem vraždí mimo záběr kamer a tvůrci využívají při budování napětí osvědčený postup, kdy divák má v informacích navrch před postavami. Většinou navátá Lois Laneová se snaží o humorný element, Olivia Hussey zase vzruší všechny kadeřníky světa. Ambivalentně přijímaný konec naznačuje, že až se Santa bude spouštět dolů komínem, nebude v bezpečí. Hlavně ať nezvedá telefon a neposlouchá ty prasárny. Pak by zapomněl i rozdávat dárky.. ()

Reklama

mysiak 

všechny recenze uživatele

Narozdiel od remakeu razí Black Christas inú stratégiu...budovanie napätia, vytvárania trošku paranoidného dojmu a dosť hustej atmošky..vrah sa tu takmer vôbec neukáže, čo je práveže lepšie...tempo je pomalšie, ale presne zapadá do podstaty a do dĺžky filmu...Black Christmas je nadpriemerný old school horor ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Kanadský slasher Black Christmas je pozoruhodný tím, že se v něm objevily v podstatě všechny tradiční slasherové mechanismy několik let před Halloweenem, který je mnohými považován za první ryzí slasher. Pravdou je, že až Halloween tento subžánr zpopularizoval. Ale film Black Christmas tu byl dříve a už v něm se objevovaly např. subjektivní pohledy vraha s chroptivým dýcháním, ale také výhružné telefonáty stalkera (viz pozdější filmy When a Stranger Calls či Vřískot). Zápletka není úplně přesvědčivá a místy je poněkud nelogická (obzvlášť u překvapivého závěru), ale ústřední psychopat, skučící do telefonu, je docela creepy a atmosféra hrobově tiché vánoční noci, plné ozdobných světýlek, je zvláštním způsobem skličující. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Jeden z úplne prvých slasherov, ktorý dokázal postrašiť dávno pred vznikom slávnejších hororových sérií. Dievčenský internát, ktorý sa na vianočné sviatky postupne vyprázdňuje je veselo zásobovaný obscénnymi telefonátmi, ktoré znepokojujú zostávajúce dievčatá. Samozrejme to dlho neostane len pri telefonátoch a počet osadenstva sa začne "záhadne" zmenšovať. Film má skvelú mrazivú atmosféru a na svoj vek aj vydarenú kameru a hudbu. Napínavých chvíľ je tu viac než dosť, objaví sa aj nejaká tá ľakačka a hoci to má pomalší spád, menší počet vrážd a nie moc uspokojivý záver, celkovo sa mi to veľmi páčilo a film radím k svojím najobľúbenejším vianočným hororom. Tých pár múch, ktoré má, z môjho pohľadu úspešne vychytal jeho remake z r.2006. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu byl Silent Night, Evil Night. (Chatterer)
  • Film byl natočen za 40 dní. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno