Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (9)

Pustina (2016) 

Opět musím pochváli produkční počiny HBO a opět tak připomenout, jaká je škoda, že se na tento typ tvorby kompletně vykašlala, a zaměřila se čistě na anglicky mluvenou tvorbu. Štěpán Hulík po Hořícím keři ukazuje svůj velký cit na postavy, který tady obohacuje o vytvoření fiktivního místa Pustina, která v sobě spojuje fragmenty z různých oblastí severních Čech, a dokázal vytvořit místo s velmi hutnou a ponurou atmosférou, kde každý člověk má své vnitřní tajemství. Pustina na jedné straně ukazuje lidskou zoufalost, a na druhé straně v podstatě čistou bezohlednost. Je fajn, že svým cílením pak vlastně upozorňuje na možné neduhy našeho soudního systému a přístupu k mladistvým. Pustinu bych se pak jako celek nebál označit za jeden z nejlepších seriálů z éry samostatné ČR. Jen smůla pro některé tvůrce a herce, že v této době ještě nebyl Český Lev tolik otevřený seriálové tvorbě, a tak nemohlo dojít i na ocenění za herecké výkony či scénář. ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

Soidní rozjezd, který ukazuje nejen počátek samotného případu, ale i problematiku celé obce. Koncept Twin Peaks funguje hned od prvního dílu velmi dobře. Všichni jsou podezřelí, všichni jsou divní...Je vidět, že tvůrci si dali práci s atmosférou místa, a díky lokacím dokázali onu ponurost skvěle vystihnout. ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

Druhý díl ještě vesměs dokresluje pocity načrtnuté v prvním dílu. Postupně se představují vazby mezi postavami, a na scénu ještě nastupuje policejní detektiv v podání výborného Leoše Nohy, který ukazuje, že při správném vedení nemusí být jen Ádou z Okresního přeboru. Opět je třeba připomenout výbornou atmosféru, kterou dokázali tvůrci brilantně přenést k divákovi. První dva díly jsou vesměs takový komplexní dvojdíl, kdy se seznámime s fungováním tohoto fiktivního světa (Reálně nelze určit, kde v ČR se odehrává, protože spojuje aspekty několika míst do jednoho). ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

Tak začíná přituhovat a případ tak postupuje směrem vpřed. Jak roste napětí, tak rostě napětí i u samotných postav, které postupně odkrývají své třinácté komnaty a čím dal tím více zabředají do svých příběhů a lží. Podobně jako v minulém díle Leoš Noha, tak v tomto se výborně ukazuje Jan Cina. Všemu pak vévodí naprosto nechutná scéna policajta v hospodě. Reálně ale věřím, že chování imbecilů z pasťáku je přesně takovéhle. ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

Líbí se mi, jak tvůrci dokážou pracovat s tím, že v podstatě každá postava je nějakým způsobem nejednoznačná. I u těch, u kterých by se zdálo, že jsou jasně kladné postavy je nahozena scéna takovým stylem,že vás začne hlodat, že by i on mohl mít nějaké to tajemství. Co si tak vzpomínám na svoje první koukání, tak někdy u tohoto dílu jsem začal tušit, kdo je správným vrahem. Ano, od tohoto dílu už se dá díky nabušené závěrečné scéně mluvit jednoznačně o vrahovi. ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

Minulý díl dějově zakončil první polovinu série a logickým a očekávaným zvratem posouvá děj směrem k druhé půlce a samotnému vyšetřování, tentokráte už vraždy. Pátý díl sice dějově dopředu moc nespěchá, ale i tak stále nabízí svou kvalitu. Detailně se tak díváme na psychologii dvou postav, z nichž jedna je stále podezřelá. Vlastně ani ne vědomě, ale tím, že tvůrcí zapracovali do děje bipolární poruchu, tak vlastně si ani nemusí být svého činu vědom. S úsměvem pak kvituju, že tvůrci i do tak hutné atmosféry dokázali zapracovat narážku na to, že Dušek hrál zpravidla vždy učitele, a zakomponovat to tak i sem :D. ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

Jak postupujeme, tak se hlavní postava, tedy Hana stále propadá do většího zoufalství a beznaděje. Jakoby všechno kolem ní bylo jen čiré zlo. I manžel už ukazuje své temnější choutky. Jasně, ukázat na něj jako na hlavního podezřelého je taková tvůrčí naivita, když je vesměs jasné, že on to nebude, protože je to moc na první dobrou. Každopádně byl tenhle díl asi ze všech nejsilnější. Jedna těžká scéna střídá druhou. Už tradičně je pak vše ukončeno finálovým zvratem, který jakoby směřuje k nějakému podezřelému... ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

Jak se blížímě k finále, tak jde pořád více do tuhého. Atmosféra se oproti minulým dílům s časovým skokem trochu pozměnila. U zbylého obyvatelstva pochopitelně opadla prvotí hrůza a přešla do takové vzdálené apatie. Je fajn, že postupně všechny dějové linky a postavy dostávají své rozuzlení a své oprávněné místo v ději. Je vidět, že tvůrci měli krásně vše dopředu připravené, oproti jiným seriálům. kde se musí vše lepit za pochodu. ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

Jestli vůbec něco lze vytknout, tak to, že pachatele jsem odhadnul poměrně brzo, jen jsem tipoval, že důvod vraždy bude více směřovat k sexuálním motivům, ale lidé jsou různí, a některým stačí opravdu banalita, aby se rozhoupal  takovým činům. Každopádně v té balkonové scéně v konfrontaci s Reinerem mě pěkně naštval :D To bych ho hned z toho balkona hodil taky. Sebejistota takovýchto grázlů je někdy obrovská, ale je fajn, že epilog v novém pasťáu naznačil, že každý své spravedlnosti dojde. Tenhle díl má opět výbornou práci s atmosférou i celkovou gradací tempa a napětí. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama