Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 3
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (102)

Fr 

všechny recenze uživatele

„...JE TO PROROCVÍ O DÍTĚTI S MOCNÝM OSUDEM ...“ /// Fantasy, kde se prolínaj světy, herci s digitálními zvířaty a dětskej příběh s tím pro ty trochu dospělejší. Je fajn, že neseděj a nevykecávaj se o tom, co je co a kdo je kdo. Všechno se dozvídáme během děje. Trikama je to nabušený, taky kulisáci museli ukázat trochu zručnosti. Na konci série mám pocit, jako by skončila jedna (trochu dlouhá) pohádka. Nenudila, ale je spíš pro ty mladší, co mají navíc duši dobrodruha. Je z toho cejtit autorův ateismus, ale jde o to, jestli ho publikum, kterýmu je seriál určen, pobere. Pro mě spíš zklamání, ale nejsem cílová skupina. Navíc jsem to bez problémů dokoukal… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Northern Lights“, kterou v roce 1996 vydal Philip Pullman, neznám. 2.) Líbil se mi Zlatý kompas. 3.) Thx za titule „NETFLIX“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas s Kidman a Craigem si pamatuju jen matně, takže přestože seriál (samozřejmě) kopíruje všechny hlavní body, dokáže mě držet v lehkém očekávání, co bude dál. Atmosféra je vskutku povedená, drží si jakýsi nádech temnoty a napětí a herecky to není nijak zlé. Dafne je slušná herečka a i když zatím delší stopáž sama úplně stoprocentně neutáhne, je příslibem do budoucnosti. Velmi dobře jí pomáhají ostřílení herci (Cosmo, McAvoy), stejně tak mladíci (Lewin Lloyd) a především povedení CGI daemoni nebo medvědi. Pokud si správně vybavuju, tak ve filmu propojení různých světů nebylo, zde je to zatím lehce zmatečné, ale věřím, že to v dalších sériích bude pořádně vysvětleno. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

líbil se mi filmový Zlatý Kompas (knížky jsem nečetl) a většinu času se mi líbilo i nové seriálové zpracování.Má slušný vizuál,velmi dobrou hudbu,povedené obsazení a často i solidní atmosféru.Bohužel je tu ale dost ale,které mi nedovolí jít v hodnocení víc.Přes nesporné plusy tu totiž velmi často kolísá tempo a seriálu chybí větší tah na bránu.Nejvíc to bylo vidět ve finálové epizodě,která je slabá a přitom měla v ruce trumfy z epizody předchozí.Není to poprvé,kdy nám HBO naservírovalo vrchol série 1-2 díly před koncem a je to škoda.Na druhou sérii se každopádně mrknu rád a třeba mi pomůže změnit názor...70% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak som viacmenej zrýchlene presvišťal celú prvú sériu. Moje hodnotenie sa ani tak nevzťahuje ku kvalitám seriálu ako k žánru. Ja tieto fantasy hovadiny nemusím. Tentoraz tu nepochodujú stromy, ale hovoria zvieratá. WTF? Ale riskol som to z dvoch dôvodov. Jednak ma nadchol trailer a zároveň som bol zvedavý na Dafne Keen. Ona jediná ma nesklamala a bola znova neskutočne roztomilá. Už nech má o 10 rokov viac, nech nie som za pedofila. :) Tešil som sa ešte na McAvoya, ale ten bol celý čas strašne nesympatický. Teda v tých pár dieloch v ktorých sa mihol. No a celý ten divný svet som nechápal a ani ma nebavil. Ale triková stránka a výprava sú super. Lenže to, že sa seriály v tomto smere vyrovnajú filmom sa už tak nejak stáva štandardom. Takže fanúšikovia fantasy asi budú spokojní. Ja som si len znova potvrdil, že to nie je žáner pre mňa. 4/10. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, zdlouhavé a nádavkem zdlouhavé. V osmi epizodách úvodní řady je materiál na perfektní čtyři epizody. V každé jsou mnohé pasáže i scény, kdy to funguje přesně jak má; emocemi, dávkováním informací i napětím. Nemalé produkční hodnoty a výtečné obsazení takové momenty umí náležitě p(r)odat. Ovšem než se to k tomu dostane, tak to t-r-v-á. Je paradoxní, že byť se tvůrci nebáli šáhnout do toho, jak je předloha vystavěna (od počátku se tu například jedou paralelní světy, je to i o poznání méně náboženské/o prvním hříchu, přesto stále jde v duchu předlohy o fantasy pro mládež s dopady činů), tak to není ku prospěchu věci (anabáze Willa a jeho matky se dala odbít prologem jedné epizody, ale tady se kolovrátkově táhne napříč půlkou série; a tak je to tu bez nadsázky se vším). I když se však mlátí prázdná sláma, která nemá v adaptaci do seriálové/filmové podoby co dělat, tak to není nuda. To zase ne. Všichni dobře hrají, vypadá i zní to k světu. Jen je to k unylé a bez tempa. A nemuselo/nemělo to tak být. Aby toho nebylo snad málo, tak to má ještě jeden zásadní problém; stěžejní vztah a dynamika Lyry a jejího dæmona nefunguje, protože Pantík je tu postava bez duše a osobnosti. Což zaráží o to více, že u jiných postav a jejich dæmonů ten vztah naopak funguje perfektně. Kdyby ovšem toto byla největší výtka k seriálu, tak to bych si spokojeně výskal. | S1: 3/5 | S2: 3/5 | ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo ve Wolf Studios Wales. (noelcoward73)
  • Kvůli koronaviru muselo být zrušeno natáčení 8. epizody 2. série, tudíž má série pouze 7 epizod. Z tohoho důvodu jsme v sérii neměli vidět Jamese McAvoye. Ten se však nakonec v sérii objevil, byla použita část materiálu ze zrušené 8. epizody. (petow)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama