Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 5

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 5

Recenze (653)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Rozmáhá se nám tady takový nešvar. Když jdu v poslední době do kina, existuje minimálně 50% šance, že scénář psal někdo, kdo má diváky za naprosté idioty. Rád bych řekl, že přeháním, ale už mám tak nějak dost toho, kolik povedených „náhodiček“ se do jednoho filmu vleze. Máte problém? Na poslední chvíli se zázračně objeví záchrana. Ne jednou Horste! Dokonce ani dvakrát! Hlavní hrdinové jsou POKAŽDÉ ve správnou chvíli na správném místě, takže člověk prakticky nemusí mít strach, že by se mohlo něco pokazit. Výsledkem je, že se v kině brodíte nekonečnou smyčkou nečekaných problémů a nesmyslných záchran. Napětí nula… Moc tomu nepomáhá ani fakt, že „nadvlády“ je tady opravdu jen minimum. Z námětu, který v sobě skrývá hromadu potenciálu se vyklube prachsprosté nic. Když už to totiž vypadá, že by film mohl být (dejme tomu) kreativní, rychle se schováme do nějaké uzavřené lokace, abychom si nemuseli dělat starosti s reálným světem. Chápu, že k tomu přispěly problémy s produkcí, ale jako omluvu to neberu. Vždycky je lepší radši dva roky počkat než vyhodit ven proškrtaný produkt (i když ekonomicky se to nemusí zdát tak jednoznačné)… Jsem každopádně rád, že původní parta funguje skvěle, čímž se trojka Jurského světa drží aspoň částečně nad vodou. Ostatně i Bryce s Isabellou si dokázaly ukrást většinu scén pro sebe. Škoda, že kombinace obou „týmů“ neměla v téhle patlanině větší šanci vyniknout. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Po sedmi letech se s Colinem Trevorrowem vracíme mezi dinosaury, ale už to není ono. Nezachraňuje to ani nostalgická sázka na jistotu v podobě herců z původní série. Je tam ale spousta odkazů. Přesto, že mám Jefaf Goldbluma rád, tak tady mi jeho humor moc nesedl. Vše je opět při starém, dinosauři jsou všude, máme nový park, kde se zase něco pose*e a naši hrdinové to musí zachraňovat. Dinosauři jsou na filmu asi to nejzajímavější, protože děj není nic extra. I tak ale jejich rvačky už nepůsobí tak impozantně jako dřív. Chris Pratt a Bryce Dallas Howard to celé táhnou, ale prostě to nestačí. Snad už je tato sága u konce. "Vy máte na zádech dinosaura?" ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Juráč od svého vzniku už realisticky oživil bandu pěkně hnusných a řádně děsivých mezozoikálních monster. Ovšem teď, ve svém šestém díle, vše překonal a tasil opravdovou makabrozitu a obludu z nejodpudivějších – strašlivého holocenského vizuálního predátora jménem Laurosaurus Dernbotoxus. Vskutku jednoznačný vrchol plastického malformačního CGI, na nějž se nevydržíte souvisle dívat více než 3 vteřiny, abyste ještě vůbec někdy měli chuť na řízek, a který v pohodě překonává i takové monstrózní veleještěry jako Dinocourtneyus Defectcoxus či Brontotellus Versacehnus. Budiž to varováním pro všechny štěrbiny, co se bojí důstojně stárnout. To si raději nechejte po padesátce vytvarovat na xichtě realistické silikonové hovno. Odpoutá to pohled od vrásek a budete vizuálně daleko snesitelnější! Alespoň pro masařky. Doufám, že chudák pan Neil, vypadající i bez klobásového jedu o deset let mladší, a dokonce krásnější než v roce 1993, jemuž nehumánní scénář nemilosrdně dicktoval se po té kafilérii sápat, dostal příplatky minimálně jako ve fekálním pornu. I přes veškerou vypiplanou monstrozitu se však jedná o zatím nejhorší Juráč, ekoteroristickou agitku pro celou neomarxistickou rodinu, kde si natáčející probuzená demagogická korporace pro vyplachování debilů za účelem zisku celkem úsměvně poručila scénář o jiné fuj fuj demagogické korporaci pro vyplachování debilů, co má uprostřed jurské džungle prohnilý, za účelem zisku negrolesby a semknutě inkluzní lidstvo potírající jablkový brontogůglkemp. Trochu to naštěstí vytahují nad hladinu žumpy těch pár obvyklých suchých hlášek rovněž nestárnoucího a bezbotoxového Zlatošvestkáče, sympatický Marek Taclík, jehož zjevně jeho nový tchán Árný dokopal do fitka, a opět naprosto nádherně udělaní a vcelku akční -sauři, -daktylové, -raptoři, -ceratopsové a další prehistorická havěť. Takže 2,4999999999, ovšem velkoryse přihazuji 0,0000000001, protože je to furt lepší než drátem do oka, a především než jakákoliv vážně se beroucí furtdokolová pičočalamáda o oelasťákovaných svištivých bukvolidech z obublinovaných omalovánek. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nadvláda je divná. Divná v tom, že dobrou první polovinu vlastně není o dinosaurech, je to příběh o lidech, kteří pátrají po unesené holčičce. A do tohoto příběhu jsou digitálně přidáváni, podle potřeby, dinosauři. V žádném díle tento fakt tak moc nečouhá jako tady. Nejhorší akční scénou je jednoznačně honička na Maltě, kdy upravení raptoři dokáží běhat tak rychle jak je pro danou scénu potřeba. Když jede motorka 60km za hodinu, běží šedesátkou, když zrychlí na 120, tak běží 120. Zkrátka chovají se přesně tak, aby vždy Owena tak tak minuli, ale samozřejmě nezasáhli. O postavy se divák opravdu bát nedokáže. Vždy se ze všeho bez problému dostanou. Stará parta nakonec své opodstatnění snad i ukáže. Pro mě je asi největším problémem, už za poslední dobu poměrně častý jev, kdy závěrečný díl místo toho aby byl nejnašlapanější, nejosudovější a vlastně nejlepší, se stává dílem nejslabším, narychlo přilepeným, aby trilogie nějak vůbec dokulhala do cíle. Stalo se mě to stejně tak v případě nejnovější trilogie Star Wars. Tvůrci zkrátka moc neví kudy kam, nápady prakticky došly a závěr se natočit prostě musí. Od Nadvlády toho moc neočekávejte a třeba budete příjemně překvapeni. Možná že následující reprízy dopadnou o poznání lépe. Občas šílené triky to sice nezlepší, ale vnímání příběhu jako takového může být už pouze lepší. Bohužel zatím nejslabší díl z celé šestice filmů o dinoších. 50% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tak, tohle vážně nevyšlo. Dílo již téměř ztratilo své kouzlo a je plné prázdných akčních scén, které mi sem rozhodně nesedí. Od Jurského světa očekávám diametrálně odlišný zážitek. Ani ve snu by mne nenapadlo, že půjde o další nezajímavou tuctovku, v níž je téměř třetina stopáže plná lidí, kteří se mezi sebou rvou a honí po městě na motorkách. Jde tak téměř o dvě hodiny nudy a finální půlhodinka, která se konečně přesouvá do zajímavějšího prostředí, má pramalou šanci tuhle slátaninu ještě zachránit. Především považuji nešťastné, vystavět hlavní zápletku na kobylkách. Dinosauři, ač to mělo být výhradně o nich, tak byli ve filmu upozaděni a tvořili pouze nedůležité kulisy během natáčení. Dle mého by mnohem lépe dopadl apokalyptický scénář, v němž by po letech přemnožení dinosauři začali vytlačovat ostatní živočichy a to včetně člověka. Tohle však byla odfláknutá trapárna. Abych taky něco napsal k světlým stránkám, tak nepopírám, že se mi velice zalíbil nápad opět začlenit původní herce z Jurského parku a seznámit je s těmi současnými. Výsledek byl bohužel nanjevýš předvídatelný a k uzoufání nudný. Nejen, že diváka při sledování vůbec nic nepřekvapí, ale jakoby se tu řada scén odehrála jako přes kopírák. Na závěr lze spekulovat, zda to vlastně nebyla pohádka pro mladší publikum. Ani na chvíli mi nepřišlo, že by mohly být klíčové postavy v nebezpečí a podtrhl to i fakt, že nikdo nebyl sežrán nebo zraněn. Přitom z původních filmů jsem měl pocit zcela odlišný a to včetně jedničky Jurského Světa. Doufám tedy, že tímto je série uzavřena a ustanou pokusy o další dojení původně legendárního nápadu. 40% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Laura Dern vyjádřila touhu zopakovat si roli z původní trilogie již v roce 2017. Prohlásila: „Když budete dělat poslední díl, musíte do něj vrátit Ellii Sattler. Ona je vždycky ta, co všechno zachraňuje.“ (NiWi)
  • Snímek se natáčel v různých lokacících Havaje, Malty, Egypta a USA. Natáčení probíhalo také v Pinewood Studios v Londýně a The Bridge Studios v Kanadě. (imanicornyt)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama