Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

giallo 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení!! Po shlédnutí Black Christmas mohu řící, že je pro mě tento film asi jediný slasher, který může konkurovat Carpiho Halloweenu. Film mě omráčil temnou místy až děsivou atmosférou, kterou režisér vytvořil pomocí povedené kamery (hlavně ve scénách, kdy je použita jako "vrahovy oči"), maniakálního vraha, který si libuje v děsivých telefonátech a perfektního hudebního doprovodu. Filmu nemám, co vytknout, zasložených 5 hvězdiček. PS: Nesmím zapomenout zmínit, že snímek má opravdu moc pěknou hlavní hrdinku :-). ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

No, na klasiku žánru bych to teda neviděl. Snímek Black Christmas možná vznikl o čtyři roky dřív, možná přeslavný milník slasherového subžánru Halloween i inspiroval, ale to je asi tak všechno. Velmi nenápaditě natočený (ty věčné nájezdy a odjezdy kamery mě štvaly), scénáristicky nezajímavý (zvraty se daly očekávat hodně dlouho dopředu) a ne moc napínavý (no dobře, chvilkama možná) horor mě zaujal zejména přítomností krásné Oliviy Hussey (která byla bohužel pořád oblečená) a snahou o realističnost (což je věc, která slasherům chybí). Ale když jsou zrovna ty Vánoce, tak za tři. Jinak dvě a půl hvězdy. Leden 2021: Po 14 letech přehodnocuju - natočené je to docela nápaditě a atmosféra rozhodně nechybí, navzdory nebo možná díky plíživému tempu. Fajn to bylo. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Čtyři roky před Halloweenem Johna Carpentera natočil Bob Clark svůj nejlepší film. Významný nejen v jeho filmografii, ale i pro slasher, tedy žánr, ve kterém je skupina nějakých lidí (většinou studentů) postupně vyvražďována nějakým psychopatem. Vražděni jsou většinou nějakými netradičními předměty, hrdinům telefonicky vyhrožují anonymové, je tu často množství záběrů z pohledu vraha… Právě Black christmas je filmem, který tento žánr v podstatě začal. Je tu ale jedno velké ALE. V Black christmas nejde o krev. Všechny vraždy, které se tu odehrají, jsou buď mimo záběr, nebo ve stínu. A není jich zas tolik. Mezi nimi se odehrává docela zajímavý příběh, velmi kvalitní herecké výkony (Margot Kidder, John Saxon…), a velmi zajímavá práce všech lidí, co na filmu pracovali, zajímavou kamerou začínaje, pojetím vraha coby naprosto anonymního šílence (kterého ve filmu nikdy neuvidíte!!!) konče. Tím chci jen naznačit, že všechny škatulky, podle kterých se film řadí do žánru slasher, mají v podstatě pravdu, ale pokud nějaká z těch vyvražďovaček není jen spotřebním zbožím, které vám hned vypadne z hlavy, je to právě tento film. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Na Black Christmas jsem byla natěšená, protože jsem na tento film četla/slyšela jsem povětšinou jen samou chválu. A úvodní vražda skutečně byla parádní. Jenže pak se to začalo nějak divně táhnout a já se místy začínala lehce nudit. Zejména mě však nešlo pod nos chování policie, která vraždy vyšetřovala dost diletansky. Chápu proč - filmaři prostě chtěli dát vrahovi dost prostoru pro jeho řádění, ale jiště by to šlo vymyslet i lépe. Na druhou stranu mě však potěšili herci, kteří své role zvládli všichni dobře, což film táhne dost nahoru. Zkrátka, Black Christmas mají své lepší i horší momenty, výsledek je ale vcelku uspokojivý. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čas vianočný si treba občas okoreniť. Vzhľadom nato, že sa na nás tento rok tvorcovia hororov vysrali, pričom nenatočili žiadny snímok, ktorý by sa odohrával na Vianoce, neostávalo mi nič iné, ako siahnuť do dávnej minulosti. Mne osobne však "Black Christmas" odstupom času nepriniesol takmer žiadne mimoriadne "potešenie". Priznávam, že koho snímok vtiahne do deja, v závere sa dočká pomerne slušného psycha. Dnes už ho však považujem skôr za dobrú kriminálku, než slasher, ktorý by mal šokovať, ba dokonca vďaka typickým prvkom daného subžánru s divákom rapídne zamávať - 55% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Původně pojmenovaný scénář nesl název “Stop me“. S názvem “Black Christmas“ přišel později režisér Bob Clark. (Stocki)
  • Roy Moore se připsaní scénáře nechal údajně inspirovat sérií vražd, které se odehrávaly v kanadském Montrealu v provincii Quebec kolem vánočních svátků. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama