Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 1
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (197)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Hmm, jak příjemně se atmosféra Vztekliny zavrtává pod kůži a za nehty. Mimořádně příjemný počin. A jak lahodně se atmosféra postupně mění - huňáč je na druhé koleji, tu první kolej si zabrala stará rodinná tragédie, umocněná starými fotkami a napínavým rozplétáním. Nitky se postupně sbíhají v přesně dávkovaných odhaleních. A nebýt fakt nezvládnutého závěru, plný počet hvězdiček by byl na tuty. Rovněž kvituji s povděkem, že Vzteklina nekráčí ve šlépějích současné české krimi produkce - není tu vnitřně rozervaný policista utápějící žal v alkoholu a s komplikovaným vztahem k dospívající dceři, není tu žádná protivně přemoudřelá postava. To beru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, co ze začátku působí jako kriminálka ze Šumavy, se postupně rozjede ve vychytaný thriller s historickým základem, hledajícím náměty v období po druhé světové válce v oblasti tehdejších Sudet. A je to sakra dobře, protože podobná témata se tu zatím příliš neotevřela a přitom skrývají celou řadu zajímavých, originálních, neotřelých a hlavně smutných příběhů. A u Vztekliny rozhodně oceňuji zpracování a celý soubor herců, kde jsem některé znal, ale spíš neznal, čímž dostali šanci na to mě překvapit a tu bez problémů splnili. Negativně bych mohl hodnotit to, že v druhé polovině seriálu, kdy se příběh trošku zamotává, jsem měl problém, aby se mi v hlavě rozmotal. Některé logické neuvažování některých postav by také mohlo být důvodem sražení jedné hvězdičky. Já ale nic podobného dělat nebudu, protože mě Česká televize nadchla komplexností a zpracováním celého námětu, že ještě půl hodiny po skončení titulků šestého dílu jsem měl co dělat, abych si uvědomil, co jsem to vlastně dokoukal. Klobouk dolů Česká televize! Poslední dobou sypeš zajímavé náměty z rukávu a já doufám, že ti to vydrží co nejdéle! ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že v českých seriálových vodách je něco takového skoro úkazem, protože nejde jen o detektivku ve smyslu vyšetřování zločinu, ale o mnohem propracovanější koncept rozplétání minulosti a poměrně drsné drama o vzteklině, která může být hluboce zakořeněná v mysli člověka. A jakkoli se samotné rozuzlení týká záležitostí, které jsou v současné době občas v našich končinách interpretovány poněkud účelově, a tyto záležitosti jsou zde ukazovány částečně pouze ve světle, v jakém se to dnes žádá, nemění to nic na všech ostatních kvalitách celku, který se může pyšnit skutečně hutnou atmosférou, neotřelými nápady a vesměs výbornými hereckými výkony, a to i od méně známých tváří. 85 % ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Vzteklina mě zprvu velmi překvapovala a vtahovala do děje jako málokterá jiná česká kriminální série. Temných tísnivých kriminálek, které ladně střídají hororově vypjaté scény s odlehčenými dialogy vesničanů i hlavních aktérů, které dokáží bez problému skloubit zamilované laškování s krvavými vraždami, není nikdy dost. Jen kdyby scenáristický záměr a celé vyvrcholení příběhu nebylo tak okaté a svým způsobem obyčejné. Tvůrci Vzteklinu rozjeli a natočili tak ambiciózním způsobem, že jsem si až myslel, že koukám na jednu z nejpovedenějších tuzemských krimi sérií poslední doby. Na konci však přišlo nemilé rozčarování a přetrvávající pachuť. 7/10 Kompletní recenze zde. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka IMHO obstojí i ve srovnání se zahraniční (především severskou) konkurencí. Právě proto "přemýšlí ve velkém", čili se tuzemský divák musí povznést nad český vesnický kolorit a přijmout promyšlenou odplatu hříchů dávné minulosti jako vražedný komplot se složitými vodítky, hanobením mrtvol, hypnózou a vzteklinou. Profesionální zpracování se spoustou záběrů krásné šumavské přírody nezaostává. ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • Zbraň, kterou má u sebe Pudil (Jan Novotný) při pročesávání lesa, je puška Brno Model 22F. (ArthasKarfa)
  • Natáčelo se v šumavských vesnicích - Dolejší Těšov, Nuzerov, Prášily a Dobrá Voda. V seriálu se objevilo i město Klatovy a Sušice. Natáčení probíhalo také ve Středních Čechách, v Bělici. (hansel97)
  • Čtyřměsíční natáčení v drsných přírodních podmínkách bylo fyzicky i psychicky velmi náročné. Režisér Tomáš Bařina zhubl 7 kg. Na některé lokace jako např. na zaniklou osadu Bystrá/Wunderbach jezdil štáb čtyřkolkami a jeho někteří členové zůstávali na místě a spali v lese. (quixote)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama