Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (8)

Epizoda 1 (2016) (E01) 

Potom, kdy se mi spousta známých svěřovalo, jaké neuvěřitelné orgasmy prožívají při sledování tohoto českého seriálu, tak jsem zkrátka ze zvědavosti nemohl dlouho odolávat. Slovo "kvalitní" mi ve spojitosti se slovy "český seriál" totiž v mé úžasné a bystré mysli jaksi nedávalo smysl. V záplavě všemožných ordinací a dalších sraček pro slabomyslné, jsem byl od jakékoli české seriálové tvorby dokonale odrazen. Po pilotním dílu jsem rozhodně spokojen. Okamžitě mě oslovila nádherně odporná atmosféra severních Čech, kam se určitě neplánuji nikdy podívat a překvapilo mě množství smogu v relativně hustě zalesněné oblasti. Jedná se o pilotní díl, takže se jedná především o seznámení s postavami, jejich motivacemi a rolemi v příběhu. Přesto si nemohu na nudu stěžovat. Ženská srdce musela zaplesat a krev se jim nahrnout do množidel při pohledu na souložícího divocha a sexuálního predátora Jardy Duška. Musím říct, že bych jeho účast při jeho současných koníčcích v podobné roli určitě nečekal. Každopádně je prozatím fantastický, jak je jeho zvykem. Mile mě ovšem překvapila i řada výkonů profesionálních českých neherců, kteří se živí tím, že předstírají hraní. Již teď je jasné, že tu mám tu čest se seriálem, který je na české poměry velmi vydařený. Závěr byl takový, jaký se v kriminálce sluší a dokonale mě navnadil na pokračování, na které se moc těším. Slabší 4 kousky. ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

Jak je již dobrý zvykem druhých dílů, bylo to výrazně slabší. Dokonce ani Jarda Dušek neukázal svoje péro. Docela mě zaráží duo Stivínová - Křenková coby matka - dcera. Mezi oběma herečkami je i na první pohled věkový rozdíl zhruba 15 let. Vím, že se na severu Čech ději divné věci a tamní obyvatelstvo je civilizací nepolíbeno, ale že by to byla až taková zvířátka, která by se množila už v 15 letech? Musím se přiznat, že moje nadšení po prvním dílu lehce upadlo. Na české poměry je to stále dobré, ale trošku to začíná smrdět tuctovou kriminálkou točící se kolem drog a sexu. Snad tahle epizoda byla jen pověstným tichem před bouří. Pokud by se celý seriál odehrával v podobném duchu, tak mi asi dlouho chutnat nebude. Slabší tři kousky. ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

Zřejmě si HBO vyžádalo dodržení striktní genderové politiky, takže každá druhá postava v seriálu je buzerant. Největší podezření v mých očích se zmizením Míše vzbuzuje sexuální predátor Kája, a to nejen z toho důvodu, že Jarda Dušek je poslední osoba na planetě, kterou by kdokoli čekal v záporné roli, takže se tato varianta více než nabízí. Ani tento díl nepředstavoval v mých vysoce odborných očích nějaké velké terno, ale od předchozího dílu je přeci jen cítit zlepšení. Atmosféra nám trošičku zhoustla. Možná si tvůrci mohli odpustit scénku s dochucením polívčičky smetánkou cikánského knížete Honimíra. Zrovna se to tak sešlo, když jsem baštil tataráček. Lehce přestávám chápat, čím si tento seriál získal srdce tolika diváctva. Dle průměrného hodnocení ovšem další epizody slibují prudké zlepšení, takže se zkusím těšit. ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

Spoilery! Konečně začínám chápat, proč tento seriál oslovil tolik nenáročného českého diváctva. Začalo se to moc hezky rozjíždět. Především sexuální predátor Kája byl sveden svojí nehezkou ženou a když se s ní následně rozhodl sdílet získané pohlavní nemoci od předešlých kurev, tak to jeho žena v nejlepším utla. Začínám v tomto seriálu spatřovat první z žen, kterým se nelíbí, když se na ně lehce přitvrdí při sexuálních radovánkách. Začíná se mi líbit načrtnutý scénář, kde je hned několik lidí se smysluplným motivem, kteří by klidně mohli nebohou Míšu sexuálně zanalyzovat a následně utratit. Dokonce by si klidně v této fázi mohl autor vraha/vrahy teprve vybírat. Od začátku podezírám Káju. To, že už ho podezírá i bystrý copánek z policie moje podezření ovšem zpochybňuje. Prstíky v tom samozřejmě mohou mít i pánové, kteří by rádi odkoupili pozemky za nízké ceny. Brutální vraždička by rozhodně mohla napomoci tomu, aby se lidé měli zájem rychle spakovat. Divný je i přítel kuchař 30leté Klárky, potetovaný plešárd, autista, kterému hlavní harant říká "Dejv" a vedoucí "Prcek", ten na mě ovšem možná působí podezřele pouze proto, že vlastně není člověk, ale je homosexuál. Moc rád se nechám v závěru překvapit. Poprvé mohu na plná ústa napsat, že se opravdu upřímně těším na další díl. Doufám, že se pod poklopem nenajde zase jen třeba mrtvá kočka, ale najde se tam konečně sexuálně zneužitá a rozporcovaná Míša - to by bylo pastva pro moje mlsné oči. ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

Tak konečně díl jako víno. Bez zbytečných odboček se celý táhne na příjemné kriminální vlně. V podstatě celá epizoda se táhne v depresivní atmosféře a zobrazuje obraz člověka, který byl společností odsouzen. Trošku zde cítím inspiraci vynikajícím filmem Hon. Dušek zde předvedl, jak úžasným hercem je. Dokonalá procítěná role. Autoři si zde hrají s divákem jako kočka s myší. V podstatě za současné konstelace událostí nelze pochybovat o tom, že vrahem je ve skutečnosti opravdu Karel (kterého od začátku podezírám) a svůj čin provedl v rámci svého záchvatu, tudíž si ho nemůže být vědom a ani za něj nést odpovědnost. Takový závěr by pro mě ovšem byl zklamání a příliš průhledný, takže budu doufat, že se pletu. Mezi moje hlavní podezřelé se nyní řadí i nevyzpytatelná Klárka, která bytostně nenávidí svého otce a mohla by mít zájem o osobní mstu, případně žárlit na svoji sestru, která se zapletla s jejím kuchařským přítelem. Znovu musím vychválit scénář. Motiv má snad každá třetí osoba v seriálu a těším se až odhalím, co autoři nakonec vymysleli. Doufám, že to nebude nějaká ubohá fraška a já nezahodil 8 hodin svého života. Musím ještě pochválit opravdu mistrovský zvuk a hudbu od neznámého Davida Boultera, která k seriálu opravdu znamenitě sedí a podtrhuje atmosféru zmaru a beznaděje. ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

Seriál nádherně graduje. Z přemíry deprese v tomto seriálu se mi normálně dělá nevolno. Diváci dostávají kumulovanou dávku rovnou do žíly. Dostal jsem se do situace, kdy mám prakticky více podezřelých, než v liduprázdné Pustině skutečně žije. Vše začalo nasvědčovat tomu, že někdo využil Karlovu nemoc a trošku na něj zločin nastrčil. A to mohl udělat pouze někdo, kdo ho velice dobře znal. Štafetu po Kájovi za největšího podezřelého tedy přebírá vařič pervitinu od Klárky. Seriál je ovšem tak dobře napsaný, že za sebou máme už 6 dílů z 8 celkových a stále tvůrci mohou označit za pachatele kohokoli, neboť nezpochybnitelné důkazy zatím neexistují proti nikomu. Tvůrci mají evidentně rádi zadní vrátky, stejně jako to má rád sexuální predátor Kája. Každopádně, jakmile se najde majitel tělních tekutin na těle drogově závislé Míše, tak by měl být nezpochybnitelný i samotný pachatel. Proces vyšetřování v Česku holt trvá o něco déle. Těším se na závěr. Momentálně je seriál ve fázi, kdy je těžké se od něj odtrhnout. Opravdu mistrovsky to tvůrci vystavěli. ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

Spoilery! Smyčka se utahuje a začíná se ozřejmovat, že totožnost vraha Míše, nebude na celém tomto seriálu tím nejdůležitějším. Úvodní vraždička oslíka přivedla na stopu nového profesionálního vyšetřovatele a příležitostného sexuálního predátora Karla. Docela mě překvapilo, že jakýsi strach o svoje děti naplno propukl až teprve po druhém "zatoulaném dítěti". Je pravděpodobné, že v závěru budeme svědky mnohem větší zločinecké sítě. Konečně se v závěru dostane na odběr vzorků a odhalí se totožnost náruživého vraha. Stále se držím svých favoritů, ale rád se nechám překvapit. Celkově další luxusní epizoda s neuvěřitelně napínavým průběhem, kdy jsem místy zapomínal dýchat. Tvůrci si nechali pro finále hodně otevřená vrátka k několika možnostem v závěrečném scénáři. Ani se mi nechce věřit, že tento seriál vyprodukovalo Česko. ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

Spoilery! Málokdy jsme svědky toho, že má seriál s naprosto vynikajícím průběhem alespoň trošku důstojný konec. O to více bychom si měli užít tuto zářnou výjimku. Závěr byl absolutně dokonalý. Jsem se rád, že jsem trefil pachatele na 80. pokus. V momentě, kdy bylo oznámeno, že se testů DNA zúčastní jen chlapci nad 15 let, tak se můj výběr podezřelých zúžil na přítele Klárky (který byl v té době pryč) a právě Kubíka, který byl takovou tichou vodou a divák neměl příliš mnoho důvodů ho za celou dobu podezírat. Byl stejně jako většina vrstevníků napojen na distribuční drogovou síť. Jediné, co mohlo udeřit do očí byl moment, kdy se ho televizní reportéři ptali na Míšu a on říkal, jaká to byla milá holka a jak ji všichni měli rádi, což se zásadně rozcházelo s tím, jak ji vnímal její nejbližší okruh, který ji měl za nikým nemilovaného outsidera. A celkově se Kubík choval nezvykle úlisně. Každopádně, tvůrci to měli rozehrané vážně dobře a smysluplný konec mohli vytvořit, ať už by si zvolili takřka libovolného vraha. Trošku mě překvapilo, že do závěrečného rozuzlení až tolik nepromluvily těžební události v pozadí. Všichni, kdo se na seriálu podíleli, odvedli mimořádnou práci. Od vynikajícího scénáře, přes fantastický zvuk, až po nezvykle kvalitní herce a hlavně dokonalou psychologii postav a krásnou analýzu mezilidských vztahů (a hlavně jejich vývoj) v jedné zapadlé díře. To vše pod mistrovskou taktovkou režisérského dua. Svěží příjemný vánek na téměř mrtvou oblast českých seriálů. Děkuji za krásně depresivní zážitek a skládám velkou poklonu. Od 4. dílu nebylo možné nacházet jakékoli zásadní chyby. Ono od 4. dílu vlastně nebylo možné ze samého napětí ani volně dýchat a dělat cokoli jiného, než upřeně hledět na televizi. Nezbývá nic jiného, než jen tiše závidět všem, kteří se teprve chystají si Pustinu pustit. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama