Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Roberta Sedláčka zjevně nezajímala kriminálka, ale prorůstání policie, politiků a organizovaného zločinu. Ze střetu tvůrčího záměru s formou kriminálního seriálu vyplynula celá řada problémů, díky kterým série míří do obvyklého mírného nadprůměru a k dílům, na která si za chvíli nevzpomenu. K pozitivům podle mne patří herecké výkony Jiřího Mádla a Elišky Křenkové a hudba Michala Rataje. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tak to tedy byla sprcha. Píšu hned po dokoukání posledního dílu. Ani si nevzpomenu, jestli jsem někdy viděl šestidílnou krimi, v které ti zlí vyhrajou, hlavního hrdinu převálcujou a my si máme domýšlet, kteří mocní zařídili, aby u Bíliny prošlo několik vražd, okresní kriminálku řídil zkorumpovanej ředitel, GIBS aby chodila jen buzerovat kvůli hledání SPZetek, nelegálně postavená solární elektrárna dodávala proud do sítě a hlavní bílinskej policejní práskač Horváth si za cash koupil barák. Co to je vůbec za náturu, natáčet kriminálku, která blbě dopadne. To vidíme každej den kolem sebe ve zprávách, že se nám zloději smějou z televizní obrazovky do ksichtu. To o tom vážně potřebujeme seriál? Přitom to bylo tak fajnově natočený, Mádl se snažil, Benoni taky… A nic…Dávám 20%. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Na některých těch spisech je taková oranžová samolepka... Nellis a Zachariáš mají Pustinu, Hřebejk Rédla, Sedláček Sever. Soutěž předních českých režisérů o nejlepší regionálně-severskou noir sérii nese poživatelné plody. Televizní tvorba nejen v tuzemsku kvalitativně válcuje tu filmovou čím dál víc. Jestliže Hřebejk nacházel kořeny zla v pelíšcích předlistopadové minulosti a Nellis se Zachariášem v lidské duši, Sedláček se pere s démony současnosti, což je vlastně kdesi uprostřed a mě jaksi skoro nejbližší. Dostal by Robert Sedláček státní vyznamenání z rukou Miloše Zemana i dnes? Těžko říci. Dost možná ne. Jak už poznamenali jiní, detektivka je tu až na druhém místě a funguje jen jako vějička na okružní jízdu po neutěšených klientelistických poměrech odporného Ústeckého kraje a blízkého okolí s výmluvnou exkurzí na jižní Moravu. Policie, soudy, státní zastupitelství, úřady, byznys, MPO, MV, média - všichni si musí v nejlepším zájmu občanů nebo alespoň menší části z nich pomáhat. Přestože všechny popsané mechanismy bezpochyby fungovaly a fungují, chyba je myslím v hustotě zobrazené sítě: je velký rozdíl mezi "je tu nemálo vzájemně spolupraucjících kurev" a "každý (až na hrdinu, jeho ženu a kamaráda je prodejná či dlužná kurva". Jestliže Sedláčkovo úctyhodné úsilí věrohodně sociálně kritizovat něco poškozuje, je to právě všudypřítomnost a všemohoucnost zla, které možná spíš než otázkou názoru tvůrců byla jen způsobem, jak do šestidílného seriálu narvat všechno, co měl Sedláček na srdci. Mít mysl zamýšlenou neznamená ještě myslit. Jiří Mádl je slušný, přirozeně působící herec a nejspíš i rozumný člověk. Jeho výkon hodnotím jako dobrý, přestože nutné angažmá jeho kolegů podobného vzrůstu (dosud nedoceněný Štěpán Benoni, kolegové z ministerstva, kolega z kanclu, žena, někteří záporáci - koneckonců i já mám něco přes 170 cm) navozuje dojem, že korupce není problémem Bíliny, nýbrž Hobitína. Na pováženou spíš než tělesný vzrůst je to, že přes napjaté pracovní a soukromé vztahy tuto dispozici hlavního hrdiny nikdo ani jednou netematizuje. Kdyby měl Sedláček koule, Mádlova parťáka hrál Roman Zach. Kdo to po nás jde?! Přes všechno zobrazené je jasné, že v obnovitelných zdrojích je budoucnost :-) Kdo další? Bohdan Sláma? Co hejtman? (...) Převléká se. Podělal se. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

I přes drobné výhrady k některým situacím a postupům musím dát plný počet. Námět byl v celku hodně zajímavý, mělo to schopnost zaujmout a obsazení mi plně vyhovovalo. Hlavně pánové Mádl, Havelka, Benoni, Novotný a Pechlát. V těsném závěsu i paní Špalková. Ostatní nijak nevadí. Takže z mé strany spokojenost a rád se v budoucnu podívám na případnou reprízu. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak po rozpačitých pocitech z Temného kraje a nových Specialistů mě Sever naprosto oslovil a téměř uhranul...Atmosféra ani není tak temná jako v Raplovi, přesto mě seriál přišpendlil k bedně...Dobře rozehrané do několika linek děje...Dobří herci (Jirka Mádl mě příjemně překvapil jeho zcela uvěřitelnou postavou neústupného člověka, který nesnese nespravedlnost)... Co mě ovšem vůbec nepřekvapilo je, že korupce, arogance moci, zametání pod koberec, likvidace svědků, je tu pořád s námi...A děje se to všude ve světě potažmo v Evropě...A to mě děsí a je mi z toho šoufl...Dokud se lidi budou bát stát si za svým a nenechat se zastrašit, bude námětů, na desítky takových seriálů... Poslední díl, ale trochu kulhal, takže ubírám hvězdu...Za mě 85% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • Hokejový tým, který se objevuje v seriálu, je skutečný tým HC Draci Bílina, který v době natáčení i vysílání seriálu působil v třetí nejvyšší hokejové lize. Konkrétně šlo o II. ligu skupiny „Sever“. (vyfuk)
  • Štáb natáčel v trojúhelníku měst Teplice, Bílina a Ústí nad Labem. Symbolem minisérie pak byl skalnatý vrch Bořeň. (mar48)
  • Seriál se mimo jiné také natáčel v Děčíně a Litoměřicích. (JoranProvenzano)

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama