Reklama

Reklama

Carnival Row

(seriál)
  • USA Carnival Row
Trailer 1
Drama / Krimi / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
USA, (2019–2023), 16 h 28 min (Minutáž: 48–67 min)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Orlando Bloom, Cara Delevingne, Jared Harris, Indira Varma, Simon McBurney, David Gyasi, Scott Reid, Karla Crome, Mark Lewis Jones, Tamzin Merchant (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Neo-noir fantasy seriál. Na kontinentu zvaném Tirnanoc žily víly. V mnohém byly podobné lidem, ale měly křídla a uměly létat. Poté, co o jejich zemi svedly válku dvě mocné země, pokusila se většina z nich uprchnout do země, která válku prohrála - Republiky Burgue. V hlavním městě této země vykonávají s ostatními nelidskými rasami převážně podřadné práce, stále je to však lepší, než život v okupovaném světě. Jednou z těch, která prchá (a současně organizuje útěk ostatních), je Vignette Stonemoss (Cara Delevingne). Kdysi měla vztah s burgueským vojákem jménem Philo (Orlando Bloom). Domnívá se, že je mrtev, on však žije, je policistou a snaží se vyšetřit sérii krvavých vražd, které v hlavním městě kdosi páchá. (Jirka_Šč)

(více)

Recenze uživatele Tom10000 k tomuto seriálu (20)

Season 1 (2019) (S01) 

1.série seriálu zcela měnícího pohled na víly jako nadpřirozené bytosti (nyní už nikoli jen pro děti, ale i pro dospělé) nám přináší příběh o zamilovaném páru, Rycroftovi Philstrateovi a Vignett Stonemossové. Děj zůstává na jednom místě, jen třetí díl nás zavede do minulosti, od níž začnu i nyní, ale jen krátce. Vignette je vílou žijící v Tirnanocu, říši kouzelných stvoření. Pracuje v největší knihovně na světě, a žije pohodlným mírumilovným životem. Na říši si však brousí zuby dva navzájem znesvářené státy, Pakt a Burgská republika. Každý si ze světa ukusuje po svém, Pakt má ale větší sílu a válku vyhrává. Navíc, Burgové si přejí s bytostmi uzavřít menší příměří, a proto se s nimi spojí proti druhé republice. Mezi vojáky prohrávajícího státu je i Rycroft, který má za úkol obsadit vílí pevnost a z ní útočit proti nepříteli. Během dlouhé, měsíce trvající hlídky se seznámí s Vignett, a původní známost se změní ve vášnivou lásku. Pakt se však blíží a při jeho útoku musí Philo předstírat smrt. Žádala ho o to kamarádka víly Turmalin, a to proto, aby ji ochránil před ní samotnou; klidně by zemřela, aby ho ochránila. O mnoho let později pracuje Rycroft jako policejní detektiv. Vignett mezitím prchá z obsazené země a na palubě lodi, jež ztroskotá, zůstane jako jediná naživu. Dokud nevěděla o Philově zbabělém činu, služila u bohatých dospívajících dětí. Nyní však touží po jediném: Zabít svého milence z války (...). Příběh velmi silný, emoční, drsný a i kapku erotický, rozhodně pro dospělé a nikoli pro děti. Čas od času se táhl, ale většinou držel tempo. Rozhodně si zaslouží i druhou řadu. A je jen dobře, že ta vychází hned zítra. Zvláštní, tři roky po první, ale před dvěma lety dotočená. Asi postprodukce během konce covidu, či co. Na tom však nezáleží. Moc se na ni těším. Má být ještě drsnější, a ještě dramatičtější. 85 procent pro prvních osm dílů, nechávám si rezervu, a navíc, ne vše se mi na ní přeci jen líbilo. I přesto, doporučuji! ()

Temný bůh se probouzí (2019) (S01E01) 

1.díl 1.série. Uplynulo sedm let od příšerné války mezi lidmi a vílami. Dva národy se pokusili získat nadvládu nad kouzelnou říší Tirnanoc. Po jejím zániku, rozdělení a dohodnutém míru se však takzvaný Pakt, usilující o vyhlazení nadpřirozena, stále snaží ukusovat půdu od rebubliky Burgue, kam víly prchají a kde se je nesnaží zabít. Příběh začíná na místě, kde se právě bojuje a odkud, po dlouholeté okupaci, prchá mnoho víl před silně ozbrojeným nepřítelem. Mezi nimi i slavná bojovnice Vignette, které se podařilo od jistého vlivného muže na dobré straně domluvit loď, jež by je mohla přepravit do bezpečí. Během úprku však zůstane jako jedna z mála přeživších. A když loď skolí bouře, a ztroskotá na břehu hlavního města republiky, přežije jako jediná. Mezitím, již ve městě, pátrá Rycroft po vrahovi, jemuž se každé tři týdny podaří zabít jednu vílu. Jeho okolí je silně polarizováno. Smotná vláda se dělí na ty, co by nejraději nepřijímali další uprchlíky, případně je rovnou zabili, a ty, kteří usilují o další nápomoc nevinným. Momentálně vládnou ti, co chtějí dál pomáhat, ale nikdo neví, jak dlouho. Rycroft žije spolu s bohatým mužem, jehož služebná mu nabízí intimní chvíle. Když už má vraha před sebou, zabije se mu přímo před očima. V tu chvíli je už Vignette na policejním oddělení, kde si pro ni přijde ten, kdo jí chtěl pomoci, a daruje ji své sestře jako služebnou. Víla musí nyníplnit každý příkaz, a navíc má zavázaná křídla, aby neodletěla. Dokáže se však dozvědět o jednom hotelu, kde už delší dobu bydlí její dávná kamarádka. Ta jí vyzradí tragickou skutečnost. Hlavní dva hrdinové mají společnou minulost. Za války mezi nimi zahořela silná vášeň a společně se do sebe zamilovali. Mohli si říkat tom druhému, co chtěli, věřili si. Jenomže poté údajně Rycroft zemřel její kamarádce v náručí. Od té doby uplynulo už mnoho let. Vigniette si upletla vdovský cop a nehodlala na něj nikdy zapomenout. On ale mezitím ano. A navíc, to je to hlavní, stále žije. Vignette ho najde a chce hned zabít, jenže toho není schopna. Nezaslouží si to. Ani na to jí není dost dobrý. A proto odlétá pryč a vrací se ke své paní. Kdesi ve městě řádí temná stvůra, zabíjející víly. 95 procent, dobrý začátek. ()

Aisling (2019) (S01E02) 

2.díl. Vignette i nadále slouží u Imogen a pomáhá jí se vším luxusem, jehož si může bohatá dívka dopřát. Jenomže její bratr, zcela zničen rozhazovačným chováním své sestry a neúspěchem ve své práci rozhodne se zbavit toho jediného, kdo jim ještě může pomáhat - jí. Nařkne ji z loupeže, aby poté víla odletěla ke své kamarádce do nevěstince. Tam se od ní dozví o spolku na hraně zákona, který krade, co se mu zlíbí. Vignett dostane jako zkoušku věrnosti za úkol ukrást policejní vlajku. Při činu ji přistihne Rycroft. Ten ji ale pustí, ač mezi nimi opět zablýsknou staré city. Samotný policejní komisař mezitím vyšetřuje další vraždu, tentokrát dříve známé vílí zpěvačky. 80 procent. ()

Království Měsíce (2019) (S01E03) 

3.díl. Celou jednu hodinu nás seriál zavádí do dob, kdy se Philo (Rycroft) ocitá jako Burgueský voják se svojí skupinou v malé vílí pevnosti. Zde se po čase rozhodne vydat do nedaleké svatyně, kde poprvé potká Vignett. Po čase, kdy jeden zachrání druhého a kdy toho druhého lépe poznají, se do sebe bláznivě zamilují. Na pozadí nepřívětivého ústupu vzdálenějších jednotek vůči nepřátelskému Paktu se snaží navzájem utěšit a utéct mimo realitu. Po dlouhé době, kdy už Vignett uvažuje, že s ním v případě prohry uteče, že už bez něj nedokáže nikdy žít, přilétají do pevnosti utečenci z blíže položených osad, než by bylo milé. Kamarádka Vignett, s níž jsme se dříve setkali v nevěstinci, varuje svoji bývalou přítelkyni před Philem a jejich osudem po válce. Vílí dívka si ale nechce nic zlého připustit. Když padne celá Burguská fronta, Rycroft a jeho oddíl se chystají evakuovat. Když odejde Vignett uzavřít svatyni, dá svému milému korálek, jímž mu de facto daruje své srdce. On sám se ale brzy střetne s její kamarádkou. Ta mu doporučí, aby odešel pryč, jinak by pro něj mohla Vignett klidně i zemřít, což by neodpustila nejen ona jemu, ale i on sám sobě. Proto po bombardování předstírá smrt, což Vignett neunese. O léta později, opět v přítomnosti, se Philo vydává za těmi, s nimiž dříve strávil čas. Vignett mu sice odpustí, ale zpět k němu se vrátit nehodlá. 100 procent, nejlepší díl série doposud. ()

Nesourodé spojení (2019) (S01E04) 

4.díl. Vignett se párkrát setká s Philem, aby se od něj nakonec dozvěděla smutnou skutečnost, kterou ani ona sama nečekala. Sám policejní komisař konečně pozná pravou tvář vraha, jemuž se nedávno podařilo zabít vedoucího sirotčince. Oběť sice opět přišla o játra, avšak Rycroft úspěšně vypátral skrýš démona a nalezl je na zemi. Tím pro něj začíná další část výpravy, kdy musí nalézt jistou čarodějku a od ní získat přístup k tajemství nestvůry. Při tom všem se ještě tajně schází s členem Černých havranů. Právě jejich vůdkyně má nyní podezření na krysu, donašeče, který by mohl ohrozit existenci jak její, tak i ostatních. Vignett je pověřena, aby ji našla, pokud si nepřeje přenést vinu na sebe. Když se znovu setká s Philem, daruje jí nazpět symbol jejich společné lásky. Rycroft se totiž rozhodnul přestat ji trápit a vrátit se ke své původní lásce, tedy té, kterou znal, když ještě na Vignett po válce nenarazil. To vílu očividně zničí. 95 procent. ()

Konec truchlení (2019) (S01E05) 

5.díl. Philo dále pátrá po vrahovi dříve velmi známé zpěvačky, a nyní i ředitele sirotčince. Z původního policejního záměru Rycroft vytuší i silně osobní záměr, na nějž je až smutno myslet. Při návštěvě svého starého vychovatele v nalezinci zavzpomíná na svoji minulost, kdy jako malé dítě slýchával z otevřeného okna velmi kouzelnou a smutnou píseň. Nyní mu pomalu dochází, kým vlastně kdysi bývala známá vílí zpěvačka, jež dle jeho slov měla "uhrančivý" hlas. Když poslouchá fonografické válečky, krátce po setkání s jejím bývalým asistentem, dojde mu úplně vše. Když zpívala o ztraceném synovi, myslela jeho. Philo je jejím nešťastným dítětem, jemuž právě doktor coby jejípřítel ustřihnul křídla, aby přežil nesouhlasné pomluvání v republice. Vignett rozdává losy, a znovu se setká s Turmalin i Philem. K němu pronese jen pár chladných slov. Imogen jentaktak snese pomluvy na adresu Agrea. 95 procent. ()

Víla bez doprovodu (2019) (S01E06) 

6.díl. Po dlouhém váhání se Philo konečně rozhodne svěřit své přítelkyni Mercedes se svým tajemstvím. Už víme, že jeho matkou byla tajemná vílí zpěvačka a všechny vraždy, jež nyní otřásají Bergem, spolu souvisí. A s ním též. Jenže Rycroft má smůlu. Vdova vše vyzradí policejnímu komisaři a ten zase Philovu šéfovi. Jelikož kříženci v žádném případě nesmějí zastávat pozici policisty, a jelikož nikdo na pověry o démonovi Asherovi nevěří, jediným možným vrahem tří nevinných může být pouze on. A proto ho po krátké chvíli dopadnou a uvězní. Vignett čeká podobný osud. Při procházce a rozdávání loterie spatří upoutávku na výstavu cenností z Temnonoci. Včetně tajemné knihovny, kterou po mnoho let střežila a při napadení Paktem zapečetila. Nic však nedokázalo zabránit, aby si ji Berg převezl po moři a nyní nezačal vystavovat lidem. Mladou vílí dívku to velmi vezme a stane se vůči všem nepříčetnou. Policejní orgán zasáhne i zde a Vignett zatkne. 95 procent. ()

Budoucnost světa (2019) (S01E07) 

7.díl. Philo končí ve vazbě spolu s dalšími "stvůrami", které čekají na nespravedlivé rozsouzení vládou Burgské republiky. Mezi nimi všemi se nachází i Vignett, která se pomalu ale jistě přiklání zpět na stranu nyní již bývalého policejního inspektora, v němž začíná opět spatřovat dávno vyhaslé světlo jejího ztraceného zalíbení. Když se k sobě dostanou na vzdálenost mříže, začíná si uvědomovat, jak moc se od sebe vzdálili a jak strašně velkou chybu tím učinili. Jenomže Phila čeká realita. Doznal se ke svému smíšenému původu, a to i přes možnost popření tohoto faktu, a nyní ho čeká transport do domu, kde později narazí na Burgského kancléře. Vyvstává teorie, jestli on není jeho otcem, zatím však není zcela jistá. Imogen a Agree k sobě pocítí silnou vášeň, za níž může především dívčina touha zůstat po jeho boku i přes možnost navždy ho opustit. DOkonce i syn kancléře a dcera jeho zesnulého oponenta v poslanecké sněmovně k sobě pocítí lásku, ta ale spíše zatím působí jako čistě politická a ne příliš citově závazná. 90 procent. ()

Soumrak (2019) (S01E08) 

8. a poslední díl 1.série. Vignett je možná propuštěna z vězení, avšak nikoli na příkaz kancléře, ale jeho ženy. Z ní se stává nejen hlavní podezřelá ze všech vražd, jež se v posledních týdnech odehrály, ale i z ovládání Temného Ashera. Obavy se potvrdí v momentě, kdy je nám umožněno vidět její usušení Philova otce a přítomnost u znovu zajaté vílí dívky. Díky ní a posledním okamžikům života mocné čarodějky dokáže Philo odhadnout, kde se může přibližně jeho přítelkyně nacházet. Vydá se do tunelů, kde se střetne s její vězenkyní. Jen díky Vignett však dokáže bývalý inspektor přežít, jinak by byl okamžitě roztrhán Asherem. Společně se, po smrti kancléřovy ženy, rozhodnou vydat pryč z města. Dcera zesnulého vůdce opozice však hledá způsob, jak se dostat k moci. Skrz manipulaci s nynějším sirotkem a novým kancléřem dokáže prosadit svou a společně se oba spojí. Hlavní cíl je snadný: Demonstrativně ukázat, jak se mají správně nadpřirozené bytosti chovat. Vignett je zadržena, a aby nezůstala sama, přidává se k ní i Rycroft. Znovu spolu, ale v rychle měnícím se světě. Agreeovi a Imogen se podaří společně uprchnout na lodi, ona sama však přichází o přízeň bratra. Z bývalého přítele Philovy matky se stává poradce pro kancléře. 90 procent, zajímavé ukončení první řady. ()

Season 2 (2023) (S02) 

2. (a prozatím poslední) série Carnival Row nám přináší úplně jiný pohled na seriál než dosud. Mám - li být zpočátku kritický, velmi se zde projevuje vedlejší a dle mého upřímného názoru zcela nevhodný jev nové éry seriálové a obecně filmařské tvorby, kdy museli tvůrci bůhvíproč pozměnit charakter postavy Vignette, mé nejoblíbenější, aby vyhovovala novým nárokům feminismu a "antiheretosexuality". Stálo nám vůbec za to sledovat celou první sérii, jak se spolu Philo a ona setkají a bojují o návrat ke starým emocím dávno ztraceným pod nátlakem času, k lásce vůči sobě, jež vyprchala (pro Vignette) poté, co zjistí, že je Philo živ a zdráv a jen jí lhal, aby se spolu setkali a znovu milovali i přes nebezpečí smrti a dalšího vzájemného odcizení? V druhé sérii náhle ve vílí dívce ostře zažehne láska k Turmalin, k dívce, jež o ní vlastně už ani nestála a dávala jí prostor pro Phila. Bývalý inspektor, z nějž se nyní stala stvůra na černém seznamu Bergu, nyní musel nejen smutně pozorovat, jak se jeho láska přidává k nebezpečné vílí organizaci Černý Havran, která s ní manipulovala, aby někoho jako Phila nenáviděla, ale taktéž zjišťoval,, že opět miluje Turmalin, což vůbec nečekal (a ani autor tohoto článku, jelikož nedokázal ani omylem vyčíst šílené myšlenky scénáristů). SPOILER: Philo nakonec zůstává sám, zatímco Turmalin a Vignette se vezmou v Tirnanocu na vrcholu Pravčické Brány. Jedinci podporující LGBT (Q+ či co ještě) jásají, zatímco ti, kteří mají sice lesby rádi, avšak přejí si vidět v seriálu trochu smysluplnosti a ne spatřovat šokující změnu Vignettiny povahy, která na lásku k Turmalin v první sezóně pomyslela jako na zcela ztracenou dávnou minulost, nevěří svým očím a okamžitě dávají seriálu (sérii, přesněji) o hvězdu méně. Toť kritika. Jinak musí tvůrce črecenze pochválit Simona McBurneyho, jemuž se zcela excelentně (a takový výkon se vídá jen ojediněle) podařilo zahrát Milwortyho, moji třetí nejoblíbenější postavu celého seriálu. Perfektně zhodnotil politiku jako trochu profesionálnější divadelní scénu a hned v ní zabodoval. Philo sám o sobě hrál též velmi dobře, Turmain jako jedinec trochu kulhala, Vignette se v druhé sérii propadla o mnoho stupňů níž a upřímně, ani jsem jí už tak moc nefandil. Kancléř a jeho velká "fanynka/odpůrkyně" zemřeli zcela správně, jejich role pro autora článku postrádala smysl. Imogen a Agreus představovali dobrou výplň pro tu část děje, kdy jsme museli sledoval s lehkým utrpením fňukání Vignette. Inu, ne vždy se zadaří, ale občas také ano. Prostor, kde se seriál natáčel (v naší zemi plus digitální efekty), hlavně prostředí zámku, kde Milworthy konal svoji práci ve vládě, se mi moc líbily, stejně tak Carnival Row. 80 procent, snad se nejedná o poslední sérii, to by mne moc mrzelo. Doporučuji zhlédnout! ()

Nové pořádky (2023) (S02E01) 

1.díl 2.série. Chvíli poté, co syn zesnulého kancléře převzal moc nad Burgskou republikou, skončily veškeré nadpřirozené bytosti striktně (zdí) oddělené od normálních lidí. Ve všem zmatku a bídě mezitím Vignette pokračuje v práci Černých Vran, a spolu se svými bratry a sestrami krade ze zásobovacích vlaků léky pro nemocné svého druhu. Ti trpí závažnými chorobami, především z nelétání. Čas od času navštěvuje dívka i Phila. Ten zatím chodí po lokálech a pere se s šampióny, aby dokázal od vedoucího podniku získat nějakou laskavost. Do "Ghetta" vstoupí i zástupce kancléře, dříve pomocník Ashling (matky Phila). Setká se s Rycroftem a ten ho požádá o setkání s velvyslancem Paktu, jemuž chce prozradit pravý původ současného prozatimního kancléře. On a jeho přítelkyně mezitím dávají odpůrcům režimu najevo, jakou cenu zaplatí každý, kdo se bude chtít vzbouřit. Popravou. Imogen a Agree čelí vzducholodi Paktu. 80 procent, slabší, ale i tak docela slušný začátek 2.série. ()

Nový úsvit (2023) (S02E02) 

2.díl. Imogen a Agreus připlouvají pod výhružkou vzducholodí Paktu do jednoho z přístavů, kde jsou podrobeni výslechu a je jim zabaven majetek. Zatímco mladá dívka z bohaté rodiny zjišťuje, že vše, co se kdy o této zemi naučila, je již mýtus, Satir sleduje smrt svých podřízených, a málem mu hrozí i ta jeho. Společně se později setkají v domě vedoucí povstání zvaného Nový Úsvit, jež si přeje zavést v Paktu komunistickou ideologii. V Burgské republice se zatím kancléř Jonah a jeho opoziční spojenkyně setkávají s velvyslancem Paktu. On má v plánu domluvit se s nimi na jejich přání, zatímco ona chce u Paktu, respektive přímo v jeho území získat jistý vliv. Vignette přemýšlí nad plánem, jak dokázat kancléři a jeho přívržencům pravé podmínky, v nichž její lid žije. Velitelka Černých Vran s plánem souhlasí, chce ho však vést sama. Philo si přeje poukázat před velvyslanci paktu na falešný původ samotného kancléře. Vše skončí neslavně, povstalci jsou potlačeni a na Phila upře svoji pozornost důležitý člen Paktu. 90 procent. ()

Šereda (2023) (S02E03) 

3.díl. Turmalin se svěřuje Philovi se svými vizemi a mocí, kterou ji pravděpodobně předala sama stará větštkyně, jež nedávno zemřela. On sám se zatím setkává s panem Milworthym, snažícím se vymyslet plán, jak přesvědčit blízkého muže Paktu o svých vlastních vymyšlených řečech. Kancléř poté, co viděl hrůzy z Carnival Row, pochybuje o loajálnosti svých mužů. Brzy se k němu ale donese zpráva o jeho opoziční spojenkyni, přesněji o jejím podvodném nákupu Burgských továren, do nichž chce nyní investovat. Ona sama se nyní často setkává se svojí kamarádkou z dětství. Ta ji neustále upevňuje ve zlu a touze po pomstě. Jenomže nyní si není ničím jistá, jelikož navštívila Row a zde se setkala, stejně jako kancléř, s hladovícími obyvateli a nemocnmi vílami. Vignette se nyní snaží získat vedoucí pozici v Černých Havranech, ale pro ni se musí částečně zbavit Phila. Ten vyšetřuje další vraždy, s nimiž se jí musí svěřit. Tentokrát ale potřebuje vílí dívka od něj jasné rozhodnutí. Che být s nimi, nebo proti nim? 75 procent. ()

Nový život (2023) (S02E04) 

4.díl. Agreus spolu s Imogen jsou zařazeni do továrny jako obyčejní dělníci. Celý podnik vyrábějící zbraně pro povstalce vede vůdkyně odporu Eleanor, s níž si začne brzy bohatá dívka více než jen rozumět. Jak se jí však brzy Imogenin přítel svěří s pravdou o zastřelených námořnících, její víra v alespoň trochu normální život pohasne. Mezitím se Philo staví na stranu proti vílám, když se pokusí ochránit muže, jenž vůči němu vždy choval zášť, a hodlá pro něj klidně i ohrozit život Vignett a jejího spojence. V momentě, kdy jsou oba dva v bezpečí, však náhle zachráněný otočí a nechá Rycrofta vyhnat zpátky na Row. Spolu s vílí dívkou se pod vlivem alkoholu částečně usmíří. Avšak ne dost, aby se nerozhodla ochránit svůj lid i za cenu vlastního zajetí. Turmalin se pokusí ze sebe vypudit temnotu, a to skrze recept, jenž jí dá jedna věštkyně. V domě již zesnulé, ale velmi mocné staré ženy se spřátelí s Philovým spolubojovníkem z války. 95 procent. ()

Sparas (2023) (S02E05) 

5.díl. Turmalin se snaží vytvořit lektvar, jenž by jí mohl zbavit temnoty, namísto očekávaného účinku však spatří něco velmi děsivého - Vignett pod gilotinou. Sama vílí dívka mezitím skončila po nespravedlivém soudu v Pevnosti zmaru, kde ji čeká poprava. Na stejném místě končí i Sophie, Jonah totiž od svého věrného spojence dostal důkazy o jejich podvodech. Krátce na to končí za mřížemi i pan Milworthy, jeho riskantní darování zbraní Paktu je vyzrazeno. Všichni tři brzy končí na popravišti, Sophie totiž odmítne kancléřovu nabídku na svobodu. Sám Jonah se trojí popravy účastní. Philo mezitím s vílím mužem, jenž ho chtěl předtím zabít, a brzy i s Turmalin a vlčím spojencem z války snaží zjistit, jak se dostat za Vignett. On a Černý havran se sice na náměstí dostanou, avšak po Vignett ani stopy. Na pevnost zaútočila stvůra podobná drakovi, jejíž očima dříve viděla i Turmalin. Poté, co Sophie skončí mrtvá na gilotině, umírá, v drakově náručí, i Jonah. Jen Milworty zůstane naživu, Vignette se ztratí neznámo kam. A zatímco on stihne uprchnout, a drak odletí, Philo i jeho nynější spojenec jsou zajati. 100 procent, úžasná podívaná. ()

Zkáza Sparasů (2023) (S02E06) 

6.díl. Philo čelí následkům otřesu mozku, když se mu neustále zjevuje jeho druhé, mnohem krutější já. Či tomu tak není a jedná se o Sparase? Nikdo neví. Jeho nenáviděný kolega ho ušetří další nakládačky, avšak též ho požádá o spolupráci, pokud si i nadále nepřeje trpět v Pevnosti zmaru, kde skončil uvězněný a pod výslechem. Philo souhlasí. Vignett se mezitím schovává u Turmalin v domě po zesnulé vědmě, kde se jí náhle svěřuje s touhami po svobodě a skoncování se vzdorem. Přeje si s ní odletět, někam hodně daleko, kde mezi nimi nebude Philo a kde se jí bude moci znovu svěřit se svými city. Šokovanou Vignett však Turmalin chladně uklidní. Poté, co k nim přijdou členové Černých Vran na útěku, však náhle rychle otočí. Utečou spolu, či se ještě "staví" pro Phila? Ani to nikdo neví. Milworthy dostává nabídku na post vedoucího prozatimní vlády Bergu po smrti kancléře. Ač nesouhlasí, výhružky vzbouřeného vílího lidu ho uvedou do váhání. 90 procent. ()

Návrat (2023) (S02E07) 

7.díl. Kvůli vysokým ztrátám při boji vůči povstalcům v zemi Paktu zvaným Nový Úsvit se údajně rozhodnou vojáci antikomunistické zeměých myšlenek opustit dlouho okupovaný Tirnanoc, zemi Víl a dalších bytostí. V Carnival Row proto propuknou bujaré oslavy, každý se přeci chce vrátit tam, kde on či jeho předci žili. Mezi ně samozřejmě patří i Vignette a Turmalin. Philo, jejich přítel, však s odchodem z Bergu nesouhlasí, Jeho psychická válka mezi vílí a lidskou částí mu činí značné potíže, zejména po opuštění pevnosti Zmaru na tom není dvakrát dobře, a jen jeho vlčí přítel ho dokáže po rvačce postavit na nohy. Poté, co k němu přijde Vignett, se s ní rozloučí a dopřeje ji za cenu vlastního trápení svobodu. Stále zamilovaná vílí dívka již však nechce přihlížet, jak se její stará láska trápí. Proto ho požádá, ať se s ní vydá pryč. Philo sežene dvě lodě,jež by je tři (včetně Turmalinú mohly dovést "domů". Nic však není tak snadné, jak se zdá. 90 procent. ()

Zrada (2023) (S02E08) 

8.díl. Imogen, její bratr a Agreus prchají z města obsazeného Novým úsvitem, aby neskončili v zajetí Paktu. Brzy však mezi sebou najdou rozkoly, když se navzájem poštvou vůči sobě. Naštvaná a beznadějná Imogen rozhodne se svého sourozence bezmyšlenkovitě zabít, což na ní zanechá psychickou újmu. Zároveň se rozhodne zcela od Agreuse, svého milovaného, co nejvíce vzdálit. Brzy skončí znovu v zajetí, tentokrát však členy Nového Úsvitu. Jejich vedoucí jim zvolí novou budoucnost coby emisariáty Revoluce. Pan Milworthy čelí nejhorším okamžikům svého života, když coby kancléř řeší mnoho strastí. Musí přijmout Agrea i Imogen, musí sledovat, jak v přístavu hlavního města Bergu dochází ke stálým výbuchm a jak zde umírá mnoho dobrých mužů. Ne všechnu vinu však nesou Černí Havrani, i on má na sobě špínu. Rozhodl se s loděmi přivést i vojáky chystající se obsadit Tirnanoc. Philo se rozhodl jít svojí cestou, chystavše se zabít Sparase, zatímco Vignett je chycena Černým Havranem. Od vedoucí Nového Úsvitu dostává nabídku - Velet jim coby Soudružka. 85 - 90 procent. ()

Past na Sparase (2023) (S02E09) 

9. a předposlední díl 2.série a (zřejmě) celého seriálu. Po dlouhém váhání a úspěšné manipulaci ze strany vůdkyně Nočního Úsvitu se Vignet přidá k socialistické revoluci, a neváhá za ni obětovat i Turmalin a Phila. Údajně to dělá pro ně, ale pravda je úplně jiná. Oba dva její zmínění přátelé totiž mezitím s pomocí Rycrofova vlčího přítele plánují vraždu Sparase, monstra, jež zabilo už mnoho významných lidí, avšak stojí na straně Úsvitu. Vignett si zvolila svoji cestu, a neváhá už za ni ani vraždit. Stala se zlou pomstychtivou a zaslepenou mrchou. Milworthy mezitím řeší svůj malý osobní neúspěch, když se mu nepodařilo po dobrém vyšeřit plán na zastavení Imogen a Agreuse. Ti jakožto emisaři Leonory měli přednést projev v parlamentu, a ač se jim samotným nechtělo (především Imogen, Agreus nakonec šel mimo hru), po ostré výhružce musela dívka souhlasit. Milworthy ustoupil, a dojednal si schůzku s velvyslancem Paktu. Od Turmalin o něm víme šokující novinku - to on je Sparas. 90 - 95 procent. ()

Léčka (2023) (S02E10) 

10. a poslední díl 2.série. Vignette se rozhodne spolu s Černým Havranem a revolucionáři Nového Úsvitu zaútočit na rozbouřený dav stojící u bran do Carnival Row. Mezi nimi stojí pouze seržant Doomy, napětí je zřetelně cítit a každou chvíli vyvrcholí. Philo se mezitím unáhleně vydává za Milworthym, aby ho varoval o Sparasovi, jímž je velvyslanec Paktu. Když je jeho identita odhalena, vydává se monstrum za Turmalin, aby ji jenou provždy zabil. Díky včasnému příchodu Vignette, Phila i jeho přítele z války je Sparas zabit. Vílí dívka ani její dávná láska nejsou zraněni, stejně tak vílí čarodějka, avšak vlkodlak umírá. Po konci revoluce, kdy komunisti v čele s Leonorou odchází pryč (ona sama se před zatčením zabije, krátce poté, co se setká tváří v tvář osvobozenému Agreovi), jenomže v krytu zůstává vedoucí rozbouřené skupiny lidí. Tomu se podaří střelit Phila a omráčit ho, dánlivě i zabít. Po mnoha měsících se bývalý inspektor objevuje před řadami politiků, aby jim oznámil odmítnutí kandidatury na post kancléře a zároveň je vybudil k přijetí víl a ostatních bytostí mezi své řady. Vignette a Turmalin mají v Tirnanocu (na Pravčické Bráně, pozn. autora) svatbu. I Agreus a Imogen se za světla nového vynálezu vzmou. Milworthy pokračuje v práci na divadle a Philo se vydává vstříc novým dobrodružstvím. 65 procent, závěr moc uspěchaný a nedotažený, naštěstí ne tolik jako poslední díly jiných seriálů. ()

Související novinky

37. ročník FAMUFESTu právě začíná!

37. ročník FAMUFESTu právě začíná!

26.04.2021

FAMUFEST a jeho 37. ročník již stojí za dveřmi a čekají, až je příští týden vpustí dovnitř. Od středy 28. dubna do neděle 2. května 2021 se v rámci festivalového dění můžete těšit nejen na nabitý… (více)

Reklama

Reklama