Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (101)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Vizuálně neskutečně nádherná show s parádním příběhem, která si s každým dalším dílem hravě vytírá prdel náboženstvím. Výborná Dafne Keen, fajn soundtrack, skvělá výprava a slušný efekty. Kolena tomu podraží jenom přístupnost, protože jakmile dojde na násilí, krve by se člověk nedořezal (hlavně že z medvědů teče proudem a všude kolem nich leží střeva!). ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že si původně natočenou filmovou adaptaci už moc nepamatuju, ale její casting ano, a v podstatě nikdo z obsazení seriálu bohužel filmovým předchůdcům nesahá po kotníky. Což nezmiňuju z důvodu nějakýho zbytečnýho srovnávání, ale spíš protože to demonstruje, že ani takhle skvělí herci nebyli docela schopní naplnit mou představu o postavách z knížky. Stopáž přes 7 hodin by měla dát seriálu víc prostoru nějak chytře představit svět Temných esencí divákovi, který předlohu třeba nečetl, soustředit se více na jednotlivé postavy a jejich význam v příběhu, ale místo toho to kvůli roztažení jedné knihy (a kousku druhé) do osmi dílů působí chvílemi dost nudně. Možná si za to můžu sám, když jsem měl předlohu v tak čerstvé paměti, takže se mnou jakékoliv zvraty a pokusy o cliffhangery nic nedělaly. Čeho jsem si ale všímal jako objektivního prohřešku, bylo utlumení některých témat a motivů oproti knížce, a to hlavně dæmonů – hned na začátku jsem si všímal, jak málo jich v záběrech je a jak jsou vidět skoro výhradně jen u hlavních postav, což je samo o sobě problém, když je v knížce zdůrazňováno, jak znepokojivě lidé bez dæmonů vypadají. Ale to se dá přehlédnout vzhledem k rozpočtu apod. V předloze je ale jeden moment, kdy si Lyra projde traumatickou zkušeností, po které se vrhne k Pantalaimonovi a pevně ho svírá a nekontrolovatelně brečí ještě snad hodinu poté. Když se to samé odehraje v seriálu, Lyra pouze věnuje jedné z ostatních postav velmi nakvašený pohled. Obávám se, že His Dark Materials od BBC propadly trendu temných fantasy ve stylu Hry o trůny a bohužel podřídily mnoho z původního materiálu (který je svým způsobem také velmi temný a drastický) tomuto posunu v atmosféře. Je to kompetentní seriál, vizuálně možná nenápaditý, zato hezký (za CGI jednička s hvězdičkou), ale má to zkrátka spoustu prostoru pro zlepšení. Na což se budu moc těšit. ()

Reklama

MikyAff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

His Dark Materials dobře zaujalo prvními díly, které postupně začaly dost upadat. S první minutou a Jamesem McAvoyem moje ambice ihned vyskočily na pět hvězd. Bohužel pro mě jsme se s ním opět setkali až ke konci, kde už to natolik nezachránil. Hlavní představitelka dost balancuje na (ne)sympatičnosti, zato její seriálová matka je daleko v hlubinách žabích obličejů, na které se chci dívat co nejméně. Přesto musím uznat, že svou postavu hraje dobře. Malinko se ztrácím v propojení světů, ale to snad bude vylepšeno v další sérii. S průběhem seriálu menší zklamání, které zachraňuje naštěstí zvědavost a obsazení, díky které se na další sérii těším. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výborně, po víc jak dekádě jsme se dočkali toho, že někdo dal HDM prostor, který potřebují. Hodnotím po dosud hotových dvou sezónách, a začnu tím nejdůležitějším - Serafina Pekkala zahraná Rutou Gedmintas je tu skoro stejně skvělá jako filmová verze, které vdechla život Eva Green;) :) Ale vážně - nečekal jsem, že už od začátku bude seriál takhle temný. Dětské lehkosti bytí, kterou jsem si představoval, že uvidíme asi tak do odjezdu Romunů na sever, odpovídá jen asi první epizoda - pak rychle a intenzivně "přituhne", a jiné už to nebude. Nebo možná bude, ve třetí řadě, až... ale to by byl samozřejmě spoiler;) Každopádně lidé ani daemoni tu neumírají ani trochu hezky, a Bolvangar fakt "stojí za to" v tom nejhorším slova smyslu... Čímž se dostávám k tomu, že tleskám veškerému obsazení - jediný můj problém, který je čistě osobní, je, že mi Lyra strašlivě připomíná Filipa Cíla:) A dokonce bych neřekl, že je hlas zdejšího Iorka Byrnisona nějak méněcenný oproti tomu, který mu ve Zlatém Kompasu propůjčil Sir Ian McKellen. Tady zase máte Kaisu s hlasem Davida Sucheta;) Naprosto strhující je postava Máti Costové (Anne-Marie Duff), druhá mateřská figura - ta ústřední - je mi zatím velkou záhadou. Záchvaty zuřivosti a sebepoškozování paní Coulterové moc nechápu, ale mám dobré důvody věřit, že nám je tvůrci ještě vysvětlí. S doporučeními počkám, protože by to nebylo poprvé, co závěrečná řada dobrý seriál dokonale zabila, že?;) Ale s pomocí boží (yes, pun intended;)) to klapne. Připravené je to skvěle, od dokonale zlovolného Magisteria přes následováníhodného Lorda Asriela až po drobnosti jako ztvárnění Jeskyně. Opravdu se těším, až se poprvé ukáží mulefové, a zajímalo by mě, jestli dojde i na Gallivespiany, nebo to už bude moc i na zjevně štědré fondy BBC a HBO, které se rozhodly tuhle zářnou ukázku britského kulturního dědictví přivést "do televize" se vší parádou. Teď už nezbývá než vyčkat, až se (možná už letos napodzim?) znovu ozve ta strhující úvodní melodie a rozjedou se titulky plné Prachu;) Zatím pevných, ale ostražitých 80%. Update po třetí - skutečně závěrečné - řadě - ONI TO DOKÁZALI!!! Mary Maloneová, Atal, podsvětí, andělé, harpyje, je tam VŠECHNO. A skoro všechno dává smysl, tak jako v předloze. Ano, skoro;) Jinými slovy in your face, vy kreatury z Netflixu, takhle se to má dělat, když dostanete ryzí zlato k vytěžení, a ne jako když přeoráte Zaklínače způsobem, o který vám nikdo, ale vůbec nikdo nestál :D Ale zpět k věci - James McAvoy definitivně přesvědčuje, že zvládá opravdu dospělé role, a je tady neskutečný badass. Kompletní balení His Dark Materials ode mě dostává 90%. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po ukázkách jsem teda čekal přeci jen něco víc. His Dark Materials má skvělou výpravu i herce, příběh je sice takový naivnější a pohádkový, ale ani to bych nebral jako mínus. Přes to všechno musím říct, že jsem se u první série ani jednou nenadchnul. Nedá se říct, že je to průměrné, ale nic mě z křesla skutečně nenadzvedlo a vyloženě mě bavily jen dvě epizody. V první půlce se to celé hrozně táhne a zároveň děj hrozně skáče, takže pasáž, u které byste čekali, že se u ní bude seriál držet jednu až dvě epizody, dostane stěží půlhodinu. Přes rapidní přesuny v ději se tam stejně pořád nic neděje a v druhé polovině, kde to chytne trochu spád, se tvůrcům vůbec nedaří budovat napětí, takže to jen tak plyne dopředu a mně veškeré dění bylo poněkud volné. Jinak je tu rozhodně dost potenciálu, jen tomu chybí to srdíčko, ale pořád tu jsou dvě knihy, takže budu věřit ve stoupání kvality. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)
  • Tato epizoda byla věnována zesnulé herečce Helen McCrory. Tato britská herečka, která prohrála v roce 2021 boj s rakovinou, propůjčila svůj hlas sněžnému leopardu Stelmarii, démonovi lorda Asriela (James McAvoy). (UhLee)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama