Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele venison k tomuto seriálu (9)

Pustina (2016) 

Jednoznačně kontroverzní seriál.. Jsou prvky, které na "Pustině" miluju a jsou prvky, které mi zrovna dvakrát po chuti nejsou.. Začnu z toho druhého konce.. Zajímalo by mne, jací lidé mají být cílovou skupinou "Pustiny".. Lidé, které severská detektivka nezajímá nemůže tenhle seriál nadchnout, naopak lidem, kteří severské filmařině propadli nestačí.. Dost mi vadilo tolik chválené hudební zpracování, na mne působilo jako rušivý element.. Někdy někdo řekl (nechtějte po mě, abych si vzpomněla), že muzika k filmu by měla být zcela nenápadná a zcela nezapomenutelná a já ve všech bodech souhlasím.. Hudba v "Pustině" byla někde jinde... Skoro celý seriál jsem pravděpodobně nepochopila výslednou pointu (nebo za ním hledám mnohem větší přesah, než sám obsah má).. Do posledního dílu jsem si myslela, že jde o hodně natahovanou detektivní zápletku, která se až křečovitě snaží svou atmosférou, kamerou i samotným stylem vkrást severské kriminálky.. Všechno výše zmíněné platí až na tu detektivní zápletku.. Ta byla vedlejší a odváděla pozornost diváka.. Spíše šlo o vykreslení všech nástrah malé chudé vesničky versus mladí lidé.. Neřekla bych, že by šlo o sociální seriál v pravém slova smyslu, spí šlo celou tu dobu o tu vodu, ve které se nakonec uvaří ta svině.. A na tu nepodstatnou svini jsme si museli počkat na posledních 20 minut.. Celou dobu šlo o kriminalitu mládeže, jejích důsledcích, prostředcích a příčinách.. Nijak zvlášť jsem nebyla plná očekávání v nový díl a napětí mne během „Pustiny“ moc nedostihlo - seriál se vlekl jako utahané kotě.. V podstatě mi bylo celkem jedno, co se s Míšou stalo a kdo je vrah.. Asi kdyby mi tvůrci na chvilku tu nebohou holku ukázali, tak jsem si k ní mohla vytvořit nějaký vztah, ale takhle pro mne byla, jakoby nebyla.. Rozhodně na seriálu nevidím nic pro české vody převratného až na vynikající kameru, suprově zvolené lokace, dokud byl seriál barven chladnými tóny, tak i atmosféru (v létě to už není tak depresivní).. Herecké výkony Zuzany Stivínové a Jaroslava Duška jsem chválila snad po každém díle.. Zajímavý projekt HBO, který měl asi velké oči (soudím tak podle masmediální propagace), ale nic víc než klábosení u pivečka do českých filmových vod nevnesl.. ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

S01E01 - Po prvním dílu těžko soudit.. Kamera je naprosto super, barevná nálada seriálu se mi líbí (i když klasicky kopíruje skandinávské seroše nebo americké seroše na skandinávský styl, ale dle marketingu to je účel), hudbě nemůžu vůbec přijít na chuť (hudba by dle mého neměla rušit děj a měla by pro diváka být příjemnou připomínkou svého zdroje, což tady je naopak), Zuzana Stivínová válí (ta holka nám zraje), ale ostatní herci díky rychlému střihu a minimum dialogů se zatím neprojevili.. Nevim, jestli byl můj sen vidět Jaroslava Duška z převážné většiny nahého.. Osel na začátku mi přišel tak nějak dějově navíc, křečovitej, ale možná to nějak do příběhu zapadne.. Ke konci dílu se jim opravdu povedlo vybudit mnou zvědavost a pustit si druhý díl.. Uvidíme, kam se to bude ubírat :-) Hodnocení 4* s ohledem na české prostředí nadhodnocuji - kdyby USA, tak určitě jen 3*.. ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

S01E02 - Jasná kopie severských serošů "Pustina" je rozhodně na předních příčkách novodobých českých seriálových hitparád.. Celosvětově však dalece pokulhává.. Po rozpačitém prvním díle si díl číslo dva krapet pohoršil.. Příběh relativně bez děje.. Na můj vkus se sleduje nějak moc osob najednou.. Hudba si už od prvního dílu u mne vede dost mizerně.. Druhá epizoda se snaží rozplétat vztahy mezi místními starousedlíky a snaží se nám pospojovat vlákna sousedských i rodinných vztahů.. Napětí se tu řeší převážně střihem.. Atmosféra malinko opadá.. Přijde mi, že tvůrci více tlačí na pilu.. Trošku to vypadá, že se snaží udělat z komára velblouda.. V jedničce díl střihli tak, že jsem se těšila na další.. Závěr ve dvojce je křeč a na trojku mne moc nenavnadil, ale rozhodla jsem se "Pustině" dát ještě šanci.. ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

S01E03 - Třetí díl ze série "Pustina" z hlediska napětí stagnuje.. Herecké výkony (především Zuzany Stivínové) se naštěstí drží stále na obdivuhodně vysoké úrovni.. Příběh se ovšem plazí jako líný had.. V každém díle se pravděpodobně herci rozhodnou vrhnout stín podezření na jednu z postav, které nám v prvním díle představili.. Tuhle myšlenku si pravděpodobně vypůjčili z počátečních sérií výtečného seriálu "The Killing".. Rozhodně neumírám touhou vidět další díl, ale zvědavost mi nedá :-) ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

S01E04 - První díl mě bavil, další dva méně, ale kupodivu čtvrtý díl "Pustiny" zase vytáhl misku vah zase směrem nahoru.. Zatím asi "nejakčnější" díl ;-) Starostka v podání Zuzany Stivínové (konečně) přestává zachovávat chladnou hlavu.. Její manžel, kterého ztvárnil Jaroslav Dušek, se vybarvuje o otvírá divákovi daleko více.. Konečně mu tu roli věřím na 100%.. Jan Cina se pomalu začíná dostávat ze škatulky "obličej z laciného seriálu a muzikálů" a herecky se pochlapil.. A nakonec dílu pěkně odvedené otevřené zakončení.. Poprvé od pilotu se těším na další díl :-) ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

S01E05 - I když se v tomhle díle nic moc nestane (pointa byla jasná už na konci minulého) jedná se zatím o ten nejemotivnější díl ze všech - psychicky se dotkl přesně tam, kde měl.. Herecké výkony Zuzany Stivínové a Jaroslava Duška hluboko přečnívají český standard.. Co jsem vypozorovala, tak zatím mi na "Pustině" celkově nejvíc vadí nevyšperkovaný a často vlažný scénář.. ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

S01E06 - Takové dané pravidlo pro "Pustinu" opět se tu nic neděje, pomalým, hustým tempem se příběh odvíjí.. Vyskakují vedlejší zapletené nitky příběhu.. Hutná a mrazivá atmosféra nepolevuje (nebo už jsem si na styl seroše zvykla).. "Šokující! odhalení mne nechávají klidnou a jen se zálibou sleduji jak se v Čechách snaží vyrovnat celosvětově oblíbenému žánru.. ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

S01E07 - Děj poskočil o pár měsíců dopředu ztratil své ponuré severské aroma.. Předposlední díl je zatím tím nejakčnějším - Jaroslav Dušek vystupuje do popředí a snaží se pevně uchopit vyšetřování do svých rukou.. Už se nechová tak násilnicky a pomateně, ale jedná jako liška podšitá.. Navíc si nijak nebere servítky a jde bez okolků rovnou na věc.. Tenhle díl mě hodně bavil především kvůli jeho postavě ;-) ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

S01E08 - Pachatel neurazil ani nenadchl - byl jedním z hlavních podezřelých na mém seznamu :-) O pachatele ovšem v seriálu "Pustina" vůbec nešlo.. A když mi konečně na závěr došlo, o co se tvůrci seriálu snažili, tak mi najednou celý přišel geniální.. :-D Vůbec tu nejde o zkrachovalou vesničku odřízlou takřka od okolního světa.. Nešlo tady ani o těžařskou společnost.. Minimalistickou politiku venkova.. Sousedské šarvátky.. Nebo pamateného manžela.. Našlo tu o vraždu.. Nešlo tu o emoce.. Nešlo tu ani o atmosféru.. Celou dobu šlo o to nenásilnou a neprvoplánovou formou přiblížit člověku jak je snadné vydat se na rozcestí nesprávnou cestou.. Jak jsou mladí lidé mamonem, rodinnou a jinými okolnostmi snadno ohroženi kriminalitou.. Jak je těžké přežít pasťák.. Celou dobu se utahovala vyčůránkovi smyčka kolem krku, až se nakonec dotáhla.. Věci nejsou tím, čím se zdají být.. Takhle kriminálka je totiž více sociálním seriálem než cokoliv jiného.. Ta detektivní zápletka je spíše "zajímavou" linií filmu, hlavní zápletka se točí kolem společnosti samotné.. Nehodnotí, pouze pozoruje a ukazuje, že svět není černobílý a to je geniální.. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama