Reklama

Reklama

Bigbít

(seriál)
  • Slovensko Big Bít
Dokumentární / Hudební
Česko, 1998, 42x60 min

Scénář:

Vojtěch Lindaur

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Vladimír Mišík, Jiří Černý, Radim Hladík st., Petr Janda, Michal Prokop, Jan Rejžek, Jaromír Tůma, Gustáv Husák (a.z.), František Ringo Čech, Viktor Sodoma (více)
(další profese)

Legendární seriál, věnovaný historii bigbítu, čili počátkům rockové hudby v Čechách i na Slovensku od konce 50. let po sametovou revoluci. Vedle dobových archivních materiálů poskytuje cyklus velký prostor pro vyjádření pamětníkům. Mnohý z těch, kteří přispěli svými vzpomínkami, už není mezi námi, nabízí se tak unikátní možnost poslechnout si, co vyprávějí o hudebních začátcích svých i svých kolegů Miki Volek, Jeňýk Pacák, Pete Kaplan, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák, ale i řada žijících pamětníků, zakladatelů populární písničky u nás jako je Jiří Suchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klipy, hudební informace, zpovědi a výpovědi, to vše v této televizní nádheře, nejen pro znalé televizní diváky (z oblasti populární hudby), z doby kdy světu vládl ještě big-beat. Hudební skupiny známé, málo známe nebo dokonce dnes už úplně neznámé a zapomenuté. Mejla Hlavsa a Plastici nebo Dežo Ursini, nejlepší jednoznačně tvorba z 60 let, doba Normalizační a proměna celé této oblasti mě už nikdy tolik nebrala. Takových to pořadů by to chtělo jednoznačně víc, a proto naléhám na tvůrce pořadu s prosbou že kdyby to jen alespoň trochu šlo a bylo to v jejich možnostech, tak by nebylo vůbec na škodu, udělat ještě podobný pořad alespoň v tomto duchu ale o světovém beatu a bigbeatu. Jako celek ovšem vynikající a na našich obrazovkách téměř ojedinělý hudební projekt, srovnatelný snad jen s "Manželskými etudami", "Teleautomatem", "Hledáním ztraceného času" nebo s "Mistry Českého animovaného filmu". Za 5* jednoznačně. ()

elgreco 

všechny recenze uživatele

Nekonečně záslužné, důležité etc... Absolutní nutnost pro hudební fandy, ale i pro ty kdo se zajímají o naší moderní historii. Pět hvězdiček nedávám kvůli jisté nevyváženosti, ale to může být můj subjektivní pocit - jak se čemu věnuje pozornost. Pevně doufám, že celý seriál vyjde konečně na DVD a to prosím rozšířený - toho zajímavého musí být ve střižně ještě spousta a má zvědavost je nekonečná!:-) A nemohl by nějaký movitý filantrop prostě vrazit prašule na shrnující projekt - kniha, DVD, CD... Jen si to představte... Takovéhle projekty (stejně jako třeba restaurování a digitalizace české a československé filmové klasiky, vydávání sebraných spisů..., dokompletování Semaforské edice...) by totiž mohli odpovědět na otázku: Kdo jsme. A to by nás mělo zajímat. To je ovšem sci fi. Na otázku: Kdo jsme odpovídáme Mistrostvím světa v Liberci a bojem o 30korun u doktora. Zpět k Bigbítu: Krom hudebně-historické stránky kvituji, že tvůrci dali prostor i různým žabomyším válkám a ješitnostem našich zasloužilých rockerů. Nekonečně vtipná sebeprezentace Ringo Čecha, který každou větou začíná zájmenem Já. Záměrně zábavné hlášky Z. Juračky - "Ringo, ty tlouštíku..." "Jirka Korn tam seděl, oči jako puky". Sympatická slušnost Radima Hladíka. Překvapující střízlivost /má své meze) Petra Jandy... Excentričnost Mariána Vargy... Mejla Hlavsa... TOTÁLNÍ RESPEKT TVŮRCŮM. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nepsaným pravidlem českého bigbítu by klidně mohlo být: Raději upadnout v nemilost, než v zapomnění. Snad nelze takovou sféru definovat jinak. Kdo se toho lehce dotkl, kdo to zažil, kdo poctivě nastudoval všechny díly tohoto seriálu, dá mi jistě za pravdu. Tvůrci nahlížejí do obýváků legendárních muzikantů, kamerou švenkují i do kuchyně, kde všechny ty rokenroly vznikaly. Díky pořadu se člověk docela spolehlivě eruduje a nasává onu fantastickou atmosféru. Narazíme i na různé holedbavé kanonýry i na hudbu docela špatnou. A zdaleka ne na všechny se dostane. Jedná se ovšem o jedinečný projekt České televize. Ovšem velký projekt má jen tehdy doopravdy naději, spojí-li se s nosnou myšlenkou. Tu zde zastupuje láska k muzice. ()

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Povedené. Snad až na díly ze 60. let, které jsou nudné stejně jako jimi mapované kapely (je kuriózní, že jde zrovna o zlatá šedesátá). Pravda, tenkrát byl český bigbít v plenkách, ale myslím, že některé amatérské rockové kapely si v dokumentu dopřály až zbytečně velký prostor. Nejraději mám novou vlnu 80. let, proto i díly z této doby mám nejraději. Tvůrci si zaslouží pochvalu i za zajímavé vizuální ztvárnění série, kdy nahrávky, ke kterým se nezachoval obraz, jsou doplněny mnohdy skutečně vynikajícími archivními i současnými ilustrativními záběry. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je něco, pozoruhodný projekt o existenci známějších i méně známých bigbeatových skupin v době socialismu. Televizní zpracování, kterému nelze nic vytknout a jejímž prostřednictvím je vzdávána pocta bigbeatové hudbě v Československu. Tím spíše, že i dnes, po mnoha letech se to stále dobře poslouchá. Namátkou třeba hity, Náhrobní kámen, Povídej, Svou lásku jsem rozdal, Zlatý důl a podobně. Skupiny jako George and Beatovens, The Primitives Group, Hells Devils, Matadors, Juventus, Flamengo, Olympic či slovenská kapela The Beatmen samozřejmě válely. Netřeba snad ani dodávat, že Česká televize tyto skupiny zajímavě přiblížila těm, kteří je sami nezažili. Tak za tohle jim patří můj velký dík. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Seriál získal cenu TýTý za rok 1998 pro nejlepší pořad dle kritiky. (Olík)
  • K vytvoření neologimsu „bigbít“ se hlásí dvě bigbítové legendy Pavel Sedláček a Petr Kaplan. Důvod by ten, že slovo rock 'n' roll bylo v socialistickém Československu na indexu, stejně jako tato hudba. (sator)
  • Garantem celého projektu byl legendární hudebník Radim Hladík a odbornými poradci se stali hudební publicisté Aleš Opekar a Vojtěch Lindaur. (Olík)

Reklama

Reklama