Reklama

Reklama

Neznámý voják

  • Finsko Tuntematon sotilas (více)
Trailer 1
Finsko / Belgie / Island, 2017, 179 min (Alternativní 133 min)

Režie:

Aku Louhimies

Předloha:

Väinö Linna (kniha)

Kamera:

Mika Orasmaa

Hudba:

Lasse Enersen

Hrají:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem. Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

castor 

všechny recenze uživatele

Finsko se staví na odpor sovětskému Rusku. David a Goliáš. Síly ubývají, počty klesají, z nezkresleného pohledu na válku má divák radost. Bez přikrášlení, patosu a falešných nadějí sledujeme osudy kulometné roty uprostřed válečného běsnění, které je nám předkládáno přehledně, s výtečnou zvukovou stopou a dynamickou kamerou. Vnímáme každou kulku, fyzickou námahu vojáků, kteří jsou slušně prokreslení, zasmušilí i se závany humoru. Prodloužená verze, kterou jsem viděl, je už pro hodně trpělivé diváky. Poutavější dějová linie chyběla, bohužel stejně jako moment překvapení. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Bum-bác ratatata a hurá! A trojhodinový, dobre vygradovaný, nenudiaci film s nacionalistickým podtónom, posilňujúci hrdosť fínskeho národa na vojakov, ktorí hrdinsky strieľali rusákov-hnusákov, oslobodzovali Karéliu, aby ku koncu vojny z nej pred presilou utekali, je tu. Vojaci zachraňovali seba, často bojovali len v mene svojej rodiny a záchrany rodinného statku. Neznášali buzeráciu, ponižujúcu vojenskú disciplínu a nezmyselné rozkazy naordinované z veliteľských stanovísk. Film obstojný, no nie výnimočný. 65% Poznámka: Rovnako by som uvítal film, velebiaci hrdinstvo vojakov armády Slovenskej republiky z rokov 1939-1945. Verím, že by sa stretol s rovnakou toleranciou protikomunisticky naladených liberálov, ako film ospevujúci fínsku armádu, spolupracujúcu časť vojny vedome s Nemeckou ríšou pod vedením Adolfa Hitlera. A útočiacu proti Červenej armáde. Podobne ako armáda slovenská. Hor sa do boja, hor sa za slovenskú vlasť, za fínsku vlasť, za Maďarsko, za Ukrajinu, Chorvátsko. Koľko doposiaľ nenakrútených ospevných filmov na vojakov samostatných štátov za druhej svetovej vojny, čo tak či onak spolupracovali s Treťou ríšou, pravicových liberálov, tradične protirusky naladených, do budúcna čaká! ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Tak i Finové mají moderní válečný velkofilm na hollywoodské úrovni. Jedná se o již několikáté zpracování finské knižní klasiky Neznámý voják, které nás zavede do bojů Finů proti Rusům během Druhé světové války. Viděl jsem prodlouženou tří hodinovou verzi, takže již tak pozvolné tempo bylo ještě více rozmělněné, ale i tak tomuto filmu rozhodně slušelo. Tady nejde o efektní scény a melodrama, ale o špinavou realitu zákopové války vedenou uprostřed těch nejhlubších finských a ruských lesů obklopených stovkami jezer. Akce je poměrně dost a přímo z ní sálá to reálné napětí a špína. Hrdinové umírají bez varování a většinou bez větších fanfár, prostě řadoví vojáci. Opravdu mě Neznámý voják hodně potěšil a Eero Aho je mým novým osobním objevem. Jeho postava protřelého, hvězdného vojáka, který se nikdy a nikomu nebojí říct všechno na plnou hubu, byla výborná. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Jako výroční sedmitisícový film jsem si zvolil celkem náhodně tento, pro mě neznámý, tříhodinový finský epos a musím říct, že lepší volbu jsem udělat nemohl. Neznámý voják není tradiční válečný film, jedná se opravdu o historický epos týkající se bolestných finských dějin. Je krásné vidět, že každá válka je v podstatě pořád stejná - nejdřív tam a pak zase zpátky a ani tady se nekoná výjimka a kdyby bylo v žánru navíc i roadmovie, nedivil bych se. Doporučuje 10 vojáků z 10 z bratrstva neohrožených. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Finové jedou! Tuntematon sotilas je totiž rozmáchlou válečnou epopejí, která nám bez všech myslitelných příkras, jakýchkoliv ohraných klišé a zcela bez kompromisů servíruje tříhodinovou filmovou bohoslužbu za zvrácenost naší duše a touze po přežití. Všechno od hereckých výkonů, budování charakterů, soundtrack či nápaditou a přehlednou akci, funguje jako precizní soukolí obrovské válečné mašinérie, která se "valí" přes všechny Vaše smysly. Snímek je rovněž krásně "špinavý", což Vás ještě o kousek více vtáhne do děje mezi zoufalé vojáky držící chatrné pozice stůj co stůj. Už dlouhou dobu jsem v tomto žánru neviděl nic tak povedeného, něco, co má divákovi tolik co říci, a přitom je to vlastně tak chladné a ve své hluboké podstatě zcela devastující. Režisér Aku Louhimies zkrátka stvořil mistrovské dílo hodné Vaší pozornosti. Skvělá práce! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Film vydělal za první víkend ve Finsku 3,6 milionů amerických dolarů, což je nejúspěšnější uvedení finsko-jazyčného filmu vůbec. Zároveň jde o nejvýdělečnější film ve finských kinech v roku 2017. (Inferio)
  • Natáčelo se ve Finsku ve městech Suomenlinna, North Karelia, Kotka, Pahkajarvi, Helsinki, Kannusjarvi, Kuhmo a Vekaranjarven varuskunta. (Varan)
  • V prodloužené verzi filmu, když kapitán Kariluoto (Johannes Holopainen) pozoruje vojáka zasaženého při hodu granátem, vystřelí ze svého samopalu Suomi m/1931. Ten však vydá značně odlišný zvuk než jaký vydává ve zbytku filmu. (Mirecek42)

Související novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (více)

Reklama

Reklama